Индиец лекува с дишане

https://www.24chasa.bg/Article/1328653 www.24chasa.bg

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия капацитет на белите ни дробове. Така токсините се натрупват в тялото ни и един ден избухват. Появяват се болестите."

Свами Джотирмая, който проведе тридневен курс в столицата, е ученик на големия индийски учител и хуманитарен деец Шри Шри Рави Шанкар, създател на най-ефективната дихателна техника "Сударшан крия". Тя е променила живота на милиони хора по света, освобождавайки ги от стреса и токсините на клетъчно ниво. На санскрит "су" означава правилен, "даршан" - поглед и "крия" - пречистване, т.е. пречистване на погледа към света.

"Много хора не са доволни от своя живот. Те искат повече, и повече, и повече. Нуждаят се от пари, нуждаят се от слава, но трябва да гледат и по-надълбоко в живота си. Животът е по-важен от всички тези неща. Напрежението и нетърпението да имат всичко веднага ги отдалечава от техния център, от истинското им предназначение. Не дишат правилно, не се грижат за своето тяло. Понякога съвременните хора, увлечени в своите мисли и ненужното съревнование с другите хора, дори забравят да дишат. Или дишат много бързо. А ако не дишат правилно, се натрупват токсини", казва Свами Джотирмая.

Индиец лекува с дишане

Според него болката и страданието идват в живота и отминават, те са неизбежни: "Просто осъзнай, че ти си много повече от тези преживявания. Вътре във всеки човек има огромна сила и смелост, които могат да бъдат извадени наяве от духовните практики като медитация. Помни, че всяко преживявание, дори да е неприятно, те прави по-силен."

Индиец лекува с дишане

Фондацията "Изкуството да живееш", основана от Шри Ши Рави Шанкар, е една от най-големите хуманитарни организации в света. Нейният ръководител три пъти е бил номиниран за Нобелова награда за мир. Той е изградил широка мрежа от инструктори в повече от 145 страни в цял свят. Техниката на дишане "Сударшан крия" е помогнала на много болни от астма, множествена склероза, високо кръвно налягане, висок холестерол. Упражненията повишават капацитета на белите дробове, променя се нервната система, мисленето се прояснява, сърцето се отваря и силата бликва. Подобрява се дейността на мозъка и се засилва имунната система. Това е процес на дълбоко пречистване от токсините.

Индиец лекува с дишане

"Ако имаш много тревоги, направи 10-15 дълбоки дишания и мигновено ще почувстваш спокойствие. Това ще ти помогне на момента да проясниш съзнанието си", съветва Джотирмая.

Индиец лекува с дишане

На тридневния курс в зала 7 на НДК иднийският лечител показа подбрани йога позиции за цялото тяло, забавни интерактивни упражнения и игри. Той обучи повече от 500 човека как да използват и канализират енергията си и по този начин да хармонизират ума, емоциите и тялото си.

"Често умът ни бива обзет от гняв, вина, съжаление за миналото или притеснения за бъдещето. Това негово прескачане от минало в бъдеще и обратно води до натрупване на стрес", казва Свами Джотирмая.

"Усмихвайте се колкото се може повече - съветва той. - В усмивката участват всички лицеви мускули, подобрява се оросяването на мозъка.Смехът е здраве. Едно бебе се усмихва 400 пъти на ден, когато порасне - 17 пъти, а възрастните хора не се усмихват въобще." Според него радостта и щастието са вътре в нас. Не е необходимо да ги търсим навън. Чрез дишането можем да осъзнаем, че те са в нас.

Свами Джотирмая препоръчва всеки ден медитация по 15-20 мин., което се равнява на 6-7 часа сън. Така ще станем по-спокойни, с по-ясен ум и изпълнени с енергия .

"Много хора не знаят защо живеят на тази планета и си пропиляват живота - обяснява лечителят. - Повечето хора воюват, карат се, обвиняват се един друг. На това му казваме "невежество". За да се подобри качеството на живота е важна хигиената. За здраво тяло трябва да практикуваш йога и аюрведичната медицина, лечение, свързано с билките. И трябва да се погрижиш за чистотата на своя интелект.

Да се погрижиш за думите. Човек трябва да пречисти и парите си. Затова трябва да прави дарения. Твоите действия трябва да са чисти. Затова човек трябва да служи, да прави нещо за другите хора. Това са начините да подобри качеството на своя живот."

38-годишния Свами Джотирмая е роден в южна Индия, в град Тричур, в голямо христянско семейство. Когато през 1997г. за първият път видял плакат на Шри Шри Рави Шанкар, си казал: "Аз го познавам." Всъщност никога не бил чувал името му. Посетил негов курс в Бангалор. Постепенно пожелал целият му живот да е посветен на обществото, на хората. Така станал учител и се отдал на социална работа. По-късно започнал да учи медитация и достигнал много високи нива. До днес е помогнал на над 1,5 млн. души по цял свят да се излекуват.

Според Свами Джотирмая всяко нещо трябва да се прави с благодарност.

Когато човек започне да се чувства благодарен за всичко, качеството на неговия живот ще се подобри. Неговите действия ще бъдат по-съвършени. Тогава животът става по-празничен."

На 21 май в зала "Арена Армеец" се очаква за втори път в България да пристигне гуруто на антистреса Шри Шри Рави Шанкар. Тогава ще бъде поставен и 11-тият Гинес рекорд на фондацията, когато 333 гайди ще засвирят едновременно.

Упражнение “Бастрика Пранаяма”

Начална позиция: Седнали с изправен гръбначен стълб, дланите са свити в лек юмрук до раменете, лактите отпуснати до гръдния кош. (снимка 2 в галерията)

Първа стъпка: Ръцете се изстрелват нагоре едновременно с пълно вдишване през носа и дланите се разтварят горе. (снимка 3)

Втора стъпка: Ръцете падат към изходна позиция като леко чукват гръдния кош с лактите едновременно с рязко и силово издишане през носа.

Правят се 3 серии по 20 повторения тоест всяка серия се състои от 20 вдишвания и издишвания. Между кръговете стоим със затворени очи, с дланите отворени нагоре наблюдавайки дишането си. (снимка 4)

Това упражнение не е подходящо за хора с проблеми с високото кръвното налягане, както и за бременни жени. Препоръчително е да се практикува с квалифициран учител.