Със стъкмистика надуха дълговете на болница "Св. Георги"

https://www.24chasa.bg/Article/1326596 www.24chasa.bg
Проф. Карен Джамбазов СНИМКА: Наташа Манева

- Проф. Джамбазов, от Министерството на здравеопазването отново оповестиха, че дълговете на Университетска болница са нараснали неимоверно много и са станали почти 45 млн. лв. Какво е финансовото положение на лечебното заведение?
- Дълговете не са нараснали изобщо, а още по-малко е вярно, че за 8 месеца са се увеличили с 10 млн. лв. Всъщност правено е сравнение на нивото на задълженията в коренно различни периоди на финансовата година. В края на февруари не бяхме сключили договора със Здравната каса и не бяха преведени средствата за първите 2 месеца.
При това положение само за заплати задълженията са за над 6 млн. лв. за първите 2 месеца на 2012 г. След 3 дни
Касата си плати
и дългът изчезна

Отделно имахме да получаваме още над 2 млн. лв. от НЗОК и от здравното министерство за лечение на пациенти. Или общо задълженията ни надминаха 8 млн. лeва, които в началото на март бяха покрити.
В посочената от ведомството сума са включени и над 3 млн. лв. дългосрочни задължения, които болницата трябва да погасява за 2013 и 2014 г. Некоректно е да сравняват задълженията на лечебното заведение за юни миналата година и в края на февруари 2012-а. Така че изнесената информация беше поднесена доста непрофесионално и донякъде е стъкмена. Допълнителните неточности вероятно идат и от факта, че огласяването съвпадна със сериозните промени, които станаха в ръководствата на НЗОК и на министерството. Убеден съм, че всичко ще си отиде на мястото, защото през цялото това време не сме спрели да купуваме медикаменти и консумативи, нито да плащаме на персонала.
- И все пак какви са дълговете на болницата?
- Към 31 март 2012 г. те са 32,3 млн. лв. Както всеки път, когато тази тема излезе на дневен ред в публичното пространство, ще припомня, че

те са натрупани в периода
2004-2009 г.
Лятото на 2010 г., когато новото ръководство - аз и екипът ми, поехме "Св. Георги", задълженията бяха стигнали 38 млн. лева. От тях 19 млн. бяха просрочени. Затова с встъпването в длъжност направихме оздравителна програма и проведохме срещи с дистрибутори на медикаменти. В резултат на това, както и на нормалните отношения със Здравната каса, дълговете в края на 2011 г. паднаха до 31,85 млн. лв., а просрочените станаха 12,64 млн. лв.
- Как се отразяват тези финансови проблеми на пациентите?
- Въпреки тези проблеми обслужването се подобрява. Защото персоналът е спокоен и си получава заплатите навреме. Така хората са по-отдадени на работата и на пациентите. Икономическата ефективност на звената е по-голяма - през 2010 г. броят на клиниките с положителен финансов резултат беше 10. Само за една година - през 2011 г.,
печелившите
клиники нараснаха
до 22 от общо 35
в болницата. С близо 18% е увеличен делът на медицинските изделия, които влагаме в лечебния процес, за да получават хоспитализираните по-качествени грижи.
Тази болница има изключително важна социална функция за населението от Южна България и за да не страда обслужването на пациентите, ние държим всичко да е на ниво.
През последните 2 години от Министерството на здравеопазването
не са ни отпускали
капиталова субсидия
за ремонти
За сравнение в периода 2004-2009 г. са превеждани по около 5 млн. лв. годишно. Въпреки това болницата е инвестирала над 2 млн. лева собствени средства за поддръжка на материално-техническата база. Закупени са апаратура и оборудване с цел да се преустанови изпълнението на неизгодните договори за наем на медицинска техника, като ангиограф.
Направихме и икономии за сметка на излишната администрация. Оптимизирани са заявките на лекарства, като се търсят най-добрите препарати, от които в болничната аптека се поддържа оптимална наличност. Това намали разходите с 10%. В същото време към болничната аптека изграждаме съвременна лаборатория за приготвяне на цитостатици.
- Какво означава това? Болницата вече ще произвежда и медикаменти ли?
- Не. За конкретния пациент ще се определя необходимата дозировка от препарата, а разтворите ще се приготвят в стерилни условия. Това ще доведе до значително намаление на скъпоструващите цитостатици - поне с 20-30% от цената. Като се има предвид, че някои опаковки струват по 3-4 хиляди лева, икономиите ще са значителни.
Идеята за създаване на лабораторията е на ръководството и е взаимствана от университетската болница в Хайделберг. Получихме подкрепа от Министерството на здравеопазването, което ни отпусна 100 000 лв. Проектът ще влезе в действие до месец и половина. Ще можем да обслужваме и други лечебни заведения.
- Как се справяте с неосигурените, които в кризата се увеличават?
- Сформирали сме вътрешна комисия, която има задачата да анализира случаите, за които не е платено. Сред тях са и хората без здравни осигуровки, но те са само 15-20% от всички болни, чието лечение не е било покрито. За 2010 г. болницата беше ощетена с около 800 000 лв. Екипът успя да редуцира средствата - например за социално слабите след направени от наша страна постъпки лечението им се финансира от Министерството на труда и социалната политика.
Заведени са дела
срещу некоректни
пациенти
и направените за тях разноски се събират по съдебен ред. Изкъсо следим и повторните хоспитализации, защото те показват, че някой не си е свършил работата, щом болният трябва да постъпва няколко пъти за едно и също заболяване.
- Ръководството винаги е разчитало на средства от европроекти. Кои се реализират в момента?
- Сега очакваме ядрено-магнитен резонанс, скенер, дигитален рентген и друга техника, които са на стойност 6,7 млн. лв. и на 100% финансирани от ЕС.
Разчитаме на спечелен пред Японското правителство проект за изграждане на
операционна зала за 215 хил. лв., от които 200 хил. лв. ще получим безвъзмездно. Залата е базирана на втория етаж в Хирургичния блок на бул. "Пещерско шосе" и всеки ден в нея ще се извършват интервенции. Пак там изграждаме интеграционен център за хирургично лечение на тумори и травми на главата и шията за 2,8 млн. лв. Проектът е спечелен по оперативна програма "Конкурентноспособност" и по него ще ни бъде доставена уникална апаратура, която позволява по време на интервенции с изключително сложен характер да се прави изследване на скенер.
Работим и по реализирането на преустройството на административния блок на Инфекциозна клиника. Там ще започне лечението на болни от туберкулоза
след като основна част от дейността на общинската Белодробна болница премине към нас. До момента държавата ни е отпуснала 300 000 лв. Искаме да помогнем на община Пловдив, която всеки месец плаща над 160 000 лв., като поемем лечението на тези хора. А това ще бъде от огромна полза на нашите студенти и специализанти. Очакваме местната власт да ни прехвърли оборудване, с което да може да се работи в новото фтизиатрично отделение.
- Могат ли да разчитат на Университетска пациентите по великденските празници?
- Както обикновено, създадена е организация, заредили сме с медикаменти, консумативи и всичко необходимо за качествено обслужване. Има дежурни екипи в болницата и медици на разположение по домовете си, които при тежка катастрофа или масово бедствие веднага ще се отзоват в Спешния сектор.