Магурата чака за списъка на ЮНЕСКО от 28 г., Белоградчишките скали - от 6 месеца

https://www.24chasa.bg/Article/1338256 www.24chasa.bg
Белоградчишките скали са включени в предварителния списък на ЮНЕСКО от Министерството на околната среда и водите. СНИМКА: ВАНЯ СТАВРЕВА

Два от общо тринадесет български природни и културни паметници, които в момента са в предварителния списък на ЮНЕСКО, са на територията на Белоградчишката община, съобщиха от местното кметство.

Пещерата Магурата край с.Рабиша от 28 г. е в предварителния списък и чака за включване в списъка на световното наследство. Белоградчишките скали са предложени в категорията природно наследство на 10 октомври 2011 г., като номинацията им е направена от Министерството на околната среда и водите.

Белоградчик залага на двете уникални забележителности за развитие на туризма и до края на май трябва да е готов посетителски център и светлинно-звуково шоу в крепостта "Калето" и намиращите се в нея скални групи, съобщи кметът Борис Николов.

Пещерата е номинирана в категорията за културно наследство заради намиращите се в нея праисторически скални рисунки от бронзовата епоха. Предложението е от 1984 г. от тогавашната национална комисия на Република България към ЮНЕСКО. Тогава заедно с Магурата комисията е предложила и архелогическия резерват Никополис ад Иструм, Бачковския манастир, късна антична гробница в Силистра, националния парк "Русенски Лом", Милник и Роженския манастир и две запазени неолитни жилища в Стара Загора.

Миналата година екоминистерството е включило в предложенията четири нови забележителности от България - Белоградчишките скали, Побитите камъни, природния резерват "Врачански карст" и националния парк "Централен Балкан".

От 2004 г. в предварителния списък чакат и Старият Пловдив и Тракийската гробница край с. Александрово.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"