Google с очила срещу смартфоните

https://www.24chasa.bg/Article/1320143 www.24chasa.bg

След като опитите на Google да направи свой телефон се оказаха, меко казано, неуспешни, интернет компанията сега има намерение да предложи нещо съвсем различно. Става въпрос за очила, с които може да се телефонира, да са сърфира в интернет, да се правят снимки, стана ясно от социалната мрежа на компанията Google+.
Има и клип, който показва разходка в Ню Йорк от гледната точка на мъж, който носи такива очила. На стъклата се появяват информация, карти и бележки. Той прави снимки и провежда видеоразговор.

Според концерна очилата могат да правят наистина всичко, което и смартфоните. С тях можело да си проверите имейла, да ползвате GPS, да търсите в Google Search и други. Всички тези функции се активират чрез гласови команди.
В социалната си мрежа Google показва прототипи на устройството (един от тях ня снимката).

Според в. "Ню Йорк таймс" очилата ще са оборудвани със собствен изчислителен блок, мрежов модул с поддръжка на 3G или 4G мрежи, GPS приемник, набор от всевъзможни сензори и полупрозрачни дисплеи на стъклата.
И технологията аugmented reality, с която виртуалното информационно поле се пренася върху реални обекти - както например навигационна информация върху местата, където се намира потребителят. Освен това ще може да получава информация за обектите, покрай които преминава.

Така например, минавайки покрай ресторант, при поискване на дисплея ще се появи дневното меню. Тази технология вече се влага в някои програми за смартфони.
Кога модерните очила ще достигнат до рафтовете на магазините, още не е ясно. С подобно устройство обаче Google ще вкара онлайн услуги още по-силно в ежедневието. И се надява, че ще успее да конкурира успешно Apple, който с iPhone и iPad е лидер на пазара на мобилни устройства, а и натрупа допълнителни точки с гласовия асистент Siri.

Според медийни спекулации и Apple работи над подобни продукти. Тези слухове се появиха, след като през 2010 г. компанията назначи Ричард де Вол, експерт в областта на мобилните устройства, който междувременно премина на работа в Google.
Според медийни информации Apple е продължил и след напускането на Де Вол разработването на гривна, която да допълни функционалността на iPhone.

Мобилни номера

С над 1200 заглавия стартира най-голямата електронна книжарница за художествена литература у нас - VIVA books. Тя е изградена в партньорство с издателство "Сиела". На vivabooks.vivacom.bg цените на електронните издания ще бъдат над 40% по-ниски от тези на хартиените, като покупката ще се добавя директно към месечната сметка за съответната услуга от "Виваком", която ползват. VIVA books ще предоставя и възможност за наемане на книги. Един клиент може да наема до 5 книги на месец. Всеки регистрирал се клиент може да изтегли безплатно последната книга на Алек Попов - "Телесни плевели". Очаква се всеки месец по едно хитово заглавие да се предлага със специални преференции.

Неограничен мобилен интернет и минути за разговори предлага GLOBUL с новите тарифи Business Web&Talk. Включени са 1500 минути в бизнес група и още 1600 за национални и международни разговори с Европа, САЩ, Канада и Русия, както и роуминг в Европейския съюз. След изчерпване на минутите клиентите разговарят на преференциална цена.

30 проекта са събрани за месец от "М-Тел" за четвъртото издание на програма "EKO Грант". Тази година тя е насочена към две основни области - проекти, свързани с опазването на разнообразието на диви видове растения и културни породи животни и към проекти, които ще помогнат за възстановяване на биологичното равновесие на районите, пострадали от наводненията през тази година. 100 000 лева е общата стойност на "М-Тел ЕКО Грант 2012".