Светлите картини на Иван Ненов

https://www.24chasa.bg/Article/1345286 www.24chasa.bg
Автопортрет на художника Иван Ненов

Иван Ненов стоеше на една маса в галерия "Александър", отпиваше от задължителното си капучино и говореше - е, само с този, който му е симпатичен. До края си, когато си отиде на 95 години, нямаше чувството, че е остарял. В него гореше вътрешна жажда да рисува. "Светлината приобщава интимността с всемира", казваше този майстор на четката, който умееше да я плени в своите платна.

Признаваше, че за него пластичността се родее с еротичността и поезията и цитираше Бодлер в оригинал на френски.

"Мислещ, концептуален, неимпулсивен, акад. Иван Ненов рисуваше дълго своите картини, правеше серия предварителни проучвания. Моделът за него беше просто анатомична справка", спомня си галеристът Александър Апостолов, един от хората, които бяха до маестрото до края му.

Светлите картини на Иван Ненов

Пет работи от неговата сбирка, а той поддържа салон "Иван Ненов", са включени в юбилейна изложба, посветена на 110 години от рождението на класика, в Софийска градска художествена галерия. Иван Ненов е един от най-авангардните творци от 30-те години на ХХ в., заемащ особено място в историята на българското изобразително изкуство. В изложбата има и много платна от частни колекции, между които тези на Светлин Русев и Боян Радев, които много рядко се показват.

Портрет на художничката Васка Емануилова
Портрет на художничката Васка Емануилова

Творчеството му обхваща живопис, графика, керамика, приложни изкуства. Неговите творби преминават през времето, без да губят от лиризма и изтънчеността си - вижте "Мома", "Тоалет", "Автопортрет", "Безработна", "Рибари", "Прозорец", "Стъклена кана", "Писмо". Те въздействат с пластичността, с нежния светъл колорит, запазил свежото си звучене въпреки изминалите години, с особената линия, превърнала се в отличителен белег на цялото му творчество. Тя е тази, която прави произведенията монументални и пластични и им вдъхва неповторима изразителност.

Картина от 40-те години, когато е живял в Италия - портрет на сеньора Росси от 1936 г.
Картина от 40-те години, когато е живял в Италия - портрет на сеньора Росси от 1936 г.

Експозицията включва рисунки, документи и снимки, свързани с живота и творчеството на художника. Някои от тях се показват за първи път.

Светлите картини на Иван Ненов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия