Джон Бъд: Най-успешните кампании са тези, които докосват човека

https://www.24chasa.bg/Article/1339577 www.24chasa.bg

Утре вечер ще бъдат обявени и наградени най-добрите пиар кампании, създадени у нас през миналата година. Те са оценявани от 17-членно изцяло международно жури, разгледало проектите онлайн.

Джон Бъд е директор комуникации на УНИЦЕФ за Централна, Източна Европа и ОНД.

- Какво е значението на творчеството в пиара и как може да бъде оценявано?

- Пиарът не е космическо инженерство. Има процес, който е изпитан и валиден, без значение в коя държава или медия е.

Въпреки това, когато креативността и ефективността се пресичат, предизвикват любопитството и интереса на аудиторията. Най-успешните пиар кампании са тези, които докосват човека. Това отваря вратата и позволява на посланието да бъде получено.

Такива кампании са изключителни. Креативността при изработването на послание, както и при техническото изпълнение е ключът за добрия пиар.

Има два вида оценяване. Първият е инстинктивен. Един добър пиар професионалист знае кога кампанията е работеща - наречете го жужене, интуиция или просто шум в главата - той може да го почувства. Вторият е официалната оценка от проучването, която се надяваме да измерва обективно инстинктите.

- Има ли мода в пиара?

- Основните тенденции в момента включват най-вече използването на новите социални медийни платформи. Тъй като тази форма на комуникация се насища, пиарът в нея от мода ще се развие до работеща практика.

- Могат ли местните агенции да се съревновават с международните?

- Местните агенции имат основно предимство - те познават пазара и населението на своята държава. Това трябва да им дава много голяма преднина пред неместните агенции. Единственият въпрос, както винаги, е професионалният опит на агенцията.

- Какво е пиар?

- Да пресечеш през пренатоварената информационна среда.

Виж интервюто с проф. Джо Голдблат тук

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност