Майстор на спорта тормози бандитите в Софийско

https://www.24chasa.bg/Article/1348850 www.24chasa.bg
Комисар Николай Николов е шеф на втората по големина полицейска дирекция в страната. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Kанадската борба е спортсменска игра, но историята с клипа е затворена страница за мен, споделя шефът на софийската областна полицейска дирекция комисар Николай Николов. Преди седмица в интернет се появи клип как той си мери силите с арестант в Първо РПУ преди 6-7 г.
Така полицаят иска да разколебае алибито на задържания, който твърди, че е тренирал канадска борба в Студентски град.

"Играл съм любителски канадска борба с колеги от НСА, докато бях студент, с колеги от полицията - също. Момчето от клипа е единственият непознат, с когото съм влизал в схватка", казва комисарят, известен с прякора Щангата.
Той идва от сериозните постижения по вдигане на тежести в миналото. Николов започнал да тренира в шести клас и учел в спортното училище на ЦСКА "Чавдар".

В спортната зала ме заведе по-големият ми брат Борис, когато бях на 12 г. Беше прочел във в. "Вечерни новини", че има конкурс за спортното училище. Сигурно е видял, че имам качества, спомня си Николов.
В залата Иван Цонев, който след това става и първият му треньор, проверил каква е максималната тежест, която може да вдигне 12-годишното тогава момче. Оказала се 35 кг, без никога преди това хлапето да се е занимавало със спорт.

Николай Николов на едно от многото състезания по вдигане на тежести, в които е участвал. 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Николай Николов на едно от многото състезания по вдигане на тежести, в които е участвал. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

С влизането в залата щангите ме грабнаха. Така започна спортната ми кариера, връща се назад Николов. Захванал се сериозно с тренировките и успехите дошли бързо. Когато бил в 9-и клас станал кандидат-майстор, а година по-късно и майстор на спорта. През 1979 г. поставил световен рекорд за младежи - 154 кг в изхвърлянето. Старият рекорд бил на Румен Александров, сребърен медалист на олимпиадата в Москва през 1980 г.

Със съпругата си Силвия в деня на сватбата им през 1982 г.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Със съпругата си Силвия в деня на сватбата им през 1982 г. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Спортната си кариера Николов продължава и в армейската спортна школа "Чавдар". Взели го и в младежкия национален отбор с треньор Слави Канелов.
Индицент при тренировка през пролетта на 1981 г. слага край на кариерата на 19-годишния Николай в щангите. Счупил си двете ръце в китките при вдигане на 200 кг. След възстановяването от контузията опитал отново, но се отказал заради болките и възпалението на ставите.
Много трудно го преживях. Стигнах до Рим, но не можах да видя папата, казва и днес с болка Николов.

Заради любовта си към спорта обаче кандидатствал във ВИФ с амбицията да се развива като спортен педагог. За 8 места се борели 35-има души. Той се класирал първи. Като студент пак опитал да продължи с щангите, но не се получило.
Бях в трети курс, когато случайно видях обява, че се набират национални състезатели по спускане с шейни. Тогава започваше да се развива този спорт заради кандидатстването на България за домакин на олимпийски игри, спомня си Николов. Решил да опита и така станал национален състезател по спускане с шейни. Има и няколко участия за световната купа в средата на 80-те години в Германия и Австрия.

Завършването на ВИФ през 1986 г. слага окончателно край на спортната кариера на Николов. Спортът губи един силен състезател, но МВР печели един добър полицай, доказал се с професионализма си през годините.
Полицейската работата е един вид спорт. Всеки ден си в състезание с лошите, обяснява философски Николов. Смята, че редът, дисциплината и упоритостта, която са възпитали у него учителите му Малин Захариев, Стефан Дренски, Блага Лещанска и Йордан Станишев, изключително много му помагат в работата.

Детската мечта на Николов не е била да стане полицай, той случайно започнал работа в МВР. "Вина" за това има и бившият централен нападател от "Левски" и треньор Ангел Станков, с когото са приятели. По онова време Станков, който бил взводен командир в 10-о РПУ в столичния кв. Младост, предложил на Николов да стане полицай. Той си подал документите и през 1987 г. започнал като патрулен полицай, и в следващата година следял за реда в Младост.

