Близки търсят трето дете, видяло как се давят Мария и Даниела

https://www.24chasa.bg/Article/1344749 www.24chasa.bg

Трето дете е видяло как двете приятелки Мария, на 9 г., и Даниела, на 13 г., се давят в микроязовира на “Напоителни системи” в Асеновград в неделя.

Такъв слух се носи из квартала до водоема. Роднини трескаво се опитват да издирят хлапето, за да изясни как точно са се удавили рожбите им.

Близките на Мария и Даниела са потресени от друга мълва из града - че мъж и жена видели двете деца, когато паднали във водата.

Дъщеричката ми загина от добрината си, казва бащата на Даниела Йордан Благоев.
СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА И АРХИВ
Дъщеричката ми загина от добрината си, казва бащата на Даниела Йордан Благоев. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА И АРХИВ

Възрастните пушели на терасата в една от кооперациите на улицата покрай микроязовира, но се прибрали вътре и не подали сигнал. Чак след около час и половина минаващ оттам мъж случайно забелязал изплувалото телце на Мария и веднага позвънил на тел. 112.

Наказанията трябва да са жестоки, смята вуйчото на Даниела Георги Илиев.
Наказанията трябва да са жестоки, смята вуйчото на Даниела Георги Илиев.

“Ако това е вярно, ще съдим тези двама бездушници! Те са убийци”, казаха почернените близки.

Мария (вляво) и Даниела
Мария (вляво) и Даниела

“Не ми се вярва, че може да има такива хора! Това е престъпна безотговорност! Едно детенце на 13 г. да се опита да спаси приятелката си с риск за своя живот, а възрастни да не помогнат”, ридаеше бащата на Даниела Йордан Благоев.

Водоемът, в който се удавиха Мария (вляво) и Даниела .
Водоемът, в който се удавиха Мария (вляво) и Даниела .

Вчера екип на “24 часа” се опита да открие двойката, която не е реагирала. В кооперациите край микроязовира обаче хората реагираха еднакво.

Даниела
Даниела

“Никой не би го направил. Въпреки че давенето става за секунди - докато децата си играят, не може да разбереш дали викат от радост, или за помощ”, казаха съседи. Те бяха категорични, че не са видели децата зад оградата на водоема.

Мария
Мария

“Води се досъдебно производство, но тези слухове не са установени като факт, който да бъде разследван.

Има параноя след този случай в града”, категоричен беше шефът на РПУ Запрян Стоянов.

Дело срещу държавата обаче ще заведат близките на двете удавили се момичета в необезопасения водоем. За това се зарекоха семействата на второкласничката Мария Павлова и на шестокласничката Даниела Йорданова на погребението им вчера.

Двете приятелки бяха изпратени в последния им път след панихида в храм “Св. Атанасий”, а в общината бе обявен ден на траур.

“Ще водим в България делата по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Ако тук не ни обърнат внимание, ще се обърнем и към Страсбург.

Наказанието трябва да бъде жестоко. А не да се размине с оставка на някой шеф”, смята вуйчото на Даниела Георги Илиев.

Според него не може в една европейска държава да има такова нехайно отношение от страна на ръководители.

“Има ограда, но е изключително ниска, едва 1,20 м. Казват, че оградата била, за да не може да се минава - но в случая става въпрос за деца все пак. Възрастен няма да прекрачи, защото знае какво следва”, коментира вуйчото.

Водоемът е до спортната зала “Асеновец”. По целия му периметър има ограда. Липсват предупредителни табели. Няма жива охрана.

“Не може в рамките на града да има такова опасно съоръжение. Това е безотговорно отношение. Една висока ограда да се направи, ще излезе 10-15 хил. лв. Това ли е цената да загинат толкова деца там”, реагираха близки на двете момичета.

“За последните 3 г. са се удавили 10-ина хлапета. Това е стряскащо. И най-лошото е, че нищо не е правено от институциите”, възмущава се и бащата на Даниела Йордан Благоев.

През годините родители, живеещи край водното съоръжение, няколко пъти повдигали въпроса до общината за обезопасяването му. “Уви, безрезултатно”, негодуваха опечалените.

В понеделник шефката на “Напоителни системи” в Пловдив Христина Танчева заяви, че това бил първи подобен инцидент в обекта.

“Нямаме жива охрана, но са спазени изискванията за безопасност. Водоемът събира вода от р. Асеница за напояване”, каза Танчева, която вчера не бе открита за коментар.

Още в първия работен ден на тази седмица полицията изпратила предупредително писмо до кметството и до “Напоителни системи” за изграждане на по-висока ограда и за поставяне на осветление. В неделя към 15 ч Мария и Даниела излезли да се разходят на слънце. По-голямата била с велосипед. Мария държала в чантичка двата телефона, защото каката нямала джоб.

“Чух се с Даниела за последно в 15 ч. Каза: “Татко, излизаме с Мария.” Майка й също я е чула половин час по-късно. На нея Даниела казала: “Наоколо сме, не се притеснявай!”, разказва неутешимият родител Йордан. Той със съпругата си Марияна имат по още едно дете. Йордан научил вестта за изчезналата си дъщеричка, докато бил на смяна като охрана на почивна станция на Пампорово. Бащата на Мария - Павел, е военен, майката работела в пощата. Те не приемат негласните упреци за родителска вина.

“Винаги е имало контрол над децата от двете семейства. Бяха отличнички в класовете си”, казаха родителите.

“Загина от добрината си. Мими е паднала в дълбоката 6 м вода, а дъщеря ми явно си е подала крачето, за което да се хване давещото се дете. Може и да се е хвърлила да я спасява. Друго дете би избягало да търси помощ, а Даниела не е оставила приятелката си и е направила всичко, за да я спаси”, убеден е бащата Йордан.

Родителите се възмущаваха на слуховете, че причина за удавянето е станал паднал във водата джиесем. Отишли са от любопитство и нещастието се е случило, коментираха от полицията.

“С фенери обикаляхме района. Чак на сутринта открихме Даниела на най-дълбокото място”, каза вуйчото. “Докато течеше издирването, всички се надяваха Даниела да е избягала и да е жива. Само аз от самото начало бях сигурен, че дъщеричката ми също се е удавила - така съм я възпитал - да не бяга, а да помага”, каза опечаленият Йордан.

“Пред мен жители на Асеновград не са поставяли въпроса да бъде обезопасен водоемът”, каза кметът Емил Караиванов. “Изчакваме да приключат огледите и проверките на институциите, за да видим какво предписание ще дадат. Общината ще направи всичко необходимо, но водоемът не е нейна собственост, а на “Напоителни системи” и е редно дружеството да се погрижи за сигурността на хората”, каза кметът.

Вижте новия сайт на "24 часа"