Започна бамбуковата ера

https://www.24chasa.bg/Article/1320435 www.24chasa.bg
Японци създадоха бамбукова електрическа кола. Снимка: Ройтерс

Бамбукът е материалът, който ще стане символ на XXI век. Неговата употреба е универсална - от направата на текстил до стоежа на къщи, пише Би Би Си.

Това удивително растение има и способността да поглъща голямо количество въглероден двуокис - най-големия замърсител на природната среда. То помага на хората в някои от най-бедните страни в света да се изхранват, посочва още британската медия.

Представата за бамбука се променя. Някои вече го наричат "марката на новия век." Други предпочитат играта на думи - бамбукът трябва да бъде преименуван на бамбум заради бума, който този материал преживява.

Компютърни фирми се присъединиха към
Компютърни фирми се присъединиха към "зелената вълна", като започнаха да облицоват продуктите си с бамбук. Снимка: Ройтерс

Днес можете да си купите чифт бамбукови чорапи или да го използвате вместо гредите при строежа на къщата си - твърди се, че той влиза в употреба поне по 1500 различни начина.

"От полето и гората до фабриката и търговеца, от дизайнерското студио до лабораторията, от университетите до хората с политическа власт - всички осъзнават все повече огромния потенциал на този възобновяем източник", казва Майкъл Абади, който миналата година застана начело на Световната организация на бамбука.

"През последното десетилетие бамбукът се сдоби с огромен икономически потенциал", добавя той.

Новите технологии и начините за промишлена преработка на бамбука го превърнаха в много съществена добавка към западния пазар на изделията от дърво, казват още специалистите.

В момента пазарът на бамбука върти оборот от около $ 10 млрд. годишно. Световната организация на бамбука пресмята, че той ще се удвои през следващите 5 години.
Това е едно от най-бързо растящите растения в света. То може да се обновява за 4-5 години, за разлика от повечето други типични тропически дървесни видове, които, веднъж отсечени, не могат да бъдат възстановени с десетилетия. За разлика от тях бамбукът расте с по 1 метър на ден и достига максималната си височина само за един сезон.

Китай произвежда около 80 на сто от световния бамбук. Глобално повече от 1,5 млрд. души разчитат на него като на растение, осигуряващо прехраната им. Той съдържа фибри, които нашироко се използват в кулинарията, но могат също да се превърнат във вискозен разтвор и от него да се правят тъкани за дрехи. Доставя и енергия - във Филипините например работи електроцентрала на основата на евтина бамбукова биомаса.

Във всекидневния живот бамбукът вече е навсякъде. Мнозина отдавна предпочитат да се обзавеждат с непретенциозните, но природосъобразни бамбукови мебели.

Оказва се обаче, че производителите го използват и за неща, за които много малко хора се досещат - например за направата на външната кутия на тонколоните и дори на компютрите, пише изданието "Билдирект". Компютърната промишленост бързо съзря големите възможности за приложение на бамбука в хардуера. IT фирмите влагат в използването на този материал и много символика, за да подчертаят връзката между новите технологии и зеленото бъдеще на планетата.

Освен в строителството на сгради този вид много здрава и гъвкава трева служи и за изграждане на мостове - в Камбоджа например са се досетили за това приложение и са свързали два острова посредством бамбук. Като строителен материал той има няколко основни предимства - среща се в изобилие в природата, евтин е и здрав почти като стоманата.

Хранителната индустрия също се домогва все повече до него. Употребата му в ястията в Азия е от векове, но по-необичайното е, че вече може да се пие и бамбукова бира.
Заради способността му да поема неприятните миризми бамбукът все по-често се използва и за абсорбатори в хладилниците. Те не променят аромата на продуктите, но в същото време предотвратяват мириса на гнило и мухъл. Притежават и способността да поемат излишната влага.

Още едно поле на приложение е козметиката и продуктите на красотата. В Япония например е широко разпространено използването на ексфолианти на основата на дървени бамбукови въглища. Пак там произвеждат вид медицински оцет, които се използва за лечение на екземи.

Заради "зелените" си свойства и способността да пропуска въздух бамбукът навлиза все повече с текстилната промишленост. Той се качва и на модните подиуми във вид на дрехи, но е предпочитан основно за спално бельо, бебешки пелени, одеяла, шапки, чанти и други аксесоари. Според японски учени бамбуковите тъкани имат антибактериални свойства, които не се губят дори след десетки изпирания.

Заради твърдостта на този природен материал едно от по-новите му приложения е в пособията, свързани със сигурността. Бамбукова мотоциклетна каска в момента минава пробни тестове във Великобритания и се очаква да влезе в производство. Феновете на естествения материал твърдят, че освен много здрава тя е и по-стилна от пластмасовите.

Велосипедите от бамбук пък са идеалният пример за връзка между модерните технологии и природните продукти. Бамбукова всъщност е рамката на колелото, а останалите части са от метал.Този тип велосипеди вече са много популярни в Азия и Африка, но напоследък навлизат широко и в Латинска Америка. Развитието им е свързано с определени програми за подпомагане на бедните държави.

Следващата стъпка са бамбуковите коли. Все още няма да ги видите по улиците на големите градове, но учени от университета в Киото вече конструираха бамбукова електрическа кола. За момента тя не е твърде естетична, но мнозина я възприемат като подходяща алтернатива на замърсителите в автомобилната индустрия.

Използването на бамбука за направата на оръжия по-скоро е свързано с древните традиции, а не със съвременността. Въпреки това бамбуковите саби и пръти продължават да се използват и до днес в тренировките по различни видове бойни изкуства. Красивите ножници на самурайските мечове са се изработвали именно от такъв материал, даващ възможност върху него да се правят много красиви гравюри.

Отново със загрижеността за екологията е свързана една нова употреба на бамбука - изработването на ковчези. Засега те са по-скъпи от обичайните, но затова пък са бързоразграждащи се и това ги превръща в най-природосъобразния начин да се отправиш в отвъдното.