В онези славни времена патрулите ходели пеша. През нощта имало само една жигула, в която се возел взводният командир и минавал на проверки. На едно от нощните дежурства се получил сигнал, че в супермаркет са забелязани двама крадци. Със Станков тръгнали с жигулата към супера. Прескочили оградата и на място заловили крадците, докато задигали луканки и сирене. Били отворили и касите, но полицаите ги арестували, преди да ги опоскат. Знаменитата случка била отразена дори във вестника на МВР "Народен страж".

Това беше първият ми професионален успех, смее се Николов. Година по-късно започнал в оперативния отдел на тогавашното Софийско градско управление. Заемал е ръководни постове в Бюрото за оперативно издирване и в столични РПУ-та.
В Първо РПУ е бил шеф на групата за тежки престъпления и на Криминална полиция. "Беше натоварено, но когато разкриехме извършителите, удовлетворението бе голямо, - казва комисарят и допълва: - Ако не разбереш какъв е мотивът, престъплението не е разкрито."

Николов и до днес помни няколко случая с пребити, изнасилени и ограбени жени, оставили отпечатък в съзнанието му.
Едната била нападната, жестоко пребита и изнасилена в асансьор в блок в Дианабад. Бандитът й взел дамската чанта, а жената, влачейки се, се измъкнала от асансьора. "Гледката и страданието й бяха потресаващи", спомня си Николов. След денонощна работа на екипа му извергът бил заловен.

И друг изнасилвач се озовал зад решетките заради упоритостта на полицейския шеф. "Бяхме на оглед в кв. Слатина. На тревата личеше къде се е гаврил с момичето. Свечеряваше се и работехме на лампи. Забелязах, че нещо блести на лист живовляк и казах да се изземе. Колегите се смееха и се опитваха да ме убедят, че това е слуз от охлюви", разказва Николов. Нещо му подсказвало обаче, че е прав. По-късно станало ясно, че "слузта" всъщност е сперма, която издала изнасилвача и той получил 10-годишна присъда.

Зад гърба си Николов има много разкрити престъпления, но и много безсънни нощи. А най-голямата подкрепа през всичките тези години е получавал от най-близките си хора.
Имам прекрасно семейство и обичам жена си. Съпругата ми Силвия винаги ме подкрепя. Тя е много добър човек и грижовна майка, категоричен е Николов
Двамата се срещнали през 1982 г. в София, запознал ги техен общ приятел. 4 г. по-късно официално станали семейство. "Докато бяхме гаджета, никога не съм се разколебал, че това е жената, с която искам да прекарам живота си", анализира комисарят. Силвия също работи в МВР и затова проявява разбиране, когато съпругът й отсъства от вкъщи.

25-годишният им син Асен не харесва професията на баща си. Младежът има други интереси, завършил е "Икономика на търговията" в УНСС, в момента следва магистратура и работи. Когато ме няма вкъщи, той поема мъжките задължения, казва с гордост Николов.
Когато има време, полицейският шеф отскача със семейството до родното си място - самоковското с. Горни Окол. Там релаксира и се разтоварва от напрегнатото ежедневие - копае градината, коси трева, реже дърва. В Горни Окол минало детството му, там с приятели играели футбол по поляните или ходели да се къпят в Искър.

Понякога ходи на лов, но признава, че не е добър стрелец. Николов чете криминални романи с голямо удоволствие - нормално, нали е полицай. С професионалния си опит почти винаги успява да предвиди финала и на най-заплетените криминални филми. Комисарят много харесва "Под прикритие", чиито серии чака с нетърпение.
От септември 2010 г. Николов е шеф на втората по големина полицейска дирекция в страната и отговорността е много голяма.
Твърди, че е безкомпромисен към подчинените си, има високи изисквания и не търпи повърхностно свършенаа работа. Раздава се и очаква същото от тях.
Комисарят признава, че най-голямата "изцепка" на подчинените му е случаят "Скравена", когато в Ботевград полицай би момчета, заподозрени, че са нашарили селски къщи със свастики.