Правят кораби къщи на мечтите

https://www.24chasa.bg/Article/1330642 www.24chasa.bg
Моторната яхта "Бенети" СНИМКИ: АРХИВ

Много хора трудно схващат разликата между понятията “плаваща къща” и “кораб къща”. Някои дори смятат, че става дума за едно и също нещо.

Но не трябва да забравяме, че плаващата къща всъщност е забита във водата и не мърда, а корабът къща може да ви заведе в далечни земи и пристанища, отбелязва американската телевизия CNBC.

Пътешествениците вероятно са виждали и дори са прекарвали по някой и друг ден в старите дървени кораби в индийския град Сринагар. Но сред тези съдове вече има съвсем модерни жилища, някои от които по нищо не отстъпват на луксозните апартаменти.

Плаваща къща в Кашмир
Плаваща къща в Кашмир

Не всички плаващи домове може да бъдат използвани за постоянно местожителство. Но корабите къщи хвърлят сериозно предизвикателство към тези, които са притеснени от покачващото се ниво на моретата заради глобалното затопляне. И ако се сдобиете с такова нещо, един ден ще разберете, че инвестицията си е струвала.

Яхтата
Яхтата "О де Скуизито" има доста причудлива футуристична форма, но е изключително удобна.

Ето няколко такива жилища, които CNBC посочва като пример.

Така ще изглежда островът яхта.
Така ще изглежда островът яхта.

Моторна яхта “Бенети”

Бъдещата яхта
Бъдещата яхта "Улиците на Монако" ще бъде умалено копие на княжеството.

Местоположение - Форт Лодърдейл, Флорида, САЩ

“Проект Утопия” ще бъде може би най-уникалното морско съоръжение.
“Проект Утопия” ще бъде може би най-уникалното морско съоръжение.

Цена - $ 2,2 млн.

Метрокораб
Метрокораб

Спални - 5

Бани - 8

Дължина - 34 м

Капацитет - 10 пътници и 7-членен екипаж

Яхтата е преоборудвана, но и до днес е запазила много от класическия си стил. Най-забележителен е старият щурвал в капитанската кабина.

Само като го видите, ще ви се прииска да направите някоя авантюра. Дори не е зле да се облечете с подходящи за онази епоха дрехи.

На борда има луксозна приемна зала за собственика, а също и такава за ВИП гости. Не липсва и еквивалентът на президентски апартамент, където леглата са с двоен размер.

Плаващи къщи в Кашмир

Местоположение - щатът Джаму и Кашмир, Индия

Цена за нощувка - може да падне до $ 138.

Повечето от тези съдове са неподвижни или в най-добрия случай плават в някое езеро в хималайския щат. Много хора ги използват като хотели по време на престоя си там. Стените на тези плаващи къщи са облицовани с кедър, върху който изкусни местни майстори са направили гравюри. Там си има всичко за живеене - спални, хол, трапезария. Най-приятно е човек да седи на верандата и да се наслаждава на невероятната природа.

"О де Скуизито"

Местоположение - Дубай, ОАЕ
Спални - 2
Бани - 2
Дължина - 20 м

Този кораб къща може да бъде използван като място за отдих, а също така и за провеждане на тържество или мероприятие, свързано с работата. Построен е от две греди на катамаран, неръждаема стомана и стъкло. Направен е от дубайската компания X-Architects. В построяването лично е участвал нейният шеф Леев Вандаале. Освен спални и кухня там има обширна горна палуба, до която ви отвежда вита стълба.

Остров яхта

Това чудо е все още само в проект, разработван от фирмата Yacht Island Design. Площта му ще бъде 5300 квадратни метра. Предвиден е за около 10 гости, които трябва да се чувстват като на самотен тропически остров. Според директора на компанията Роб Макферсън построяването на този уникален съд ще струва неколкостотин милиона евро.
Компанията планира и други уникални плаващи острови.
Сред тях е "Улиците на Монако", за който се предполага, че ще бъде първата яхта, струваща 1 милиард евро. По-нататък иде ред на футуристичния "Проект Утопия" - нещо, което на английски се нарича sea-pod.

Метрокораб

Местоположение - по цял свят, може и да бъде доставен
Цена - от $ 75 000 до $ 120 000
Спални - няма, помещението е едно
Бани - 1
Дължина - 11 или 14 м

Метрокорабът е измислен от американеца Дейвид Балингър. Построен е от стомана и алуминий. Състои се от едно-единствено, но огромно помещение, в което има всичко необходимо. Човек може там хем да си готви, хем да се изкъпе, хем да си легне. В бъдеще се планира и 33-метров мега метрокораб.