Шмайзерите отново излизат на мода

https://www.24chasa.bg/Article/1341612 www.24chasa.bg
Три от модернизираните версии на руския автомат Молот

Оръжейна компания, наречена на легендарния немски конструктор Хуго Шмайзер, напоследък атакува оръжейния пазар със серия висококачествени разработки.

Те блеснаха с оригиналност и висока ефективност на тазгодишното оръжейно изложение в Нюрнберг, Германия. За първи път от доста време само в първия ден на прочутото IWA Shou, специализирано в областта на ловните пушкала, бе отворена и зала за фирми, които работят в по-широк диапазон. Обикновените посетители на изложението нямаха достъп до показаните оръжия. Те се отличаваха с дребната особеност, че ставаха за лов, но основното им предназначение бе за война.

Войната, която полицията води срещу престъпността, и войната, за която всяка армия се готви, докато има мир.

Това е прочутият автомат на Хуго Шмайзер, известен като
Това е прочутият автомат на Хуго Шмайзер, известен като

"Шмайзер" е съвсем млада фирма, ражда се през 2010 г. в немския град Крефелд, Северен Рейн-Вестфалия. Нейната продукция е базирана най-вече на използването на свръхнови немски технологии и материали. Конструкторите на" Шмайзер" са разработили стратегия, която позволява адаптирането на авангардни конструкции на стрелкови оръжия към изискванията на съвременните оперативни и тактически задачи на армията и полицейските структури.

Хуго Шмайзер
Хуго Шмайзер

Едно от оръжията, привлякло вниманието на майсторите от "Шмайзер", е руската самозарядна гладкоцевна карабина "Вепр-12". Най-напред немците купуват лиценза, а след това веднага пристъпват към адаптиране към немските технологии. Така само за няколко години на пазара се появява карабината Molot Vepr Police 12.

В основата на нейната конструкция е ръчната картечница "Калашников РПК", произвеждана в руския оръжеен завод "Молот". Молот в превод от руски означава чук.
Оръжието работи на принципа на използване на част от барутните газове през газоотводен механизъм и заключване на затвора към цевта чрез неговото завъртане. Затворната група и цевната кутия са адаптирани от немските конструктори към ловните патрони 12-и калибър с дължина на гилзата 76 мм. Мерните прибори са взети от автомат " Калашников" с регулируеми мерник и мушка.

Капакът на цевната кутия се отделя нагоре и напред, както е при скъсения вариант на автомат АКС-74У.

Немските конструктори са монтирали на капака на цевната кутия стандартната пикатини релса (Picatinny rail), която позволява бързо и удобно монтиране на мерници и специални приспособления като тактически фенери, лазерни целеуказатели, бързомерци.

Самозарядната карабина Molot Vepr Police 12 използва пълнители с вместимост 8 или 10 патрона, като допълнително още един може да се постави в патронника. Монтираната затворна задръжка позволява след изстрелването на последния патрон затворът да остане в крайно задно положение и след поставянето на нов пълнител бързо да се вкара нов патрон в цевта.

Карабината се произвежда в три варианта, различаващи се по общата дължина, дължината на цевта и вида на приклада.

Моделът Molot Vepr Police 12Е DB е с приклад, който се сгъва над цевната кутия. Общата дължина на този вариант е 585 мм при дължина на цевта 330 мм. Теглото му е 3,150 кг.
Вариантът Molot Vepr Police 12Е М-4 е снабден с телескопичен приклад, характерен за американската щурмова пушка М-4. Общата му дължина е 880 мм при дължина на цевта 330 мм и тегло 3,350 кг.

Дългоцевният вариант Molot Vepr Police 12-Е е снабден с приклад, който се отмята встрани на затворната кутия. Общата му дължина е 965 мм при дължина на цевта 470 мм и тегло 3,950 кг.

Предпазителят е изцяло идентичен с този на автомат "Калашников", но има допълнителен лост за управление отляво или отдясно.

Освен към Русия "Шмайзер" обръща поглед и отвъд океана.

Фирмата дава нов живот на американската щурмова пушка М-4, като я патентова с названието Schmeisser М-4. Оръжието е разработено по военните стандарти на НАТО и предназначено за полицията и антитерористичните структури.

След обстоен анализ на 20-годишни наблюдения конструкторите на Schmeisser успяват да отстранят доста от недостатъците на М-4. Тайната на успеха е в използването на нови материали и технологии. Така например цевната кутия е изработена от алуминиева сплав 7075 T6, използвана за части на съвременни бойни оръжия. Затворът се изработва от най-добрите немски стомани на Thyssen Krupp. Те се доставят непосредствено от завода и се подлагат на специални обработки - коване, термообработка, нанасяне на антикорозионни покрития. Това осигурява изключителна износоустойчивост и дълготрайност на детайлите на оръжието.

Цевите са възложени на Lothar Walther, популярна с високото качество на своята продукция и използването на специални неръждаеми дребнозърнести стомани LW50/17-4.

Запазен е принципът на работа на М-4 - презареждане при използване на част от барутните газове. Оръжието използва патрони с калибър 5,56x45. Общата дължина на карабината е 883 мм с разгънат приклад при дължина на цевта 368 мм.

Карабината е снабдена със стандартна пикатини релса, на която се закрепват различни специални приспособления за осветяване, наблюдение и премерване. Използва различни видове пълнители, изработени от полимерни материали или алуминиеви сплави с вместимост 10, 20 или 30 патрона. Под цевта може да се монтира 40-мм подцевна гранатохвъргачка за изстрелване на осколочни, фугасни, димни гранати.