Домакини печелят като проститутки

https://www.24chasa.bg/Article/1341734 www.24chasa.bg
Млади момичета ловят клиенти на Околовръстното шосе на София. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Много жени с деца и семейство работят в публични домове и изкарват пълна смяна от 9 ч сутринта до 21 ч вечерта като проститутки. После се връщат вкъщи и поемат домакинските си задължения на майки и съпруги, пазейки в тайна от мъжете си каква е професията им. В повечето случаи съпрузите си мислят, че жените им са сервитьорки.

Това е нова тенденция в бизнеса с плът, разкриха пред "24 часа" от столичната полиция.

Има обаче мъже, които кротко си пият биричката у дома, доволни, че любимата им изкарва пари в кризата.

Всяка година около 100 проститутки навлизат в занаята, но малцина попадат в ареста.
Всяка година около 100 проститутки навлизат в занаята, но малцина попадат в ареста.

Рядко клиент и проститутка се влюбват и се женят, а момичетата скъсват с професията завинаги, казват полицаите.

Сред жриците на любовта вече е старомодно да се носят мрежести чорапогащници и ярък грим. Те се обличат като секретарки и офис сътруднички.
Сред жриците на любовта вече е старомодно да се носят мрежести чорапогащници и ярък грим. Те се обличат като секретарки и офис сътруднички.

Все повече проститутки вече не са типичните жени с високи токчета, мрежести чорапогащници, ярък грим и силен парфюм. Така изглеждат жриците от по-долната категория, които излизат на улицата и разчитат да забършат някой минувач или да впечатлят шофьор на преминаваща кола.

Обвинените в сводничество Христина Вутова и Тони Павлов влизат в съдебната зала. Бургаски магистрати от районния съд оставиха жената зад решетките, а пуснаха мъжа срещу подписка. 
СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Обвинените в сводничество Христина Вутова и Тони Павлов влизат в съдебната зала. Бургаски магистрати от районния съд оставиха жената зад решетките, а пуснаха мъжа срещу подписка. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Сега все по-често проститутките изглеждат като най-обикновени семпли жени. Видът им така заблуждава, че понякога човек не може да повярва, че са жрици на любовта, разказват криминалистите.

Евгени Зафиров влиза под конвой в сградата на Окръжния съд в Разград. 
СНИМКА: АВТОРЪТ
Евгени Зафиров влиза под конвой в сградата на Окръжния съд в Разград. СНИМКА: АВТОРЪТ

"Срещали сме момиче в офис, което е облечено като секретарка", споделя Иво Величков, началник на сектор в СДВР. Веднъж полицаите отишли на адрес по сигнал, че в него се предлагат сексуслуги. Когато обаче влезли, видели само апартамент, оборудван като офис. Вратата отворила сътрудничка, която изглеждала делово и по нищо не личало какви услуги предлага. Тя се разкрила едва когато чула кодовото изречение: "Праща ни... " За нейна голяма изненада попаднала на полицаи.

Продавачките на платена любов работят често под маската на офис сътрудник, студентка, масажистка, козметичка и т.н. Те стават все повече и затова е трудно да се каже колсо са проститутките в София. Според полицаите обаче в столицата активно като проститутки работят поне 300 жени. Други 3000 се водят в регистрите на МВР. В София всяка година в занаята навлизат между 70 и 100 жени.

Засилва се тенденцията клубовете да се легализират, регистрирайки се като центрове за масаж или като фирми за партита и групови забавления.

"Веднъж при проверка на подобен клуб клиент извади от джоба си касов бон за 20 лв. Работещите в такива офиси или фирми имат обикновено трудови договори и осигуровки в НОИ, споделя Величков. Когато се обади клиент по телефона, "служителките" обясняват, че предлагат забавления и организират партита. Чак когато човекът отиде на адреса, разбира за какво точно става въпрос.

В най-древната професия почти няма новости, но и тя не може да мине без интернет. Чрез онлайн контактите все по-често се набират клиенти. Така се запазва анонимността на двете страни, коментират полицаите.

Виртуалното пространство дава повече възможности на жриците да се предлагат самостоятелно и да намират клиенти без покровителството на групировките.

