700 семейства с орязани детски

https://www.24chasa.bg/Article/1325432 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Над 700 семейства попълват списъка с орязани детски заради отсъствия на отрочетата им през първия учебен срок.

Данните съобщиха от "Социално подпомогане"-Бургас. От там уточняват, че реално ощетените родители са по-малко, тъй като кръшкачите от час се повтаряли през месец-два.

"На част от семействата пък са спирани месечните помощи за две и повече техни деца", обясни Снежа Шишкова, началник-отдел "Социална закрила" в службата.

Децата с школски забежки пък са близо 800. Те са направили повече от 5 отсъствия, което е основание за спиране на родителските помощи.

Реално учениците останали извън класните стаи са по-малко, месечните данни също чертаят тенденция за редуциране на броя им.

Докато през октомври отсъстващи са 181 ученици, през март те са 121 или с 1/3 по-малко. Пикът е през ноември - 195 деца, докато най-малко са през мразовития януари - 93.

Детските помощи, които се полагат на родителите са 35 лв. месечно. Веднага след като отрочетата им пак тръгнат на школо, парите се възстановяват. "Не може да се каже, че имаме трайно спрени подпомагания, повечето деца отново се връщат към училището", посочи Шишкова.

Основните причини за неидване в клас са социално-икономически. Пари за път и джобни са задължителното перо на родителите, за да пратят детето да учи. "Нямаме пари, затова не купихме карта за градския автобус", обясни майка на две ученички. И уверява, че веднага щом може щяла да вземе отново карта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България