Ученици не ходят в училищни тоалетни от страх

https://www.24chasa.bg/Article/1327724 Ученици не ходят в училищни тоалетни от страх Ученици не ходят в училищни тоалетни от страх www.24chasa.bg
Психологът Иван Игов представи проучване за насилието в училище по време на форум във Видин. Снимка: ВАНЯ СТАВРЕВА

Над 50 процента от децата в началните класове не ходят в училищните тоалетни и "стискат" по половин ден, защото ги е страх, че могат да станат жертва на насилие, съобщи Иван Игов от Дружеството на психолозите в България. Данните бяха изнесени на кръгла маса за гарантиране правата на децата, проведена във Видин от Института по социални дейности и УНИЦЕФ.

Проучване установило, че 1/4 от всички ученици всеки ден тръгват с притеснение на училище, защото там не се чувстват защитени. Едва 13 процента от учителите пък били наясно за какво става въпрос, когато се говори за агресия и насилие в училище.
Според Игов, една от причините за детска агресия е фрустрацията на малките и той даде пример с факта, че у нас първокласниците вече имат задачи с едно неизвестно, а теорията за детската интелигентност показвала, че нивото за абстрактни асоциации се достига на 10-11-годишна възраст.

Наказанията в училище само влошавали положението с агресивните ученици, защото на практика се получавало, че насилието се наказва с насилие, смята психологът.
Част от фрустрираните деца се обръщали към автоагресията и България е на едно от първите места по самоубийства на ученици до 18 г., като броят им средно на година е 50.

През последните две години една трета от насилието вече е в Интернет и децата не могат да избягат от него дори когато са ваканция, каза специалистът.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Вандали изпочупиха училище в Благоевград (видео)

Вандали вилняха в училищен двор в Благоевград. Изпочупени са врати и прозорци. Случката станала на метри от сградата на полицията, съобщава "Нова телевизия".

"Камчия" дари почивка на медалистите ни от Рио

Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" покани българските олимпийски медалисти и техните треньори да почиват в базата му в предпочетено от тях време.

Продавач на дизайнерска дрога влиза в съда в Шумен, той отрича да е наркоразпространител

25-годишният Румен Д. приемал заявките за чайчетата по телефона, снабдявал наркозависими от Тракийския квартал в Шумен и от Варна. Продавач на дизайнерска дрога от Шумен влиза в съда,

Кметът на Русе подари знаме на млад математик

Кметът на Русе Пламен Стоилов се срещна с талантливия Давид Йорданов и неговата майка – Доротея Очкова. Десетгодишният възпитаник на СУ „Христо Ботев“ е сред българчетата,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Дървосекач загина в Преславския балкан, часове екипите не могат да стигнат до него

Дървосекач е загинал днес сутринта на сечище в Преславския балкан, в района на горския масив край манастира Патлейна. В „Спешна помощ“ сигналът за пострадалия мъж е получен в 10.08 часа сутринта.

Подновиха разкопките на римския кастел „Сексагинта Приста”

Разкопките на римската крепост „Сексагинта Приста” са подновени. Теренните проучвания се извършват от екип археолози от Регионален исторически музей – Русе – Върбин Върбанов, Никола Русев,

Обновиха училище на век и половина

Кметът на Монтана Златко Живков представи основните ремонти на детска градина №10 " Детелина" и основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Габровница.

С втори саниран блок се отчете Община Русе

С втори саниран блок се отчете Община Русе. „Райна Княгиня“ е и първата многофамилна жилищна сграда в дунавския град, обновена по Националната програма за енергийна ефективност.

Бързо разследване срещу пиян зам. кмет, изправят го на съд през септември

Разследването  срещу  бившия зам.-кмет на Карнобат Жельо Георгиев вече е приключило и  срещу него има обвинителен акт за управление на лек автомобил след употрела на алкохол.