Американският посланик може да напусне България предсрочно

https://www.24chasa.bg/Article/1324799 www.24chasa.bg

България вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София. Това съобщи bTV, като се позова на дипломатически източници. Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат. Той беше посочен за посланик у нас през октомври 2009 г., но зае поста в началото на 2010 г.

В София е постъпило искане за агреман за нов посланик, в което фигурира името на жена. Според източниците на bTV вероятно става въпрос за бивш посланик на САЩ в Албания, която сега е служител на Държавния департамент. Потвърждение от Вашингтон все още няма.

Според интернет страницата na американското посолство в Тирана в последните над 10 години САЩ са изпратили две посланички в Албания - Мариса Лино (от 1996 до 1999 г.) и Марси Рийс (от 2004 г. до 2007 г.)

Американските посланици по света са с тригодишен мандат. Има опция той да бъде удължен с още шест месеца, което обаче се случва все по-рядко.

„Затова, че похвалихте моето произношение на български, съм готов да ви дам интервю, когато поискате. Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент," каза посланик Уорлик.

"И нека да съм ясен докрай - все още няма решение колко още ще продължи тук моето пребиваване като посланик," добави той.