Джон Бъд: Най-успешните кампании са тези, които докосват човека

https://www.24chasa.bg/Article/1339577 www.24chasa.bg

Утре вечер ще бъдат обявени и наградени най-добрите пиар кампании, създадени у нас през миналата година. Те са оценявани от 17-членно изцяло международно жури, разгледало проектите онлайн.

Джон Бъд е директор комуникации на УНИЦЕФ за Централна, Източна Европа и ОНД.

- Какво е значението на творчеството в пиара и как може да бъде оценявано?

- Пиарът не е космическо инженерство. Има процес, който е изпитан и валиден, без значение в коя държава или медия е.

Въпреки това, когато креативността и ефективността се пресичат, предизвикват любопитството и интереса на аудиторията. Най-успешните пиар кампании са тези, които докосват човека. Това отваря вратата и позволява на посланието да бъде получено.

Такива кампании са изключителни. Креативността при изработването на послание, както и при техническото изпълнение е ключът за добрия пиар.

Има два вида оценяване. Първият е инстинктивен. Един добър пиар професионалист знае кога кампанията е работеща - наречете го жужене, интуиция или просто шум в главата - той може да го почувства. Вторият е официалната оценка от проучването, която се надяваме да измерва обективно инстинктите.

- Има ли мода в пиара?

- Основните тенденции в момента включват най-вече използването на новите социални медийни платформи. Тъй като тази форма на комуникация се насища, пиарът в нея от мода ще се развие до работеща практика.

- Могат ли местните агенции да се съревновават с международните?

- Местните агенции имат основно предимство - те познават пазара и населението на своята държава. Това трябва да им дава много голяма преднина пред неместните агенции. Единственият въпрос, както винаги, е професионалният опит на агенцията.

- Какво е пиар?

- Да пресечеш през пренатоварената информационна среда.

Виж интервюто с проф. Джо Голдблат тук

  • Вода газим, жадни ходим с ваксините

    Вода газим, жадни ходим с ваксините

    Може ли да е утеха и повод за надежда, че броят на починалите от COVID в седмицата 9-16 октомври е 615 при 621 миналата седмица? Едва ли, макар че всеки един спасен човешки живот е победа в неваксинирана България. Умрелите в сравнение с миналия октомври са 2,7 пъти повече. Статистиката е безпощадна - 1300 българи с коронавирус са починали от 1 до
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо