Мъртво дете „възкръсна” след 17 години

https://www.24chasa.bg/Article/1344335 www.24chasa.bg
Много от домовете са пълни деца със синдром на Даун, хидроцефалия, паралич и други, тъй като такава е била практиката на повечето родилни отделения дълги години.

Дете „възкръсна" след 17 години, след като доскоро неговите родители мислели, че бебето им е починало след раждането, а то се оказа в дом, съобщава в. "Телеграф".

Разведените от 10 години родители пазят тежки спомени от съвместния си живот. Загубили са новороденото си момиченце, тъй като дошло на бял свят с генетични увреждания и живяло дни, най-много седмици. След като всеки поел по нов път, един ден в пощенските си кутии двамата бивши съпрузи намерили писмо от съда. Получили призовка да се явят по дело за определяне на настойник на мъртвото им дете. Оказало се, че дъщеря им е жива, настанена е в дом за деца с увреждания и е вече на 17 години.

"Шок, няма друга дума, с която може да се опише какво са преживели тези хора", разказва експерт, запознат с драмата.

Преди 17 години, още в родилното, лекарите съобщили на младите родители, че момиченцето няма шанс да оцелее. Посъветвали ги да оставят бебето в дом, за да може за него да се грижи специализиран персонал до близкия му край. Младите майка и татко подписали декларация, че ще ги уведомят с писмо, ако детето почине. Те обаче така и не дочакват такава вест и след 17 години разбират, че дъщеря им е жива.

Бащата изпада в паника, а майката попада в сконфузната ситуация да обясни на новото си семейство историята на предишния си живот. Малко по-късно тя започва да посещава 17-годишното момиче, но то се намира в дом на почти 500 километра разстояние.

"Такава е била практиката на повечето родилни отделения дълги години. Затова домовете са пълни с деца със синдром на Даун, хидроцефалия, паралич и др.", обясняват експерти.

Това е една от разтърсващите истории на над 1600 български двойки. От октомври миналата година социални работници издирват родителите на изоставени деца. Оказва се, че голяма част от сираците всъщност са били желани деца. Много от тях са в домове за деца с увреждания.

Виж новия сайт на "24 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал