Лиор Калфо, създател на "Вока пийпъл": “Извънземните” изнасят шоу за цялото семейство

https://www.24chasa.bg/Article/1324145 www.24chasa.bg
Лиор Калфо, създателят на "Вока пийпъл"

Със създателя на "Вока пийпъл" Лиор Калфо разговаря Венелина Иванова:

- Г-н Калфо, кога за първи път чухте и видяхте "Вока пийпъл"?

- Един ден, докато бяхме в студиото с музикалния продуцент Шай Фишман и обсъждахме идеи за новото ни шоу, чухме оглушителен тътен и видяхме сребристобял космически кораб, който се разби наблизо. Можете да си представите шока, когато видяхме осем бели извънземни, втренчени в нас. Те ни изучаваха много внимателно, опитвайки се да разберат дали сме приятелски настроени. Впоследствие разбрахме от тях, че батериите на кораба им са се изтощили и се е наложило презареждане... с музикална енергия. Веднага разбрахме, че това, е което търсим - шоу от друг свят. Заедно със съществата от "Вока" направихме шоу и сега то се разпространява по целия свят. Учат се на земна музика и презареждат техния кораб.

- Харесаха ли извънземните нашата публика?

- "Вока" са много любопитни и добронамерени. Обичат да пътуват из различните градове и държави, наслаждавайки се на разнообразието от нови култури и музика.

- Изминаха 4 години от срещата ви с тях и идеята за шоуто, вълнува ли ви все още това партньорство?

- Всъщност са повече от 4 г., проектът сам по себе си е на 3 г., а идеята за него се върти в съзнанието ми няколко години преди това. През последното десетилетие извън телевизионните шоупрограми и комедийни сериали моето основно занимание е в сферата на Black Theater, което е много таен сценичен похват. Бях зает със създаването на мащабни проекти, наситени с много действие и динамика. Шоуто на "Вока пийпъл" е много различно и ме докосва по уникален начин. За толкова кратко време това шоу успя да докосне много и различни хора по целия свят.

- Как приемат хората извънземните на различните континенти?

- Реагират почти истерично, все едно Майкъл Джексън се появява на сцената - шумни са, крещят и аплодират. Приема се много добре навсякъде - в Бразилия, Италия, Португалия, Франция и Мексико - всички харесват музиката и разбират хумoра. Изпращат "Вока пийпъл" на крака. Често сред публиката можете да видите дядо с внуче, които еднакво се забавляват. Предполагам, че на концерта всеки успява да преоткрие детето в себе си за час и половина.

- Има ли разлика в музикалните предпочитания на публиката по света?

- Никога не сме имали "трудна" публика. Досега не сме се проваляли. Винаги сме били добре аплодирани, пеят заедно с нас, забавляват се и си отиват вкъщи щастливи и доволни. Това наистина са едни безгрижни 90 минути. Колко често ви се случва това в днешни дни?!

- Приемат ли се еднакво извънземните по света?

- След толкова представления на най-различни места - от изтънчената публика на Ню Йорк до Далечния изток, Южна Америка и Европа, смея да кажа, че това шоу определено се приема много добре от публиката. Наскоро турнето ни мина през Амстердам и се прие много сърдечно. Изненада и нашия домакин, който твърдеше, че холандската публика е много сериозна и равнодушна.

- Коя песен от репертоара на "Вока пийпъл" изправя хората на крака, докато я слушат?

- Най-често We are the world. Много е хубава, обединява хората и ги кара де се чувстват част от Вселената.

-Българската публика все още не е виждала 3D Black Light Theater. Разкажете ни повече за 3D проектите и каква е добре пазената тайна на тяхната магия?

- Това е най-старото изкуство за създаване на илюзия. На черен фон, със специални костюми и реквизит, сцената се превръща в едно магично място, където главни герои са илюзията и визуалните ефекти.

- Вие сте съавтор на една от най-популярните израелски шоупрограми. Комедията ли е вашата страст?

- Да, карам хората да се усмихват и забавляват, това е моята страст. Да бъда комедиант и създавайки шоуто "Вока пийпъл" са два страхотни начина да правя това. Щастлив съм с интернационалния успех и с половин милион зрители по света, както и с 20-те ни милиона зрители в youtube.

- Върху какъв проект работите сега?

- Тайна! Mога да ви кажа, че включва "Вока пийпъл", но не на сцената, останете с нас и ще разберете.

- Какво да очакваме от "Вока Пийпъл" на 4 май в зала 1 на НДК?

- Шоуто е семпло и непринудено. Без специални ефекти, без динозаври. 90 минути хубава и любима музика с много приятни и оригинални аранжименти, много хумор и забава с участие на публиката. Спектакъл за цялото семейство - музика, забавление, хумор. Час и половина, изпълнени с най-великите хитове и любими песни. Подгответе се да срещнете детето у вас!