Петко Дурмана обяви Обама за марсиански президент в новата си инсталация

https://www.24chasa.bg/Article/1329581 www.24chasa.bg
Елемент от инсталацията на Петко Дурмана СНИМКА: АРХИВ

Предстартовото броене започва...
Земята вика Марс! Земята вика Марс!
На 12 април - Деня на авиацията и космонавтиката от 19 часа в галерия "Графит"  - Варна, "зелените човечета" завладяха пространството и времето чрез своята алтернативна реалност, водени от техния президент.
Разкодирането и симултантния превод на тяхното послание са осъществени от медийния артист Петко Дурмана.

"Ще започнем с изпращането на астронавти на астероид за първи път в историята на човечеството. В средата на 2030 г. вярвам, че ще можем да изпратим хора в орбитата на Марс и да ги върнем невредими на Земята; ще последва кацане на Марс и очаквам да бъда все още тук, за да го видя. "
(Реч на Барак Обама в Космическия център „Кенеди", представящ неговата космическа политика, 15 април, 2010)

Това беше обещанието на президента на САЩ, когато закри програмата Space Shuttle и отмени продължението й с програмата Constellation и по този начин остави световния лидер в космическите изследвания без ракетни носители, способни да изнасят хора в Космоса.
Освен това, две години по-късно през 2012 г. Обама предложи намаляване дори на започналата десетки години назад безпилотна изследователска програма за намиране живот на планетата Марс.

Всичко това звучи нелогично и очевидно в противоречие за човек, който обеща да бъде най-научният президент в американската история, но ако приемем, че той е марсианец, преоблечен като човешко същество, става логично, че истинската му мисия е да попречи на хората да кацанат на Марс.

Имате уникалната възможност да видите за първи път в човешката история как медийният художник Петко Дурмана е успял да декодира реалното телевизионно излъчване на Обама от космическия център Кенеди и с помощта на специални честоти на вълните отвъд човешките възприятия да визуализира истинското му марсианско лице.
Инсталацията предлага преживяване за публиката чрез провокацията на доверието на зрителя към телевизията, като надеждна масмедиа.

КОЙ Е ТОЙ

Петко Дурмана
Биография
Роден на 22 април 1970 г. в гр. Елена. Завършил Художествена гимназия в Казанлък, профил „Промишлен дизайн" и през 1997 г. се дипломира от Национална художествена академия със специалност „Скулптура".
www.dourmana.com
Петко Дурмана е медиен артист, базиран в София и основно в Лондон, Великобритания. Той работи с различни съвременни форми на изкуството, които включват технологии и нови медии. Сегашният му артистичен интерес е фокусиран върху изследването на човешките възприятия и способности за комуникация чрез предимствата (и недостатъците) на новите технологии. Повечето от произведенията, изследванията и експериментите му са на базата на визуално представяне на историята и визии за бъдещето. Неговите артистични проекти са били показани в пространства като ZKM Карлсруе, ICA Лондон, Chelsea Art Museum, Location One, в Ню Йорк, но и в публичнi пространство в София, Берлин, Манчестър, Ню Йорк. Като съосновател и председател на Асоциацията Интерспейс от 1998 г. Насам, той е участвал в производството и съвместно реализация на художествени събития и проекти с български и международни артисти и активисти.
Индивидуални изложби
2010 / Post Global Warming Survival Kit, Галерия Videospace, Будапеща
2008 / Post Global Warming Survival Kit, Edith Russ Site for Media Art, Олденбург, Германия
2007 / Greenhouse Gas Series, AiR Space, София
1997 / Metabolizer, Галерия XXL, Sofia
1996 / Sterility, Галерия XXL, София
Избрани групови изложби и фестивали
2011 / Gateways, KUMU Музей за съвременно изкуство Талин, Естония
2010 / The Apparatus of Life and Dead, Музей за съвременно изкуство Скопие, Македония
2010 / Martians, Галерия Videospace, Будапеща
2010 / New Frontier, Филмов фестивал Sundance, Парк Сити, САЩ
2009 / MICROWAVE 2009 Фестивал, Хонконг

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германия нищи канала за крадени тузарски коли, който бе разбит у нас преди 4 месеца, научи "България Днес". Родните криминалисти сгащиха банда, наемала луксозни автомобили от Германия, които отмъквала и докарвала в България. Тук след интервенции по рамата колите били продавани на нищо неподозиращи купувачи.

Григор Димитров няма да вземе участие в традиционния турнир "Некер Къп" на острова на милиардера сър Ричард Брансън. Най-добрият български тенисист не е сред поканените звезди за тазгодишното издание на благотворителната изява. То ще се проведе от 24 до 29 ноември на острова на Брансън - Некер. Вече няколко години Брансън провежда про-аматьорската

Плочките на входа на Южния парк в София откъм бул. Витоша се надигнаха. За това алармираха граждани в социалните мрежи тази сутрин. Случаят отново повдига въпроса за качеството на ремонтните дейности в