Дъщерите на княз Кирил събират по 1 лира за БГ чешма

https://www.24chasa.bg/Article/1326936 www.24chasa.bg
Мафалда (вдясно), сестра й Олимпия (вляво) с с директорката на българското училище в Лондон Снежина Мечева (в средата) при представянето на сайта.

Дъщерите на княз Кирил Сакскобургготски Мафалда-Сесилия и Олимпия създадоха сайт "Нашата България". Чрез него набират пари за посрояването на българска чешма в центъра на Лондон, която ще бъде открита на 26 май от баща им и от Димитър Бербатов.

"Това е малък училищен проект, но идва от сърцата им. Сами го измислиха и му се радват. Нека, докато са малки, да не ги слагаме в светлините на прожектора", вежливо отклони таткото покана за разговор с дъщерите си.

Администраторът на сайта Тодор Маджаров е малко по-словоохотлив. "Бях впечатлен от идеята на момичетата и реших да им помогна", казва младежът, който от 2 г. живее в британската столица. През лятото на 2011 г. завършил магистратура по мениджмънт в Cass Business School към City University. С дигитален маркетинг започнал да се занимава в края на 2008 г. По това време следвал бакалаварска степен в Германия и там се запознал с Калин Стоев и Михаил Танев. "Понеже и тримата сме запалени по маркетинг, дигитални технологии и нови джаджи, решихме да превърнем хобито си в работа. През януари 2009 г. създадохме фирма и от тогава работим с клиенти от България и западна Европа", казва Тодор.

С Мафалда и
Олимпия се
запознал преди
месец

Княз Кирил (в средата) с авторката на идеята за българската чешма Мартина Хаджар (вдясно) и българския посланик в Лондон Любомир Кючуков (вдясно).
Княз Кирил (в средата) с авторката на идеята за българската чешма Мартина Хаджар (вдясно) и българския посланик в Лондон Любомир Кючуков (вдясно).

"Събра ни работата по проекта за българската чешма в Лоднон, за който помагаме на българския Сити клуб. Чудесно е да се даде шанс и на по-младите да помогнат за тази страхотна инициатива.

Дизайн на пространството около чешмичката, направен от Ивелина Иванова.
Дизайн на пространството около чешмичката, направен от Ивелина Иванова.

Успяхме да
изработим сайта за
около седмица

Искахме да направим прекрасните български кътчета част от цялата визия. С Мафалда и Олимпия е удоволствие да се работи - много са всеотдайни, а това мотивира и на нас да свършим всичко по-добре и по-бързо", казва Тодор и допълва: "Тази чешмичка е нещо, което ще остане за поколения напред и всички българи ще можем да се гордеем с нея."

Сайтът е www.ourbulgaria.org е регистриран на 21 март. "Ние всички обичаме нашата страна! Сигурни сме, че имате какво да споделите - било снимки, рисунки или поезия, които показват огромната красота на България. Качете ги на нашия сайт и покажете колко е красива страната. Преди това трябва да се регистрирате и да дарите 1 британска лира (а който иска и повече) за българската чешмичка в Лондон", пишат двете момичета.

Преди дни 17-годишната Мафалда и 16-годишната й сестра Олимпия представиха проекта в българското училище към посолството в Лондон.

"Отдавна, като съвсем малки, тези две красиви и засмени момичета бяха посещавали нашето училище, а сега дойдоха, вече пораснали, и с едно прекрасно предложение да подпомогнат акцията по набирането на средства за българската чешмичка в Кенсингтън Гардънс", казва директорката на българското школо Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина. Асоциацията помоли всяко дете да дари за каузата 1 лира, 1 долар или 1 евро. Исеята е те да не са поискани от родителите, а да са спечелени от децата чрез добра постъпка или работа вкъщи, в училище или в района, където живеят. После децата ще напишет есе на тема "Как спечелих своята първа лира, долар или евро". Комисия ще излъчи 3-ма победители, които може да бъдат номинирани в класацията на Фондация "Димитър Бербатов".

Мафалда и Олимпия
имат идея

сайтът "Нашата България" да продължи да съществува и след откриването на чешмичката на 26 май 2012 г. Обмислят следващите приходи да отиват за каузи, предложени от техни връстници.

Нашенка с тревненски
корени дала идеята

Димитър Бербатов и бащата на Мафалда и Олимпия - Кирил Сакскобургготски, ще открият българската чешма в центъра на Лондон на 26 май. Датата вече е в културния календар на британската столица.

Идеята за извора принадлежи на българката Мартина Хаджар, член на ръководството на българския Сити клуб, която е завършила в САЩ, но в момента върти собствена фирма в Лондон.

"Обмисляхме с изпълнителния комитет как да отбележим олимпийската година в Лондон. Мислехме за спортно или културно събитие, но ми се искаше да оставим нещо след нас. Моят род по майчина линия е от Трявна. Там пред нашата къща сме изградили чешма. Реших, че това е практично начинание и ще се приеме по-добре от паметник", казва Мартина. Тя е завършила в САЩ, но в момента върти собствена фирма в Лондон.

Отначало
идеята й е посрещната
с известна доза
скептицизъм,

но тя не се отказала. Заедно с посланика ни в Лондон Любомир Кючуков отиват в община Уестминстър, на чиято теротория се намира паркът Кенсингтън, а после и при директора на кралските паркове и го убеждават да им разреши да направят чешмата. После успяват да вкарат събитието в културния календар на лондонската община за 2012 г. и получават официална дата. "Успяхме, защото имахме налице 3 важни елемента - инициативата на българския Сити клуб в Лондон, държавата в лицето на посланика на България Любомир Кючуков и подкрепата на княз Кирил. В Лондон винаги се впечатляват, когато кралска особа стои зад някое начинание", казва Мартина. И допълва: "Оказахме се на точното място в точното време - когато се появихме в управата на кралските паркове, стана ясно, че тъкмо са почнали мащабна инициатива за подновяване на чешмите в 8 лондонски парка. Заслугата ни бе, че успяхме да ги убедим да спонсорираме изграждането на една от тези чешми и срещу това да я наречем българска. Тя

официално ще се казва
Bulgarian Spring,

което значи едновременно "български извор" и "пролет" и е игра на думи. Пространството около нея прилича на българска шевица, дизайнът е на Ивелина Иванова.

Запалили и фондация "Димитър Бербатов", Асоциацията на българските училища в чужбина, Българското студентско общество на Острова, двата български вестника и българската църква в Лондон, Българския олимпийски комитет и Министерството на спорта в София. В имейла, който разпращат, за да обявят инициативата си, цитират Иван Вазов:

"И всяка възраст, класа, пол, занятие,
зимаше участие в това предприятие
богатий с парите, сиромах с труда,
момите с иглата, учений с ума"

"Фонтанчето ще бъде подарък от българската общност за лондончани по случай английската олимпийска 2012 г.", казва Мартина.

Идеята е двамата да прочетат българско послание към света и бъдещите поколения. Надписът

"Дар от българската
общност за лондончани"

ще бъде на кирилица и латиница. Така България ще стане първата страна, която въвежда кирилицата на територията на кралските паркове.

Всъщност Димитър Бербатов и Кирил Саскобургготски може да не са само патрони, а и преки участници в забавно бягане от 2012 м. "Английските консервативни традиции не позволяват в кралските паркове да се провеждат спортни състезания, затова нарекохме този минимаратон забавно бягане", обяснява Мартина Хаджар. Всеки, който се регистрира, дарява чрез таксата си за участие - 20 лири, за българския фонтан. "Най-важното е, че това е наистина събитие, което обедини цялата българска общност и в което се включиха всички - от българските деца по света до двамата най-именити българи в Лондон, през институциите в България, лондонските общинари и, изключителната подкрепа на посолството ни в Лондон, та чак до английския кралски двор, откъдето се надяваме да изпратят представител", допълва г-жа Хаджар.

След откриването в парка ще се проведе български следобед, който е част от културната програма на лондонския кмет Борис Джонсън. Сред участниците ще са някои от най-талантливите деца, подпомагани от фондация "Димитър Бербатов", както и звезди на българския фолклор и естрада от Лондон и София. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на