Геният на Васил Стоилов си отиде със смъртта на внучката му Василия

https://www.24chasa.bg/Article/1331114 www.24chasa.bg
Автопротрет на Василия от преди 4 години

Казват, че талантът се предава през поколение. Всеки, който е видял картините на Василия Стоилова, дори и да не вярва в прераждането, може да каже - у това момиче се е вселил геният на нейния дядо - маестрото, нарисувал най-истинските български мадони.

Тя, кръстена на него, избира да носи дори и фамилията му. Избира и пътя му в изкуството. Професорът не търпи празни приказки, признава само тишината на ателието и магията на четката. Обичал да подарява картини. (Сега мнозина правят добри пари от жестовете му, той е един от най-ценените и скъпи автори на арт пазара - бел. авт.) Василия, израснала в скута му, беше същата - вглъбена, щедра, раздаваща се. От дете е възприела маниера му на рисуване, умението да вникне в характера на портретувания, да намери красота дори в едно потънало в сняг старо дърво и заедно с това да открие и развие собствен почерк.

Василия си отиде от света на 28 г. Крехка, ранима, но и много амбициозна, тя успя, напук на анорексията, да направи 30 изложби. Ръката към пътя на усъвършенстването държеше и акад. Светлин Русев. Той възлагаше големи надежди на ученичката си.
На Великден художничката избра да полети от шестия етаж пред мъчителното угасване от болестта, която я стопи. Разказваше, че в миговете, когато е усещала тялото си най-леко, нещо сякаш е пречиствало душата й, отварял се тунел от светлина към възвишеното и божественото. Цената за тези прозрения се оказа смъртта й.
С Василия в небето отлетя и геният на дядо й Васил Стоилов. С нея се скърши и последната издънка на рода на поета Пейо Яворов, чиято потомка беше.

Василия е нарисувала портрет на дядо си проф. Васил Стоилов - горе - почти точно корие на неговия прочут автопротрет.
Василия е нарисувала портрет на дядо си проф. Васил Стоилов - горе - почти точно корие на неговия прочут автопротрет.

След месец ще бъде организирана възпоминателна изложба с нейни картини в столичната галерия "Финес".

Картина от най-тежкия й период - преди да излезе от анорексията през 2000 г.
Картина от най-тежкия й период - преди да излезе от анорексията през 2000 г.

С Василия ще се сбогуваме утре в четвъртък в 12 ч в храм "Св. Петка" в кв. Орландовци.

Един от нейните пейзажи
Един от нейните пейзажи

Картина на Василия в духа на Васил Стоилов
Картина на Василия в духа на Васил Стоилов

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки