Магурата чака за списъка на ЮНЕСКО от 28 г., Белоградчишките скали - от 6 месеца

https://www.24chasa.bg/Article/1338256 www.24chasa.bg
Белоградчишките скали са включени в предварителния списък на ЮНЕСКО от Министерството на околната среда и водите. СНИМКА: ВАНЯ СТАВРЕВА

Два от общо тринадесет български природни и културни паметници, които в момента са в предварителния списък на ЮНЕСКО, са на територията на Белоградчишката община, съобщиха от местното кметство.

Пещерата Магурата край с.Рабиша от 28 г. е в предварителния списък и чака за включване в списъка на световното наследство. Белоградчишките скали са предложени в категорията природно наследство на 10 октомври 2011 г., като номинацията им е направена от Министерството на околната среда и водите.

Белоградчик залага на двете уникални забележителности за развитие на туризма и до края на май трябва да е готов посетителски център и светлинно-звуково шоу в крепостта "Калето" и намиращите се в нея скални групи, съобщи кметът Борис Николов.

Пещерата е номинирана в категорията за културно наследство заради намиращите се в нея праисторически скални рисунки от бронзовата епоха. Предложението е от 1984 г. от тогавашната национална комисия на Република България към ЮНЕСКО. Тогава заедно с Магурата комисията е предложила и архелогическия резерват Никополис ад Иструм, Бачковския манастир, късна антична гробница в Силистра, националния парк "Русенски Лом", Милник и Роженския манастир и две запазени неолитни жилища в Стара Загора.

Миналата година екоминистерството е включило в предложенията четири нови забележителности от България - Белоградчишките скали, Побитите камъни, природния резерват "Врачански карст" и националния парк "Централен Балкан".

От 2004 г. в предварителния списък чакат и Старият Пловдив и Тракийската гробница край с. Александрово.