В новия Наказателен кодекс: крадеш втори път - лежиш двойно

https://www.24chasa.bg/Article/1339202 www.24chasa.bg
Прокурор Камен Михов. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Няма да има милост за бандитите рецидивисти, които са осъдени веднъж и извършат ново престъпление. За тях новият Наказателен кодекс (НК) предвижда по-сурови присъди. Шанс ще има само за заловените при първа кражба - за тях наказанието ще е по-леко от предвиденото в сегашния кодекс.

За рецидивистите обаче присъдата ще се увеличава с 1/2. Например, ако крадецът е осъден на 10 години затвор, съдът ще може автоматично да му наложи 15 г., стана ясно вчера на среща на Асоциацията на прокурорите.
Новият проект за НК няма да доведе до революционна промяна в нашата работа и няма да ни разтовари, но ние приветстваме идеята за нов закон. Към него трябва да се подхожда внимателно и експертно, каза Камен Михов, шеф на прокурорската асоциация.

Оправдано е да се криминализира и неплащането на осигуровки, това предложение е крачка напред, каза прокурор Атанас Илиев от Пловдив. Увеличава се и минималното наказание за нанасяне на средна телесна повреда.
Престъпление стават вземането на органи, телесни течности и тъканни клетки без знанието на пациента, както и незаконното подлагане на медицински опити.
Общо текстовете са 560, като се увеличават деянията, които стават престъпления. Не всички обаче приемат това.

"България е обект на критика за това, че изтезанието у нас не е криминализирано и тази дума я няма в НК. Доколкото знам, текст за изтезание няма и в новия проект", каза висшият прокурор Сава Петров.

"Дойде време да ставаме по-активни и да събудим прокурорите. Съдиите някак успяват и на професионална основа да ни победят и ние искаме да ги настигнем", каза Михов. "Обстоятелството, че сме нехаресвани, трябва да се промени. Ако успеем с 2% - добре, ако успеем с 20%, великолепно", добави той.