За 5 фалшификата съдят Калина Илиева

https://www.24chasa.bg/Article/1348907 www.24chasa.bg
Калина Илиева

За общо 5 фалшиви документа ще бъде съдена Калина Илиева, а според прокуратурата единият от тях - дипломата за магистър по икономическа комуникация, е изработен от обвиняемата. Не е ясно кой конкретно е фалшифицирал останалите 4, съпътстващи свидетелството, документа. Илиева обаче е обвинена, че ги е използвала.

С 5-те документа през есента на 2007 г. тя е легализирала у нас завършено образование в чужбина и по-късно е участвала в конкурс за експерт в отдел "Европейско финансиране" във фонд "Земеделие". Едно от изискванията било завършено юридическо или икономическо образование.

Районният прокурор Виктор Тарчев внесе в четвъртък обвинителния акт и делото срещу Илиева в съда. Наказанието, предвидено за престъпленията, в които е обвинена бившата шефка на фонд "Земеделие", е до 8 г. затвор.

Прокуратурата твърди, че Илиева сама е фалшифицирала дипломата си, като се позовава на графологичната експертиза. Вещите лица са сравнявали образец от почерка на обвиняемата с документа и са стигнали до извода, че има съвпадение на елементи и дипломата е фалшифицирана от Илиева.

Любопитен факт, който вероятно ще бъде споменат в съдебната зала, е, че преди да се "дипломира" в берлинското училище, Калина Илиева е завършила средно художествено училище "Акад. Илия Петров".
Специалността  е “графика”, а придобитата квалификация - "художник със средно образование". Очаква се обвинението да отбележи, че със способностите си в тази сфера Калина би могла да фалшифицира документ. Дали обаче го е направила, ще реши съдът.

За да докаже вината на Илиева, прокуратурата ще разчита основно на 3 групи доказателства: документите от Германия, изпратени със съдебна поръчка, графологични експертизи, правени у нас, и показания и материали от образователното министерство.
Справка от германския ВУЗ сочи, че Калина била записана като студент в берлинското Висше училище по техника и икономика на 1 април 2003 г. Курсът на обучение е за придобиване на бакалавърска степен. От берлинското училище уточняват, че правата й били прекратени на 30 септември 2007 г., тъй като Илиева не е потвърдила, че иска да продължи обучението си през предстоящия зимен семестър.

За 9-те семестъра в посочения в справката период тя не е посещавала учебни занятия, не е държала семестриални и държавни изпити,  не е полагала колоквиуми. От университета са категорични, че не са издавали никакви документи за завършено образование и придобита квалификация на Илиева.

Освен за дипломата в обвинението става дума за магистърско свидетелство на английски, две удостоверения и справка за положени изпити, завършен магистърски курс и защитена дипломна работа.

Очаква се в съда свидетели от Министерството на образованието подробно да опишат процедурата за легализиране на чужди дипломи.

Документите със заявлението първо се обработват от оправомощен служител от министерството, после минават през комисия. Ако те отговарят на изискванията, се пращат на министъра, който издава удостоверение, с което признава завършеното висше образование.

Калина Илиева е минала през тази процедура и това е документирано. Представила е пред служител в министерството въпросните 5 документа в оригинал и копия, легализирани и преведени, и е попълнила заявление да й бъде признато завършено в Германия висше образование.

Документите били проверени от друг експерт и пратени на комисия, която излязла с мнение да бъде призната дипломата, а министърът издал съответното удостоверение.
От друга страна, служителите нямало как да установят дали представените от нея документи са фалшиви и така Илиева се сдобила с легално удостоверение.
Какво установяват експертите? Бланката на свидетелството за магистър на Илиева се различава по съдържание и начин на оформяне на текста от използваната по това време от берлинското училище (датата на издаване е 4 октомври 2007 г.). Различен е и печатът, който се слагал на подобни документи - по размер, съдържание и разположение на щампованите текст и елементи.

Според прокуратурата Илиева е фалшифицирала подписите на декана проф. д-р Брукхард Месер и председателя на изпитната комисия проф. д-р Томас Симеон.

Пробойни са открити и в другите документи, използвани от Илиева. На първо място те не били издадени от посочените в тях длъжностни лица. Така например "авторът" на справката за изпитите не бил служител в изпитната администрация, а в отдел "Допускане и записване на студенти".

Калина Илиева не се признава за виновна и не дава обяснения по време на досъдебното производство.

В интервю след скандала тя първоначално отрече свидетелството й за магистър да е фалшиво и заяви: "Останах учудена от спекулациите, които се появиха по мой адрес. Това е целенасочена кампания, организирана от хора със засегнати лични интереси." Впоследствие Илиева прекрати публичните си изяви.

Не е открит и оригиналът на дипломата менте. Когато полицаите отишли да претърсят дома й и да изземат документа, тя заявила, че дипломата й вероятно е в службата. Във фонд "Земеделие" обаче я няма. При напускането на Илиева били описани всички документи, но в списъка не фигурира дипломата. Не е и в образователното министерство. Илиева се е подписала, че си я е получила обратно.

Адвокат Даря Пенкова: Няма логика сама да е подписвала

Адвокатите на Калина Илиева ще поискат допълнителна графологична експертиза, щом тръгне делото срещу бившата шефка на фонд "Земеделие", съобщи Даря Пенкова, която е един от 3-мата  защитници.

Обвинението, че на неустановена дата Илиева сама е създала документ с невярно съдържание, е нонсенс, но това е въпрос на доказателства и експертизи, обясниха адвокатите. Нямало логика тя сама да подписва дипломата си. "Най-малкото ще извикаш подпис да сложи някой, който няма как да бъде идентифициран", смята защитата. Не било вярно и твърдението на прокуратурата, че Калина изобщо не е посещавала лекции и няма нито един положен изпит в берлинския университет, а после "си създала една фалшива диплома, която използвала".

Илиева години наред е удостоверявала пред българското посолство, в чиято стая е живяла, че е записвала следващите курсове, а тогава изобщо не е имала намерение да става шеф на фонд "Земеделие", заявиха адвокатите. Според тях имало много неща, които щели да излязат в хода на делото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко