Учен пресметна: Вероятността да няма Господ е почти 100%

https://www.24chasa.bg/Article/1327304 www.24chasa.bg
Ричард Докинс по време на лекция в САЩ СНИМКА: РОЙТЕРС

Как би изглеждал светът, ако нямаше религия? Нямаше да има атентатори самоубийци, кръстоносни походи, бомби в метрото в Лондон или Барселона, нямаше да има лов на вещици, Индия нямаше да е разделена, Израел и палестинците нямаше да водят война помежду си, сърби, хървати и босненци нямаше да се избиват, евреите нямаше да са преследвани векове наред като "убийци на Христа", нямаше да има убийства на честта, нито пък тв проповедници в лъскави костюми и напомадени коси, които с приказките си вадят парите от джоба на лековерните...

Нека си представим само: статуите на Буда нямаше да бъдат разрушени от талибаните, нямаше да има публични обезглавявания на еретици, бой с пръчки за престъплението да си показала два сантиметра гола кожа или смърт с камъни заради прелюбодейство.

Така започва книгата "Религиозна лудост" на британския етнолог и учен еволюционист Ричард Докинс. Още първите изречения вбесяват религиозни фундаменталисти, кланящи се на най-различни богове. От публикуването през 2007 г. до ден днешен около големи празници като Великден те организират истински кръстоносни походи срещу тезите на Докинс.

Професорът по биология в университета в Оксфорд обаче не се притеснява от това. Той обича да спори, а полемиката му доставя удоволствие. Тезите си за и против съществуването на Господ той излага на 500 страници. Книгата му от няколко години оглавява списъка с бестселъри на Великобритания, САЩ и Канада. Тази година е сред най-продаваните и в Германия.

Докинс определено е първият еволюционист и биолог след Дарвин, който успява да развълнува така света с тезите си. Още преди 30 години той стана известен с книгата си "Егоистичният ген". В нея ученият доразвива теорията на Дарвин и твърди, че оцеляването на всеки вид зависи единствено и само от качеството на ДНК-то му. Всички гени искат да оцелеят, но успяват само онези, които най-добре се напасват към околната среда. Малко след тази публикация Докинс започва и задочния си спор с религията.

Може би Докинс е един от най-мразените британци в света, тъй като с тезите си срещу Господ провокира не само фанатиците, а обръща срещу себе си и умерените и кротки християни и мюсюлмани. Защото твърдението му е скандално за техните уши: вероятността да няма Господ е по-голяма от възможността той да съществува. Доказва го по научен път. Но това вбесява и колегите му. Според немалко от тях науката трябва да ограничи работата си само до области, които подлежат на анализиране. Докинс обаче не е съгласен. Хипотезата за Бог е научна хипотеза за същността на вселената и може да бъде разглеждана и анализирана като всяка друга научна теория, казва той.

Дава за пример закачката на друг философ - Бернард Ръсел. Той казва: "Нека си представим, че в Космоса някъде лети един чайник, който е толкова малък, че няма как да бъде видян с телескоп. Нека наречем този чайник Господ. Защо, ако той е чайник, можем да говорим за него с научни методи, дори и всяка неделя да го обявяват за свещено тайнство, но ако го наречем Господ, всякакво научно говорене за него се смята за непоносимо високомерие на човешкия разум?" Докинс атакува директно и самия Господ, без да го превръща в чайник. "В Стария завет Бог е най-неприятният герой от всички. Той е ревнив и горделив, той е дребнав, несправедлив, отмъстителен, кръвожаден етнически прочиствач, женомразец и хомофоб, расист, убиец на деца и цели народи, гнусен мегаломан, садомазохистичен и движен от настроенията си тиран", пише Докинс.

Характеристиката му на Йехова е един от най-цитираните пасажи на научни текстове в света. Британецът също обича да започва лекциите си с нея, за да "разчупи леда с публиката".

Хората трябва да осъзнаят що за зло божество си имат, смята Докинс. В неговите очи и Новият завет не е по-добър. "Всъщност с какво изобщо се занимаваме - какво е това триединство? В името на неговото тайнство са се пролели тонове мастило и кръв. Но триединството какво е - трима богове в едно цяло или един бог, разделен на три?", пита Докинс и саркастично цитира Католическата енциклопедия. По този въпрос тя казва: "В единството на Бог има три личности - отец, син и Светият Дух. Тези три личности се различават един от друг."

"Това си е абсолютен флирт с политеизма. Уж християнството е напредничава религия, която къса с многото божества на древните гърци и римляни, а всъщност католическата църква така и не се отказва напълно от тях", твърди професорът от Оксфорд.
Католиците дори са обогатили пантеона си с Дева Мария - "Небесната кралица". Те се кланят като на отделно божество, безпощаден е още Докинс.

Към тези основни божества се прибавя и цяла армия от светци - при католиците те са 5120! Те закрилят рибарите, моряците, оръжейниците, ковачите, има такива, които пазят от бомби, и други, които предотвратяват коремни болки, анорексия или болести на дебелото черво. И все пак има или няма Господ?

В интервю за списание "Щерн" Докинс твърди: "Вероятността да има Бог е по-малка от 50 процента. Много по-малка. Вероятността да няма Бог е почти 100%, но не съвсем. Не бих бил истински учен, ако приемах нещо 100 процента доказано."

Вероятността да има розови феи също е толкова малка, колкото и възможността да съществува Господ. Но интересно защо възрастните не вярват във феите, но масово вярват в Бог, разсъждава ученият. Всъщност хората имат нужда от религия, за да оцеляват по-лесно. Това е най-лесният начин да възпиташ детето си в послушание. А само ако едно дете слуша родителите си, има шанс да оцелее. Поне в ранните си години. Слушай майка си и баща си или слушай Господ е едно и също, смята ученият.

Той опровергава и теорията, че религията и вярата в Господ е дала на човечеството морала. Различни експерименти доказват, че моралът е качество, присъщо на човека. Част от еволюционното му развитие. "Например при задачи, в които един човек трябва да реши как да постъпи в опасна за другите около него ситуация. Представители на най-различни култури и религии са отговаряли на няколко теста, в които трябвало да решат дали да отклонят влак, летящ с пълна скорост към множество хора, седнали на релсите, и да го насочат към коловоз, на който седи само един човек. Този тест може да се усложнява до безкрайност. Например с опцията влакът да бъде спрян с голям камък, хвърлен пред него от мост. Този камък обаче би могъл да бъде и много едър човек. Във всички тестове изпитваните вземали идентични решения, независимо дали са християни, мюсюлмани, индианци от Амазонка или нюйоркчани. Това показва, че моралът е универсално качество, присъщо на всички ни", заявява биологът.

Църквата: Човек не може да проумее Бога

В отговор на атаките на Докинс и негови съмишленици църквата също дава своето мнение. Според главния историк на Ватикана кардинал Валтер Мюлер математическите доказателства, че няма Бог, са неприемливи. "Още на консилиума на Ватикана през 1867 г. се казва ясно: Човек не може да проумее Господ. Той не може да се дефинира с човешките познания по точните науки."

Всъщност идеята, че няма Бог, трябва да бъде доказана от атеистите, смята той. "Големият взрив, материята, която изведнъж се появява, самоорганизирането на космическия прах до възникването на човешки същества - всичко това звучи много по-невероятно от идеята зад съществуването на човека да стои Бог. А и е много по-недоказуемо. Как така нищото изведнъж ще се взриви?", казва кардиналът.

Той е твърдо убеден и в същестувването на Исус Христос. "Като историк знам факта, че по едно и също време различни хора - явно очевидци на Исус, са написали 27 свидетелства за него. Всички те съставляват Новия завет. 27 различни свидетелства за съществуването на един човек, който е и Божи син, не са пренебрежим аргумент. За мен те ясно доказват факта, че в онова време е имало такъв човек."