Димитър Димов имал три жени, но искал да живее самотно

https://www.24chasa.bg/Article/134828 www.24chasa.bg
Димитър Димов с Петър Динеков и Елисавета Багряна

Двете дъщери на Димитър Димов Сибила и Теодора могат да се гордеят с родословното си дърво. В гъстите му разклонения има личности, които се класират в графата велики българи. Те са откъм линиите на майката на писателя Веса и на първата му съпруга Нели Доспевска.

Веса е дъщеря на Спас и Фикия Харизанови, родени в средата на ХIІХ век. Нейната леля и сестра на Спас Харизанов се казва Милка, а от брака си с Иван Сандански тя има момиче и момче. Момчето е Яне Сандански.

Веса Харизанова е имала сестра и двама братя. Единият от тях - Иван Харизанов, се жени за нежната поетеса Екатерина Ненчева, починала твърде рано от туберкулоза. Сред потомците на другия й брат Любомир е художничката Калина Тасева.

Дъщерята на Сибила Димова с децата си Павел и Никола 
СНИМКИ: СЕМЕЕН АРХИВ
Дъщерята на Сибила Димова с децата си Павел и Никола СНИМКИ: СЕМЕЕН АРХИВ

Майката на Димитър Димов се омъжва два пъти. Той е от първия й брак с Тотьо Димов (1880 - 1913). От втория брак на Веса Харизанова с Руси Генев се ражда сестрата на писателя Людмила.

Емануела Шкодрева (Фани Хорн) и Христо Чешмеджиев (отец Ередиа) в постановката на Народния театър
Емануела Шкодрева (Фани Хорн) и Христо Чешмеджиев (отец Ередиа) в постановката на Народния театър

Така се завърта колелото на съдбата, че Димитър Димов е отгледан от втория си баща, защото Тотьо Димов загива в Междусъюзническата война през 1913 г., когато синчето му е едва четиригодишно.

Теодора Димова представя книгата си
Теодора Димова представя книгата си

Людмила Генева, философ по образование, сега е на 82 г. и живее в Париж при дъщеря си Аглика. Навършила тази година 41, Аглика се занимава с болни от алцхаймер, с които прави програми с упражнения. Тя е завършила микробиология, а след това учи етология (поведението на животните). Заради френските закони трябвало да се откаже от българско поданство и да приеме френско. Реагирала като патриотка (сигурно е последната) и отказала. Майка й тъкмо се зарадвала, че момичето й се връща в България, когато Аглика обявява, че ще се омъжва за французин, лекар.

Детството на Димитър Димов минава в бащината къща в Дупница. Близките му смятат, че мощното влечение към уединението (както при майката на Сибила, така и по време на брака си с майката на Теодора Димов ще живее сам в друго жилище, сега негов музей) се е появило в ранното му детство. Майка му го връзвала на стол у дома, когато излизала навън. След смъртта на мъжа си Веса Харизанова трепери за малкия, дори не го пуска да играе на улицата или стои с него, когато излиза при приятелчетата си.

Вторият му баща се отнася изключително грижовно към момчето. Руси Генев е офицер, артилерист, кадет от Санкт Петербург. Когато се уволнява, става тютюнев експерт и момчето често вижда работниците в мрачните складове и диша острия мирис, носещ се от балите. После семейството се премества в София и то започва да учи в училище "Априлов", след това в Първа мъжка гимназия. Интересува се от химия и физика и прави опити с химикали.

Влечението към науката изпраща Димитър Димов във Ветеринарния факултет на СУ и той се дипломира през 1934 като ветеринарен доктор. Все пак пиететът му към научни занимания и вече създаденият рефлекс да води самотен живот го ориентират към изследователска дейност. Кой знае дали заради ексцентричните изблици на майка си (ако наречем така меко моментите на насилие) Димов отхвърля мечтата й да го види поет или художник. Веса Харизанова се облича умишлено демоде и е ненаситна почитателка на поезията.

Димов ще напише през 1946 г. "Осъдени души", а е вече доцент в Агрономическия факултет в Пловдив. Именно научната му дейност е поводът да специализира в Мадрид хистология на нервната система. Така Испания ще стане обект на обожание и извор на идеи за "Осъдени души" и "Почивка в Арко Ирис". Да не забравяме, че първата му дъщеря Сибила завършва не какво да е, а испанска филология.

Сибила Димова си спомня, че малкият апартамент от двуетажната къща носи могъщ отпечатък от интересите на баща й. Единствената стая е спалнята, а холът всъщност е кабинетът на Димов, където високите шкафове са заети от химикали и апаратура. Но и кухнята си е негова - там пък е фотолабораторията му. Защото през последните 7-8 години на живота си вече обвеяният със слава писател става запален фотограф. Той сам обработва лентите и снимките.

Когато Сибила е в прогимназията, баща й оборудва училищния кабинет по физика с електроскопи. През тапата на стъклено шише се прекарва метална тръба с две станиолови ленти отвън. Като се приближи към тях натъркана с плат ебонитова пръчка, лентите се разтварят като крака на балерина. Наелектризирват се, значи. В шкафовете се е кротнала и цяла електростатична машина, донесена от Съветския съюз. Димов си почива от писането, като забърква химикалите, и отморява от експериментите, като сяда на бюрото си да пише.

Не дай Боже да преместиш някой молив на бюрото му или да пипнеш цигарите му. Маниашки подреден, писателят тутакси разбира, че са побутвали нещо, и се дразни. Той пише с моливи и е левак. А почеркът му е наклонен, с абсолютно равни и красиви букви.

Обаче този затворен интровертен човек е много нежен и мил с дъщеря си. Не се нервира, когато й обяснява законите на живота. Веднъж в 10-и клас Сибила казва на една учителка, че освен че е простачка, е и грозна. Намаляват й поведението и викат баща й при директора.
Какво да прави човекът, отива в училището. Директорът е бивш шивач, който ходел с тъмнозелен костюм и оранжева разтворена риза. Като се връща, Димов кротко обяснява на момичето, че в живота има простаци, с които е безпредметно да се разправя, няма никакъв смисъл. "Освен това по длъжност той е повече от теб - доуточнява писателят - така че си длъжна да покажеш някакво смирение."

Майката на Сибила - Нели (1915-1988), е пряка потомка на големите
възрожденски художници. Станислав Доспевски и Захарий Зограф. Доста е объркващо да се проследи линията, защото в рода се редуват имената Станислав и Димитър. Бащата на Нели се казва Станислав. Пада убит на фронта през Първата световна война, преди да се родят близнаците Нели и Димитър. Майка й се казва Елисавета, била е учителка.

Нели Доспевска се запознава с Димитър Димов, след като попада в компания на негови приятели. На първата среща я завежда на вечеря в ресторанта на хотел "България", а след това се виждат в култовата по онова време сладкарница "Китев" в началото на ул. "Ангел Кънчев". Женитбата им сякаш напомня, че крушата не пада по-далеч от дървото, и Димов волно или неволно повтаря ексцентричностите на майка си. На 8 септември 1944 г., след като се е върнал от специализацията в Испания, той предлага на Нели да се срещнат пред черквата в Дупница. Изведнъж й прави предложение за брак. Добре че тя има блестящо чувство за хумор.

Сибила се ражда през 1947 г. Израства на улицата, която днес се нарича "Димитър Димов", в красива двуетажна къща с огромен двор. Махалата е провинциално тиха и спокойна, наоколо къщите се редуват с царевични ниви. У тях най-често идват писателят Божидар Божилов и художникът Васил Поприров. Димов иска да му готвят телешко печено и пие само бяло вино. Но затова пък пуши като комин и пие по сто кафета на ден.

Разводът на родителите на Сибила не й се отразява невъзвратимо, защото Димов отдавна живее сам в апартаментчето на "Кръстю Сарафов", а и запазва абсолютно нормални отношения с Доспевска.

Вторият брак на Димитър Димов е с Лена Левчева, млада актриса във варненския театър. Лена се явява на кастинг за ролята на Ирина във филма "Тютюн", но тя е дадена на Невена Коканова. Остава й все пак утешителна печалба - завърта главата на автора на романа. Бракът обаче е кратък. Лена Левчева прописва поезия и днес нейни текстове се превръщат в поетични спектакли.