Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

https://www.24chasa.bg/Article/1345150 www.24chasa.bg
Сцена от спектакъла "Метаморфози" на студенти от Нов български университет, ученици на Ева Волицер

Случи се
Ликът на Петя Дубарова на марка

Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата. В залата на Младежкия дом бе представен документалният спектакъл "На слънцето искам да бъда сестра". За първи път публиката видя кадри от филма "Стъргалото" на режисьора Никола Ковачев, в който Христо Фотев говори за младото бургаско дарование.

Днес (26.04.)
Започват ХVI австрийски музикални седмици
Софийската филхармония кани на откриването на ХVт австрийски музикални седмици днес от 19 ч в зала ДБългария" под патронажа на н.пр. Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия. Ще прозвучат Волфрам Вагнер - Вариации по мотив на Двойния концерт на Брамс, Ерих Корнголд - Концерт за виолончело и оркестър, Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония №35 "Хафнер", Йоханес Брамс - Унгарски танци за оркестър №1, №5, №6. Диригент е Алексей Корниенко, солист - Ерих Оскар Хютер - виолончело - гост от Австрия.

Днес (26.04)
Петър Стоянович написа книга за прадядо си
"Тази книга е посветена е на прадядо ми - един от най-известните строители на съвременна България - пише Петър Стоянович за книгата си "Известният непознат. Иван Стоянович-Аджелето 1862-1947 (ИК "Сиела"). - Тя е за четене, а не да събира прах по лавиците. По спирките по дългия път на един възрожденец ще имате възможност да проследите проблемите и атмосферата на неговото време". Премиерата е днес от 18 ч в Музея на съобщенията (в сградата на Централна поща).
Още за новите книги на 20-а стр.

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Днес (26.04)
Отново "Балканската музикална треска" във Виена
Във Виена от днес се възражда музикалната "Балканска треска". До 13 май на пет сцени ще звучи традиционна балканска музика, но не чист фолклор. Участна формация "Български емигрантски джаз съюз". Няма да липсват утвърдените и добре познати в Австрия имена като Теодосий Спасов и Милчо Левиев.

Снимка от черно-бялата изложба на знаменитости във Венеция в Националната галерия за чуждестранно изкуство
Снимка от черно-бялата изложба на знаменитости във Венеция в Националната галерия за чуждестранно изкуство

Днес и утре (26-27.04)
Студенти гостуват с "Метаморфози"
Студенти от Нов български университет играят довечера от 19 ч в камерната зала "Ап. Карамитев" на Бургаския театър в пиесата "Метаморфози". Режисьор на постановката на Мери Цимерман по текст на Овидий е доц. Ева Волицер. Нейно дело е и музикалното оформление на спектакъла. Спектакълът съчетава великолепен поетичен текст и въздействаща изразителност на сценични средства - слово, пластика и хореография. "Метаморфози" е представление за всички чувствителни и позитивни хора, за които ценностите носят духовен заряд. Убедена съм, че най-вече младите хора ще бъдат нашата публика, още повече, защото именно младите хора са красиви посланници на тази идея", сподели Ева Волицер. Спектакълът ще се играе днес във Варна, а утре в Бургас.

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Петък (27.04.)
478 минути "под водата" на фест в София
Майстори на снимането с фотоапарат и с камера под водата от цял свят ще се съберат в София за Втория международен фестивал на подводните филми. Водолази, морски изследователи, фотографи и оператори ще обменят опит в Дома на киното по покана на ДСдружение Екологичен фестивалФ. През трите дни ще се покажат 478 вълнуващи минути от Дсвета на мълчаниетоФ, събрани в 20 подводни киноленти. България ще е представена от оператора Стефан Тодоров и фотографите Михаил Заимов и Любомир Клисуров.

Препоръчваме
Вижте София Лорен и Ален Делон
на разходка във Венеция
В Националната галерия за чуждестранно изкуство е изложбата на черно-бяла фотография "Звезди във Венеция". Тя включва 90 портретни фотографии на личности, гостували на Венецианското биенале и на легендарния Венециански кинофестивал през втората половина на миналия век - София Лорен, Клаудия Кардинале, Шон Конъри, Пол Нюман, Джейн Фонда, Ален Делон, Жерар Депардийо, Хъмфри Богарт и Лорън Бекол пред кафене "Портофино", Мик Джагър на разходка с гондола или Салвадор Дали пред образци на веценианската архитектура.