Бизнесът да дава ваучери за море и ски ваканции

https://www.24chasa.bg/Article/1341485 www.24chasa.bg
Снимка: Интернет

На международното изложение “Културен туризъм” в Търново кметове предложиха: Бизнесът да дава ваучери за море и ски ваканции.

С рекорден брой участници от 4 континента, екзотика и впечатляващи представяния и много идеи как да превърнем старините си в печеливш бизнес ще се запомни IX международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново.

За пръв път в тазгодишното издание "24 часа" имаше собствен щанд сред изложителите. С луксозните томове от всички родолюбиви колекции на "Медийна група България холдинг" показахме ролята на отговорния печат за връщането на достойнството на българите.

Безспорно най-коментирана бе последната колекция "Бележити българи", която имаше премиера на изложението. Многотомната колекция за личностите, които трябва да преоткрием, бе оценена от министъра на икономиката Делян Добрев като инвестиция в самочувствието на нацията.

Точно на презентацията на "24 часа" министърът прогнозира до 8% ръст на туристите за тази година. Според него туризмът е единствената сфера в икономиката, която в кризата се развива и няколко години бележи ръст.

"Туризмът формира 15% от БВП и благодарение на него не усетихме така драстично кризата", каза Добрев. Нужни били повече усилия за привличане на туристи в алтернативните форми на туризъм. България има голям потенциал в културния туризъм, но все още делът му е много малък в сравнение с посещенията на Черноморието и зимните курорти.

Според него има възможност с шенгенски визи да се посещава България от руски туристи, което е важно и за техния пазар. "Това може да увеличи ръста им с 20 процента това лято”, коментира Добрев.

Българите да ходят на море и планина с ваучери, давани като добавка над заплатата от работодателите. Това пък предложиха кметовете на годишната си среща по проблемите на туризма на ресорния министър и заместника му Иво Маринов. Има резон в предложението, защото с него ще се насърчат пътуванията на българите, а същевременно работодателите ще ползват данъчни облекчения върху размера на ваучерите по подобие на чековете за храна, коментираха експертите.

Новият Закон за туризма ще даде повече правомощия на местната власт, стана ясно още от дискусията.

Велико Търново и усилията на новия кмет Даниел Панов в областта на туризма и неговото развитие бяха признати от останалите кметове и от министър Добрев. Панов обеща съдействие на малките общини при разработването на проекти в сферата на туризма и културата дори с изпращане на специалисти от старопрестолния град.

Търново спря дъха на хилядите си гости с най-новата атракция - уникалния мултимедиен 3D mapping show спектакъл, в който чрез лазери, музика и 3D анимация върху сградата на художествената галерия "Борис Денев" и паметника на Асеневци оживявят величави образи от епохата на Второто българско царство.

Министър Делян Добрев връчи голямата награда на изложението "Културен туризъм" на официална церемония в събота вечерта. За динамично развитие на дестинация на културния туризъм бе отличена община Бургас. Наградата е реплика с позлата на бронзов накит с грифон, открит от археолога Мирко Робов по време на разкопки през 2008 г. в участъка пред църква №14 на хълма Трапезица.

Призът на изложението за представяне на нов продукт в културния туризъм бе присъдена на община Стара Загора. Даниел Панов връчи награди за партньорство в представянето и популяризирането на културноисторическото наследство на община Смолян и община Чепеларе, на община Плевен и художествена галерия "Илия Бешков", на НИМ и "Мото Пфое". За оригинален експозиционен щанд бе отличена община Пловдив, а приза за нови идеи при представянето на туристическа дестинация получи община Враца.

Възстановката на древен Дионисиев ритуал по картини от съдове на Боровското съкровище събра десетки любопитни и в трите дни на изложението. За представянето на музей на борсата “Културен туризъм” бе награден Историческият музей в Правец, който показа изложба с подаръци на Тодор Живков, получавани в качеството му на държавен глава.

За трети път в рамките на изложение “Културен туризъм” бе присъдена наградата за личност с принос в развитието на културния туризъм. Неин носител стана художникът Бисерка Огнянова.

През следващата учебна година Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий" стартира нова магистърска програма "Културно-историческо наследство в България и Русия", планирана за съвместно обучение с Тверския държавен университет. Това съобщи по време на изложението проф. Стела Дерменджиева, ръководител на програмата.

Вижте новия сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

16-годишната дъщеря на фолкпевицата Соня Немска - Рая, е новият секссимвол на родния небосклон. Красавицата изгря в първата си професионална фотосесия и веднага прикова погледите към себе си. Тийнейджърката позира като професионален модел и мненията са, че девойката има всички качества да се реализира на модния подиум.

20-годишната Верджиния роди дете на 64-годишния си приятел Николай, научи "България Днес". Двамата скандализираха с любовната си история преди години, когато момичето беше още ученичка, а той белокос мъж на средна възраст. Сред поредица от изцепки Верджиния беше изгонена от арменското училище в Пловдив и заживя с 44 години по-възрастния си