Българи, турци и роми заедно празнуват Гергьовден

https://www.24chasa.bg/Article/134578 www.24chasa.bg

Троен Гергьовден празнуваха българи, роми и турци вчера в столицата, съобщи БТА. Българите честваха християнския празник, а турци и роми мюсюлмани съответстващия му Хъдрелез байрам.

„Двата празника символизират еднакви неща - настъпването на пролетта, пробуждането а живота и природата и са доказателство за дуалистичната роля на националните култури." Това каза председателят на клуба на културните дейци и ректор на Висшия ислямски институт в София доц. Ибрахим Ялъмов.

Автентичен български и турски фолклор представи състав от село Борино, област Смолян. С испански танц деца до петгодишна възраст от Дома за деца лишени от родителска грижа "Надежда" в София поздравиха присъстващите в залата.

Български и турски народни песни изпълниха Еми Попова от "Пирин фолк" и турската певица от азърбейджански произход Наргиз. Актьори от Драматичен театър "Кадрие Лятифова" в Кърджали представиха рецитал на български и турски език по стихове на Георги Джагаров и Али Байрам.

Български народни танци изпълни фолклорния състав към читалище "Светлина" в София, а студенти от Турция се представиха с изпълнения на саз и кларинет. С химна на ромите "Джалем джалем" и други ромски песни оркестър "Питбул" поздрави разнуващите с настъпилата пролет.

Междувременно стана ясно, че на 30 и 31 май в Кърджали ще се проведе
първият национален фестивал на етносите у нас. В него ще участват арменци, евреи, армъни, българи, татари, каракачани, роми и турци. Фестивалът ще премине под наслова "Кърджали - столица на толерантността", за да покаже самобитната култура на всеки един отделен етнос у нас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Детският радиохор на БНР и родителите на децата протестират пред сградата на обществената медия. Недоволството им е породено от пенсионирането на диригента Венеция Караманова. снимки: Юлиян Савчев                                                                                                                                              

Младият нападател на "Левски" Илия Димитров е роден на 10 юли 1996 г. в Дупница. Започва да тренира в школата на "сините" още като малък и минава през всички юношески формации на клуба. Дебютира за мъжкия отбор на 3 ноември 2013 г. при победата с 4:1 срещу "Пирин" (Гоце Делчев). След това е преотстъпван последователно на "Нефтохимик",

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи