“24 часа” с премиера на “Бележити българи” във Велико Търново (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1335819 www.24chasa.bg
Видео: Би Ти Ви

- Може да вземете поредицата с цели 15% отстъпка по време на изложението за културен туризъм

- За първи път вестникът има свой щанд

Уникален дионисиев орфически ритуал с вино и хляб, както са го правили траките през V-IV в. пр.Хр., бе атракцията на откриването на IX изложение "Културен туризъм" в Търново вчера. В реплики на ритони и фиали от прочутото Боровско сребърно съкровище млади актьори почерпиха гостите пред щанда на община Враца.

Преди това зам.-министърът на културата Георги Стоев и кметът на Велико Търново Даниел Панов се задържаха дълго пред луксозните томове "Бележити българи", "Голяма енциклопедия България" и други издания на щанда на "Медийна група България холдинг".

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и зам.-министърът на културата Георги Стоев (от ляво на дясно) разгледаха щанда на "24 часа" на международното изложение. СНИМКА: АВТОРЪТ

Над 80 участници, сред които 30 български общини, 7 посолства и още толкова побратимени на Велико Търново градове от 4 континента, се представят на борсата за културен туризъм.

"24 часа" за първи път участва със свой щанд на международното изложение. На предишни негови издания вестникът презентира инициативата си "24-те чудеса на България" и поредицата "Атлас на патриота".

Сега с в. "Труд" представяме новата родолюбива книжна колекция "Бележити българи", която е съвместен проект с издателство "Световна библиотека".

Официалната премиера ще е в събота, 21 април, от 12 часа в изложбените зали "Рафаел Михайлов" в центъра на Велико Търново.

Защо тази уникална енциклопедична поредица излиза на пазара точно сега, ще разкаже отговорният редактор на проекта доц. д-р Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". На премиерата са поканени кметът и областният управител на Велико Търново, ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, ректорът на Националния военен университет ген. Цветан Харизанов, техни колеги и автори. Очакват се и представители на икономическото и културното министерство.

Първият том от поредицата "Бележити българи" излезе на 19 април. Следващите 9 тома ще излизат всеки четвъртък до 21 юни. Абонаменти с 15 % отстъпка (намаление от 19,10 лв.) за цялата колекция ще може да се правят на щанда на "24 часа" и "Труд" на изложението във Велико Търново.

На щанда ще може да се купят пропуснати томове от първата "Голяма енциклопедия България". Може и да се направи абонамент за цялата поредица с голяма отстъпка.

"Изборът на европейска културна столица за 2019 г. е тясно свързан с културния туризъм и управлението на обекти за ЮНЕСКО", каза при откриването на изложението почетният му председател проф. Николай Овчаров. Според него за привличането на туристи голяма роля играят откритията на археолозите през първите 10 г. на новото хилядолетие като църквата "Св. Иван Рилски" в Асеновия квартал на Велико Търново.

14% ръст на туристите в старопрестолния град и региона е отчетен през миналата година, съобщи кметът Даниел Панов. "Въпреки кризата резултатите са обнадеждаващи и ни доближават до 2008 г., когато сме имали най-много туристи", коментира той.

По думите му Велико Търново е показателен пример за развитието на културния туризъм у нас въпреки кризата. С 10% са се увеличили туристите, посетили старата столица през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата.

Културното наследство е на второ място по значение като фактор при избор на турстическа дестинация, посочи Мария Иванова от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тя цитира данни от проучване на Европейската комисия от 2011 г., според които около 27% от европейските граждани определят старините като основен мотив за своето пътуване.

От 19 до 21 март в изложбените зали на ул. "Рафаел Михайлов" освен дискусии и презентации ще има и няколко съпътстващи изложби. Община Правец показва екзотични подаръци на Тодор Живков, сред които камилско седло, подарено от Муамар Кадафи, и сервиз за чай от нефрит от Индира Ганди.

Днес майстор-готвачи ще показват как с нашенски гозби от световната съкровищница на вкусовете може да се развива културен туризъм. Сред класическите продукти са еленски бут от района на Харваловци, зелено сирене от Черни Вит, бито сирене от Родопите и др.

Гидове развеждат по места от филми

Местата във Велико Търново, запечатани в шедьоврите "Крадецът на праскови" и "Търновската царица", ще са нов маршрут за културен туризъм. Лентите се показват отново в рамките на филмфеста "На Източния бряг на Европа" по време на туристическата борса. За пръв път тази година фестивалът има и раздел "Филмови спомени". Организаторите са изровили от архивите на Националния филмов център и Националната филмотека туристически филми още от началото на миналия век. Киноманите ще видят от старите кинопрегледи как е изглеждал Търново през 1943 г.

Вижте видео в галерията.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Възход и падение на Третия райх" (изд. "Изток-Запад") е уникална книга! Излиза за първи път преди 50 години и оттогава се радва на непрекъснат интерес. Това не е случайно! В основата й лежат автентични документи, 485 тона по-точно, заловени от американската армия в планината Харц. Това са свръхсекретни материали,

Фурор в света на висшата мода направи най-новото ревю в Париж на топдизайнера Рик Оуенс. Създателят на стила "блясъкът среща грънджа" изуми почитателите си на Седмицата на модата във френската столица не толкова с невероятни кройки, колкото със сценичното поведение на манекенките. Възпитаникът на елитния американски колеж за изящни изкуства

Катя и Здравко буквално взривиха препълнената Зала 1 на НДК! Те отпразнуваха с грандиозен концерт, наречен "Музика и любов", 40-годишнината си на сцената. Балет, бенд с вокалисти, специална мултимедия и шоу на живо над два часа дари на феновете си легендарният дует. Спектакълът бе в две части - най-големите хитове и песните от новия авторски