Италианци обличат ЦСКА за 3 години

https://www.24chasa.bg/Article/1337106 www.24chasa.bg
Станислав Костов вкарва победния гол за ЦСКА срещу "Славия". СНИМКА: Йордан Симeонов

ЦСКА отново ще сменя екипировката си през лятото. Според отлично информиран източник от клуба вече има подписан договор с италианската компания Legea, която ще облича отбора за следващите три сезона. Заради това преди няколко дни бе пусната и разпродажба в магазина на клуба на сегашната екипировка Kappa, която бе използвана само за един сезон.

Договорът бил изключително изгоден за “червените”. Доста тимове от серия “А” играят точно с такава екипировка. Със същата са и националните отбори на Черна гора и КНДР, като черногорците ни биха в квалификациите за европейското.

“Голям ЦСКА!”, написа Жуниор Мораес в страницата си във фейсбук след успеха с 1:0 над “Славия” в четвъртък. “Червените” поддържат разликата от “Лудогорец” на 6 точки, а пред “Левски” на вече унизителните 13.

“Най-радостното е, че младите ни решават мачовете”, бе мнението на Стойчо Младенов след успеха. Победния гол бе дело на Станислав Костов, който се появи като резерва на испанеца Томас.

Юристите на ЦСКА Кирил Калинков (вляво) и Радостин Василев са сигурни в лиценза на клуба.
СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ
Юристите на ЦСКА Кирил Калинков (вляво) и Радостин Василев са сигурни в лиценза на клуба. СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

ЦСКА е твърд фаворит на букмейкърите за успех над “Черно море” в неделя. Коефициентът на BETIN за победа на “червените” е само 1,40. Равният е 4,20, докато шансовете на гостите без Мирослав Манолов са оценени на 8,50.

Юристът на ЦСКА Кирил Калинков: Няма война с БФС, само си показваме грешките

- Има ли шансове ЦСКА да вземе лиценз, след като има 5 изпълнителни листа в БФС за негови дългове?

- Мнозина се заблуждават, че изпълнителният лист е крайното решение. Напротив, той може да се извади и на първа инстанция. Едва след като всичко бъде потвърдено от ВКС, тогава влиза в сила. Наличието им не би трябвало да пречи на лицензирането, защото по нито един от тях не е изтекла процедурата.

- Защо обаче бавите плащанията на бивши играчи с безкрайни съдебни дела?

- Това не е вярно. В повечето случаи това са дела, които са заведени срещу ЦСКА. Тези, които изчакаха като Павел Виданов например, си взеха парите. Вярно, със забавяне, но ги взеха.

- Колко дела има срещу ЦСКА и на какъв етап са?

- Около 10 са. На вратаря Иван Караджов му излезе решението през февруари и е обжалвано. На всичко отгоре това няма общо с периода на лицензиране, който е към 31 декември 2011 година. Същото е положението с Томи Костадинов. Иван Иванов заведе три частни иска за по 60 000 евро всеки. Два от тях бяха прекратени, единият бе спечелен от нас, но отново е обжалван. Ивайло Петров има три висящи дела във ВКС, като част от тях бяха спечелени от него, но сумата бе намалена. Флорентин Петре няма още назначено съдебно заседание. Павел Дочев е на градски съд, като там нещата са 50 на 50. Първият иск на Александър Томов бе отхвърлен заради неплатена такса и той заведе нов, който още няма насрочено заседание.

- Появи се и писмо на охранителна фирма, която също претендира за лиценза на ЦСКА.

- Техният иск няма нищо общо със системата за лицензиране. Смятам, че в най-скоро време и там нещата ще бъдат решени.

- Защо се води война срещу БФС?

- Няма война срещу БФС. Просто се опитваме да си посочим грешките. А става натрупване на такива. Например по един от исковете парите от телевизионните права бяха удържани, за да бъде покрит дългът на ЦСКА. В същото време за други клубове същият съюз заведе дело срещу частния съдия-изпълнител, за да могат да си вземат цялата сума. Не казвам, че не е неправилно, но остава усещането за някакъв двоен аршин.

- Защо през последните години обаче скочиха съдебните дела в ЦСКА?

- Това не е вярно. Просто в един момент се намесихме ние, защото някои се опитаха едва ли не да превърнат отбора в дойна крава на “А” група. Подписани бяха договори с “Локо” (Мездра), “Сливен”, “Черноморец”, които нямат нищо общо с правото. На едно заседание бяхме обвинени, че сме фалшифицирали документ за плащане, след което се установи, че това не е така. Но това мина през медиите без особен интерес. От този момент ръководството взе решение да се борим до последно за правата си. Не може така да се петни името на ЦСКА. И с колегата Василев правим точно това.

- А какво точно е положението с “Черноморец” и Мишел Платини?

- Преди две години бургазлии поискаха с молба до БФС цялата сума по трансфера да бъде изплатена предварително. Заради това заведохме и установителен иск, който завърши с определение на ВКС. Според него ние нямаме изгода от това нещо, но е записано, че ЦСКА може да си упражни правата при заведен от страна на “Черноморец” осъдителен иск. Това така и не бе направено. До момента са изплатени всички траншове по трансфера на Платини, като последният е на 30 юни. Той обаче може и да не бъде платен, защото в договора пише, че при следващ трансфер се дължи част от сумата, която ще вземе ЦСКА. Тя е 10 000 евро.

- Но в същия договор има записана минимална сума за продажба от 1 милион евро.

- Тази клауза е напълно нищожна и това може да се провери по установения ред. Тя противоречи дори на европейското законодателство. В крайна сметка става въпрос за жив човек. Не за стол или маса, за да има минимална цена. Но тук идва моментът да се спомене, че в последно време от няколко месеца получаваме непрекъснато запорни бележки за дългове на “Черноморец” като трета задължена страна. Ще ми е интересно да видя как и те ще вземат лиценз. Така бе и със “Сливен”, като най-накрая изплатихме цялата сума, която обаче не стигна да се покрият изцяло дълговете им. Но това е друга тема. И там имахме споразумение с НАП да плащаме на части, а ни принудиха да дадем цялата сума.

- А ще се иска ли титлата за 2006 година заради нередовната картотека на Георги Иванов-Гонзо в “Левски”?

- Със сигурност. В момента комплектуваме документацията. Все пак трябва всичко да се провери. Дали има подобни прецеденти. Едно е сигурно, че за нередовен играч няма давност.

- А положението с Анисе и допинга?

- Там не съм толкова запознат, защото по времето на делата се занимавах с концесията на базата. Смятам, че с допинга колегите си свършиха перфектно работата, което бе признато и с крайното решение на БФС.

Вижте новия сайт на "24 часа"