Работници в Пловдив протестират за заплати

https://www.24chasa.bg/Article/1325442 www.24chasa.bg
Снимка asel.bg

Работници от фирма АСЕЛ в Пловдив започнаха ефективна стачка на работното място, заради неизплатени заплати от януари насам. Близо 300 души не са получавали възнаграждения.

В присъствието на синдикалисти от КТ "Подкрепа" управителят на фирмата Елена Тютюнджиева обеща, че следобед ще получат 150 лева като част от януарската заплата. Фирмата е с италиански собственик и произвежда електроника, която се изнася изцяло в чужбина.

Спешна проверка в предприятието започна и Инспекцията по труда. Атанас Чернаев каза, че тя е третата от началото на година и е по сигнал на работниците. Вече са издадени две предписания, а до края на месеца ще бъде наложена санкция до 15 000 лв. на собствениците.

От "Подкрепа" твърдят, че няколко пъти са разговоряли с ръковдството и са получавали уверения, че ще платят на персонала, но не ги спазили.

Служителите от АСЕЛ се оплакват, че през последните седмици работят в условията на всекидневен психологичски тормоз, тъй като са заплашвани от ръководството с уволнения, ако стачкуват. И по време на протеста се чуха обвинения, че уронват престижа на фирмата.

Работниците смятат да продължат, докато не получат дължимото. След Великден ще заведат лични дела срещу некоректния собственик.

Финансовите проблеми на предприятието са заради неизплатени доставки от европейски контрагенти, смятат потърпевшите. Те отбелязаха, че собственикът има големи разходи, защото наскоро купувал имоти и складове в Пловдив.