Почти отмина времето, когато се разчиташе на постоянна клиентела, печатаха се рекламни брошури и се рекламираха във вестници.

Вече всяка проститутка може да си пуска обяви сама и да се рекламира, така няма нужда да се отчита на сводници. Освен това платената любов става по-трудна за проследяване от полицията.

"Веднъж попаднахме на момиче, което си бе наело апартамент и се събличаше пред чужд сайт, като си генерираше доста пари от това", разказва Величков.

Сега, за да получиш адреса на някой клуб, просто трябва да изпратиш есемес на определен телефон на сайт, който поддържа такива обяви.

Оттам изпращат код за достъп и чак тогава можеш да се уговориш с момичето.

Прави впечатление, че проститутките все по-често са компютърно грамотни - това не само е модерно, но се оказва и нужно в занаята им, коментираха полицаите.

"Сега е актуално да си интелигентна и затова проститутките се рекламират като студентки, което гарантира по-високо ниво на обслужване", твърди криминалист.

Клубовете разполагат поне с по 10 служебни телефона.

По тях се говори само с клиенти. Ако потърсиш момиче на личния джиесем, то изобщо не коментира тарифите или работата си, но обадиш ли се на служебния, си уговаря свободно цената и услугата.

Обикновено жените се пазят и не конкретизират адреса, докато не се убедят в сигурността на клиента.

"Доходите им са от различен порядък. Веднъж попаднахме на лични записи на проститутка, която си водеше приходите и разходите. От записките излизаше, че е спечелила около 3000 лв. за месец.

Стандартните услуги са около 100 лв., когато са съпроводени с извращения и перверзии, цената скача над 200 лв.

Бой, връзване, завиране на предмети къде ли не са нестандартните услуги, които напоследък били най-търсени от мъжете. Проститутките споделяли, че мъжкото съсловие се е извратило много напоследък и клиентите с подобни желания били много. Затова сред проститутките вече имало специалистки, които се занимават само с такива услуги.

СИМА РАДКОВА

КАК СЕ СТАВА МАМАН

Заради отслабения натиск на групировките върху бизнеса с проститутки в последната година все по-често нахакани мадами решават сами да си направят клубове за проститутки. Тези жени с дълъг професионален опит и контакти приобщават бивши колежки, познати или млади момичета, които нямат нищо против да изкарват пари с телата си.

Опитните проститутки поддържат позиции и добри отношения с по-старите сводници. Демонстрират приятелство с тях и така си осигуряват среда за работата. Обикновено наемат апартамент на името на някоя по-глупава проститутка, която иска да изпъкне като шефка. Прилъгват някоя девойка, че ще е управителка, и тя подписва договор за наем. "Сред куриозите, на които сме попадали, бе проститутка още от времето на Тодор Живков. Тя се чудеше каква пенсия ще получава, след като е работила повече от 30 години като проститутка", разказва Величков. Жената била на 60 г. и продължавала да приема желаещи в квартала, в който живее.

Случвало се съседите в блоковете, където има клубове, да подадат жалби. Собственикът на апартамента обаче не гонел жриците, докато те си плащат редовно сметките и наемите.

Има и доста момичетата, които продължават да работят със сутеньори. Напоследък те се стараели да не се държат грубо. Осъзнали, че трябва да осигурят добри условия за проститутката, за да си я запазят и тя да носи пари по-дълго време.

По морето елитните компаньонки са танцьорки

Седем-осем клуба в Слънчев бряг традиционно предлагат сексуслуги чрез елитни компаньонки, които се водят на работа като танцьорки.

Клиентелата там е отбрана, а цените тръгват от 100 евро нагоре. В клубовете работят предимно рускини и украинки, нашите красавици са малко.

В Слънчев бряг често платен секс се предлага на всяка алея. Клиенти са предимно пияни чужденци, които често стават жертва на чевръсти секс труженички с джебчийски наклонности.

Най-често жриците работят в комбина с таксиджии менте, които осигуряват клиентела. Избират се солидно почерпени мъже, които не са в състояние да обяснят до кой хотел да ги закарат. Сексуслуги се предлагат направо в колата или на някоя отбивка. В пиковия момент мургавелките ловко преджобват жертвата, която остава без портфейл или телефон. После таксиджията захвърля клиента в канавката и ловът продължава до зори.

Според осведомени тарифата на "алейните" проститутки в курорта е 20-30 лв. за 10-минутен сеанс.

"Миналото лято доста свихме този бизнес с всекидневни проверки, актове и арести. Макар че е рано, вече сме започнали с профилактиката в курорта. Проверяваме сводници и проститутки, които сме предали за съд, дали са изтърпели наказанията си и къде са", каза шефът на полицията в Несебър Стайко Манев.

Около 50 улични проститутки са регистрирани миналото лято в Бургас, съобщиха от Криминалната полиция към Областната дирекция на МВР.

Повечето били млади ромки от Старозагорско, които първи идвали на морето. 90% от тях действали и като джебчийки.

"Жриците са склонни да свалят цената до минимум, само да се докопат до вещите на клиента. В много от случаите потърпевшите чужденци въобще не подават оплакване, най-вероятно от неудобство, бягат. Имахме няколко такива случая с германски туристи и дори с наш колега от Русия", каза един от разследващите.

Жриците ловят клиенти по централните улици на Бургас от полунощ докъм 5-6 ч сутринта. Техни сводници често ги насочват и към по-големите дискотеки, от които излизат шумни компании.

Едва 3-4 от ромките проститутки, сгащени на място в момент на кражба, са осъдени в края на миналото лято.

Вече трета година в Бургаския окръжен съд се точи дело за трафик на момичета. То е срещу организирана престъпна група, за чийто лидер се сочи небезизвестният в морския ъндърграунд Диан Гайтанов-Боксьора. Той е обвинен, че от октомври 2008 г. до 3 февруари 2009 г. е ръководил група, склонявала момичета към проституция. Като членове са обвинени Илиян Златков, Велислав Евгениев и Васил Илиев.

Гайтанов отрича да е замесен в сводничество. Твърди, че развива само строителен бизнес.

МАРИЕТА ХАНДЖИЕВА

Германия осъди наш трафикант на бели робини

В нощта на 22 февруари 2008 г. фаровете на граничен катер от Русе осветяват лодка по Дунав. В нея са скрити кюрди, които нямат право да влизат в държави от ЕС. Превозва ги Евгени Зафиров, който е родом от кубратското село Беловец.

Опитът на Зафиров да влезе в трафика на хора се проваля и остава ненаказан - присъда няма.

Година по-късно Зафиров е в Германия. В Бремен той създава нелегален публичен дом. Проститутките в него са от Чехия и Словакия. Някои са държани насила и без документи 19-годишно момиче обаче се оплаква в Чехия и насочва полицията в Германия към Зафиров. Местните власти тръгват по петите му.

Публичният дом в Бремен е разбит и момичетата се прибират по родните места.

На 26 март т.г. Разградският окръжен съд прие да изпълни присъдата на окръжния съд на Бремен. Според решението 45-годишният Зафиров трябва да лежи 3 г. и 9 месеца. Присъдата ще бъде изтърпяна в общежитие от открит тип в Белене, където затворниците имат право на работа.

Зафиров е бивш спортист - бил футболист, докато навършил 26 г. Върхът в кариерата му е участието във втория отбор на “Славия”. После Зафиров се захваща с търговия с коли, внасяни от Холандия и Германия.

Покрай бизнеса с автомобили и резервни части започва да превозва и хора. През 2009 г. запалва “червените фенери” в къща на няколко етажа на ул. “Геестемюндер” в Бремен. Снимки на проститутките са качени и на интернет страницата на клуба, откъдето клиентите ги избират, става ясно от материалите по делото.

През април 2010 г. издирваният съучастник на Евгени - чехът Михаил Редей, се запознава с 19-годишно момиче пред фабрика в малък чешки град. Девойката току-що е получила отказ за работа във фабриката и се чуди накъде да поеме.

Михаил предлага да пият кафе. По време на разговора й обяснява, че ще й намери работа като продавачка в магазин в Германия или Холандия. Момичето плаща 1500 крони за бензин и тръгва с Редей, без да подозира, че ще се озове в публичния дом в Бремен.

