Конфискуват имоти и на жертви на престъпления

https://www.24chasa.bg/Article/1347446 www.24chasa.bg
Служителка на парламента носи чаша вода на министър Диана Ковачева, която стоически изслуша дебатите. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Hяма да има изричен текст в защита на собствеността на жертвите на престъпления в закона за конфискацията.

Депутати от опозицията настояваха да се гарантира, че вещите и имотите на пострадали от измама, рекет и др. няма да се запорират и отнемат в полза на държавата заедно с останалото имущество на извършители на престъпления.

За защитен текст се обяви и шефката на правната комисия Искра Фидосова, но бе контрирана от колегата си от ГЕРБ Анастас Анастасов, че може да се защитават правата само на участниците в производството по този закон, а не на пострадалите по принцип. Караницата само по този текст отне 5 ч вчера и депутатите самоотвержено гласуваха заседанието да продължи до 23,30 ч.

Премиерът Бойко Борисов обяви неотдавна, че подава оставка, не приемат ли закона.
Опозицията се фокусира и върху целта на закона - "да се възстанови чувството за справедливост у гражданите". "Крайното решение за отнемане на имущество ще е на независимия съд", намеси се министърът на правосъдието Диана Ковачева.

5-членна комисия с шеф, назначен от премиера, ще решава кое имущество да се конфискува. НС ще посочи 3-ма, президентът - един. С което ГЕРБ си гарантира мнозинство. Комисията сама ще определя броя на териториалните си звена.

Според лявата Мая Манолова така управляващите правят "армия от термити, която да пъпли из градове и села и да тормози колкото се може повече граждани преди изборите".

Очаквайте подробности в петък