Търсачка за най-интересното в културния живот по великденските празници

https://www.24chasa.bg/Article/1324230 www.24chasa.bg
Софийската филхармония под диригентството на Никола Джулиани ще изпълни днес от 19 ч Симфония №І6 "Литургична" от Александър Райчев, отбелязвайки 90 години от рождението на известния композитор.

Препоръчваме

Греди, Хубен, Койчев от Венеция до София
"Българският павилион" от Венецианското биенале на съвременното изкуство (2011) се пренася от двореца ДПалацо Криминати" в Музейната галерия за модерно изкуство на "Оборище" 10 в София. Художниците Греди Асса и Хубен Черкелов заедно със скулптора Павел Койчев са творци с уникален артистичен подход към изразните средства. Съвместната изложба на тримата артисти в София ще бъде обогатена и с нови, непоказвани още пред публика произведения.

Четвъртък (12.04.)
Земята вика Марс в галерия "Графит"
Във варненската галерия "зелените човечета" ще завладеят пространството и времето чрез своята алтернативна реалност. Разкодирането и симултантния превод на тяхното послание са осъществени от медийния артист Петко Дурмана. Той е успял декодира реално телевизионно излъчване на Обама от космическия център "Кенеди" и с помощта на специални честоти на вълните отвъд човешките възприятия да визуализира истинското му марсианско лице. Всичко, разбира се, е артпровокация.
Четвъртък (12.04.)

Плакатът към инсталацията на визуалния артист Петко Дурмана, която се открива днес - 12.04., в нашумялата вавнеска галерия
Плакатът към инсталацията на визуалния артист Петко Дурмана, която се открива днес - 12.04., в нашумялата вавнеска галерия "Графит".

Звучи симфония "Литургична" на акад. Александър Райчев
Софийската филхармония под диригентството на Никола Джулиани ще изпълни днес от 19 ч Симфония №6 "Литургична" от Александър Райчев, отбелязвайки 90 години от рождението на известния композитор. В програмата ще прозвучи и тройният концерт на Бетховен в изпълнение на "Трио Атанасов" от Франция - Пиер-Калоян Атанасов (пиано), Персевал Жил (цигулка) и Сара Султан (виолончело) - възпитаници на Парижката национална консерватория.

Плакатът, който украси Музейната галерия за модерно изкусто, напомня прочутия графит
Плакатът, който украси Музейната галерия за модерно изкусто, напомня прочутия графит "Косьо, Хубен, Тушев", нашарил цяла София преди 20-ина години. Един от авторите - Хубен Черкелов, участваше в в арт групата XXL, но от години живее в Ню Йорк.

Петък (13.04.)
"Възкресение" на Малер под палката на Емил Табаков
Празничният концерт на Симфоничния оркестър и Смесения хор на Българско е в зала 1 на НДК в 19 ч, когато ще зазвучи Втората симфония на Густав Малер "Възкресение". Диригент е Емил Табаков. Заедно с музикантите и забележителните певици Аби Фурмански (сопран) и Фредрика Брилембург (мецосопран) ще чуем стихове на Клопщок: ДЩе се пробудиш, да, ще се пробудиш пак след кратък сън", вдъхновили музиката на Малер.

Картина на Сирак Скитник от Пирея, 1935 г.
Картина на Сирак Скитник от Пирея, 1935 г. СНИМКА: Искра Сотирова

Може да видите

Прочутата виолетова биволица на скулптора Павел Койчев, който представи България на Венецианското биенале заедно с колегите си Хубен Тушев и Греди Асса.
Прочутата виолетова биволица на скулптора Павел Койчев, който представи България на Венецианското биенале заедно с колегите си Хубен Тушев и Греди Асса.

Ранни картини на Сирак Скитник
Малко известни пейзажи, натюрморти и абстракции на Сирак Скитник показва градската художествена галерия във Варна. Ранните картини са от 1910 г., когато Сирак Скитник учи в Санкт Петербург, а негов състудент е Шагал. Натюрморти в духа на експресионизма и абстракции, повлияни от италианския футуризъм, са подредени до гледки от Некропола в Атина и платна на лодки от Черноморието. Сред творбите е и портрет на съпругата му Олга Симеонова. Авторът - критик, драматург и илюстратор, прави само 2 изложби приживе.