16 япончета получиха билети за България от Цецка Цачева

https://www.24chasa.bg/Article/1325430 www.24chasa.bg
Срещата на Цецка Цачева и японския премиер Йошихико Нода в Токио

Българската парламентарна делегация, начело с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, посети в последния ден от визитата си в Япония едно от най-засегнатите места след земетресението през 2011г., съобщиха от пресцентъра на парламента.

Цачева подари 20 самолетни билета - за 16 японски деца и за четирима техни придружители, които в края на май ще посетят страната ни по покана на българското външно министерство. Учениците са избрани чрез конкурс за есе на тема "България". У нас те ще посетят София и Белоградчик и ще станат част от розобера в Долината на розите в Казанлък. Децата получиха покана да посетят и българския парламент.

В град Хигаши Мацушима са проведени разговори с представители на местните власти, с ученици и студенти от местния университет "Тохогу гакауин". Делегацията видя на място как вървят възстановителните дейности след миналогодишната трагедия.

Япония стана известна със силната си воля и стоицизма, с който преодолява катастрофалните последствия от земетресението. Из цялата страна се говори само за едно - възраждане. Кметът на общината Хидео Абе припомни за броя на жертвите - 1071, и за 49-те души, които все още се водят безследно изчезнали. Той благодари от името на цялата страна за международната подкрепа и в частност за българската готовност за активизиране на обмена със засегнатите от бедствието райони.

Българската делегация и японските им домакини засадиха през сградата на читалището в общината 20 български рози в символ на приятелството и на надеждата за бързо възстановяване на засегнатите райони.

На срещата в университета пък стана ясно, че скоро ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество и обмен на студенти със Софийския университет „Св. Климент Охридски". Това според двете страни ще доведе до обмяна на солиден опит, ползотворно сътрудничество и много общи проекти с голяма научна стойност.

Българската делегация днес ще посети Хирошима, където ще се запознае отблизо с мемориалния комплекс, изграден в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 1945 година. Планирана е и среща с кмета на града - Кадзуми Мацуи.