Мърдок имал 5 тайни срещи с Камерън

https://www.24chasa.bg/Article/1347321 www.24chasa.bg
Рупърт Мърдок Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън е имал с медийния магнат Рупърт Мърдок поне 5 срещи, за които не е признал. Това става ясно от изявленията на собственика на компанията "Нюз корпорейшън" пред комисията, която разследва скандала с подслушванията във Великобритания, съобщи в. "Дейли телеграф".

Заради този скандал в. "Нюз ъв дъ уърлд" бе спрян, а няколко репортери на в. "Сън" бяха арестувани. Разпитът на Мърдок има също за цел да провери какво влияние е имал австралийският милиардер върху британския политически елит.

Камерън се е виждал с Мърдок поне 7 пъти, откакто е влязъл на "Дайнинг стрийт" 10, става ясно от дневника със срещите на Мърдок. По-рано говорител на премиера бе обявил, че двамата са се виждали само два пъти от 2010 г. насам. Всъщност публично били обявени само "съществените" срещи, докато Мърдок си бил отбелязал също и тези по време на вечери и други по-светски събития.

Мърдок каза още пред комисията, че бившият премиер Гордън Браун е бил в "неуравновесено състояние на духа", когато заплашил магната, че ще обяви война на "Нюз корпорейшън". Поводът бил, че в. "Сън" оттеглил подкрепата си за лейбъристите по време на последните избори. Той обаче нарече "цветисто преувеличение" твърденията, че бившият премиер му крещял в продължение на 20 мин.