Течен метал и керамика в телефоните

https://www.24chasa.bg/Article/1341374 www.24chasa.bg
Керамично покритие се очаква да има новият Galaxy S

Водещите производители на телефони явно са решили да обърнат внимание и на външността на телефоните, а не само на екстрите в тях. И не само тази външност да се излъска, а за нея да се използват свръхмодерни материали.

Вече се появиха слухове, че следващият модел от серия Galaxy S на Samsung ще има специално покритие на корпуса си за разлика от пластмасата, на която разчита Galaxy S II.

От Apple пък щели да изберат иновативен материал за iPhone 5. Това твърди корейското издание ETnews, според което това е следващата област на конкуренция между двете компании, като избраните материали ще позволят създаването на по-тънки и здрави устройства.

Galaxy S III, чиято премиера се очаква в началото на май, ще бъде с керамично покритие, което се получава с прилагането на топлина върху неметален неорганичен материал като силициев нитрид. Резултатът е лек и удобен корпус.

В същото време iPhone 5 вероятно ще използва т.нар. течен метъл - сплав от цирконий, титан, никел, мед и други материали, която ще позволи създаването на гладка и здрава повърхност. Освен това структурата на сплавта прилича повече на стъкло, отколкото на метал, и може да бъде изработена така, че след това да няма нужда от допълнителна обработка като отливките от обикновен метал.

Стремежът на производителите към нови материали не е учудващ, тъй като изследване на HTC показало, че потребителите искат тънки телефони, чиято батерия обаче да издържа дълго с една зареждане. Това отказало компанията от работата по добавянето на батерии с капацитет 3000 mAh и дори по-голям в телефоните й. Усилията били насочена в посока оптимизиране на енергопотреблението и избирането на нови технологии за изработване на батериите.
МОБИЛНИ НОМЕРА

Книги за слушане ще пусне "М-Тел" в електронната си книжарница eBook от издателство "Калинка". Първата аудиокнига се казва "Час по щастие". В eBook вече има над 1000 заглавия, а продажбите се увеличили двойно през март спрямо февруари. Книжарницата имала близо 4000 уникални потребители. Сред книгите има класика в оригинал, периодични издания, учебни помагала в партньорство с издателство "БГ книга".

Електронен четец като награда дава "Виваком" плюс една година безплатен абонамент за най-голямата електронна книжарница за художествена литература у нас - VIVABooks, в специална игра. В продължение на една седмица до 29 април във фейсбук страницата на оператора ще бъде публикувана викторина с пет въпроса. Отговорилите правилно, ще участват в томболата за четец Prestigio PER5162B.

Зарядно, което работи с вода, се появи на пазара в България. Шведското устройство представлява портативно USB зарядно, което комбинира акумулаторна батерия с капацитет 1600 mAh и водородна горивна клетка, чийто пълнител се активира само с лъжица вода. След това можете да го използвате с всеки уред, който се зарежда чрез USB камера, мобилен телефон или GPS устройство.

Клавиатура, която се върти в различни посоки, е патентовала RIM. В документацията са описани няколко възможни позиции, дори и такава, при която клавиатурата може да се ползва дори завъртяна на гърба на корпуса на телефона.