4-ма напуснаха ДСБ, не искат да са част от кликата

https://www.24chasa.bg/Article/1320111 www.24chasa.bg
ДАНИЕЛ МИТОВ

"Днес, 9 април 2012 г., след сериозен размисъл и анализ, взехме решение да прекратим членството си в политическа партия Демократи за силна България." Така започва разпространената вчера декларация, подписана от заместника на Иван Костов Даниел Митов и членовете на ръководството на ДСБ Петър Николов, Прошко Прошков и Христо Ангеличин.

Преди около месец Прошков и Ангеличин се оттеглиха от ръководството на партията, след което Ангеличин се включи в националната обиколка на Меглена Кунева с "България на гражданите".

"С течение на времето ние се превърнахме от общност на каузата, в клика, която търси само и единствено собственото си оцеляване", пишат четиримата отцепници. Те твърдят, че опитите им да приложат модерна политика в кметската кампания в София през 2011 г. са срещнали съпротивата на апарата на ДСБ, "който направи всичко възможно тези избори да бъдат провалени".

ХРИСТО АНГЕЛИЧИН
ХРИСТО АНГЕЛИЧИН

В началото на 2012 г. пък Митов, Николов, Прошков и Ангеличин опитали да проведат дебат "за случващото се в ДСБ и десницата, за липсата на кауза и за заплахата да оставим най-активната част от българското общество без политическо представителство." Вместо това Костов им отговорил, че повече "няма да се инвестира" в тях. По този повод четиримата заявяват: "Никога няма да приемем, който и да е, да представя нашето участие в политиката като своя инвестиционна програма. Обидата от тази метафора и от лекотата, с която тя беше произнесена от лидера на ДСБ, не ни дава никакво основание да продължим да бъдем част от политическата сила, която преди 8 г. учредихме."

ПРОШКО ПРОШКОВ
ПРОШКО ПРОШКОВ

Според четиримата ДСБ са превърнали избирателите си в "заложник на политика, която вместо да заплашва, легитимира политическата фасада с предсказуемата си критика и непоследователното си поведение". Митов, Николов, Прошков и Ангеличин декларират, че остават в политиката, за да се борят за създаването на "силна и истинска десница".(24 часа)

Отцепниците ще работят за Кунева

"От гръмогласното създаване на ДСБ и амбициозните цели, които тогава си поставихме, стигнахме до нивото, в което да се мъчим да прескачаме 4 процентовата бариера за влизане в парламента. Правят се всевъзможни коалиции. Партията се превърна в проект за лично оцеляване на един човек, т.е. нещо като ЕТ." Това заяви Христо Ангеличин, един от четиримата членове на ръководството на ДСБ, които напуснаха вчера партията.
Той не скри, че заедно с Петър Николов се присъединяват към сдружението на бившия еврокомисар Меглена Кунева. "Работя от няколко месеца за сдружението и участвам активно в учредяването му. Убедил съм се, че проектът е европейски и десен. Оставам в Столичния общински съвет, защото съм един от хората, писали програмата на кандидата за кмет на ДСБ в София Прошко Прошков", добави Ангеличин. Той очаква още хора от партията на Костов да напуснат, защото получил много обаждания от колеги, които смятат, че ценностите на партията са подменени.

Прошко Прошков, който също е член на СОС, посочи, че мотивите да напусне ДСБ са непоследователното поведение на ръководството, опитите да се задържи статуквото и нежеланието за промяна. "Все още не съм взел решение за себе си. Ако съм търсил по-интересни политически писти, както ме обвиняват, нямаше да чакам досега, а щях да ги намеря доста отдавна", коментира Прошков. "24 часа" научи, че с него и с другия напуснал ДСБ Даниел Митов се водят разговори да се присъединят към сдружението на Кунева.

"Нека ходят, където решат, няма проблем, нито сме първите, нито последните, на които им се случват подобни неща", коментира вчера Светослав Малинов, евродепутат и заместник на Костов. "Ако погледнете какви хора членуват в ДСБ, ще разберете, че те са предимно млади и образовани. Ние държим на качеството, не на количеството", заяви той.(24 часа)