При пристигането Евгени Зафиров и Редей се споразумяват, че заработеното от момичето ще се дели на три равни части - за собственика на публичния дом, за сводника и за нея.

19-годишната не искала да проституира, но другите жрици я предупредили, че я чакат бой и наказания, ако откаже.

Още при пристигането чехкинята била накарана да обслужи двама клиенти.

“Проституирах от страх, че ще ме заключат и няма да ми позволят да си тръгна”, разказва по-късно момичето пред съда в Бремен.

15-минутен секс се плащал по 30 евро, половин час - 50 евро, а 1 час - 100 евро. Парите били прибирани от Зафиров или от съдържателката Яна Д.

В публичния дом маман отнела телефона на младата чехкиня. На него сложила германска карта и приемала обажданията на клиенти, които си записвали часове.

Докато била в публичния дом, младата чехкиня нямала право да излиза сама. Пазарувала само с придружител и не можела да се бави повече от 20 минути. Когато за пореден път казала, че иска да си тръгне, останалите проститутки й казали, че тези, които се осмелят да избягат, били проследявани и пребивани от Евгени Зафиров и от съдържателката Яна.

След този разговор от чантата на момичето изчезнали всичките му лични документи и парите.

Останала без всякаква надежда за бягство, младата жена успяла да се оплаче на приятел в Чехия, че я държат против волята й в публичен дом. Това станало, след като в клуба за малко й върнали чешката карта, за да се обади на близките си. Приятелят на момичето се обадил в полицията в Чехия. Два дни по-късно публичният дом на Евгени Зафиров е ударен от германската полиция. При акцията са задържани 5 проститутки и двама клиенти.

Зафиров бил задържан по-късно в България с европейска заповед за арест. Той е открит в Русе и на 27 юли 2010 г. е отведен в Германия.

Наказанието му от съда в Бремен е за тежка форма на търговия с хора с цел многократна сексуална експлоатация, сводничество и два случая на изнасилване.

Германският съд е приел като утежняващи вината обстоятелства, че Зафиров 2 пъти е изнасилил младата жена без презерватив и нарушил няколко наказателни закона. Пълните самопризнания на Евгени Зафиров намаляват присъдата му близо до минимума. Заедно с него са осъдени съдържателката на публичния дом и сводникът Михаил Редей.

Зафиров бе доведен в България на 6 март 2012 г., след като почти година лежа в затвор в Германия. Вече излежава присъдата си в Белене.

ВИОЛЕТА МИНЧЕВА

Влюбена сводница иска да е с гадже под домашен арест

"Моля, не ни разделяйте, искаме да сме заедно. Вече сме уговорили сватба на 9 септември. Ако е възможно да ни пуснете под домашен арест, но на един адрес", поиска в районния съд в Бургас 26-годишната Христина Вутова. Жената и 32-годишният й приятел Тони Пелов въртели бардак в комплекс Братя Миладинови. Двамата бяха арестувани на 18 април.

Съдия Георги Иванов обаче не чу молбата на влюбените и пак ги раздели. Остави Христина в ареста, тъй като имало улики, че е заплашвала момичетата със саморазправа, а Пелов пусна срещу подписка.

"Не смятам, че сме извършили някакви тежки престъпления. Момичетата идваха с желание да работят, не сме принуждавали или малтретирали никого", каза Вутова в съда.

Двамата с любимия й Тони предлагали момичета чрез обяви във в. "Ало Бургас". В електронното издание направо пуснали каталог със снимките им. Двамата сводници живеели на семейни начала в бл. 9 в жк Братя Миладинови.

Двойката сутеньори набирала бъдещите компаньонки съвсем официално с обяви и обещавали доходи до 10 000 лв. Отзовавали се момичета от вътрешността на страната и по-рядко от Бургас.

Бъдещите им работодатели обяснявали, че първите няколко седмици ще им поемат всички битови разходи. После жриците били задължени да минат на самоиздръжка и да отчитат процент от заработеното.

Сводниците пускали промоционални секстарифи, но в онлайн обявите цените били фиксирани - 80 лв. за стандартен секс и 150 лв. за нестандартен, ако се поръча момичето от телефона.

Проститутките подбирала Христина. Приятелят й трябвало да ги води на адреси и да ги охранява. (24часа)

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА