Търсят село призрак в Сибир

https://www.24chasa.bg/Article/1351125 www.24chasa.bg
Изглед от село Мальобка СНИМКИ: РУФОРС И АРХИВ

Мистериозно село ту се появява, ту изчезва в Пермския край, Русия. Намира се в т.нар. аномална зона Мальобка, станала известна през 80-те години на миналия век. Eкспедиция това лято ще се отправи в района, за да дири селището призрак, съобщава изданието Паранормал.

Досега никой не е изследвал този феномен, казва Николай Суботин, директор на Руската уфологическа изследователска станция (РУФОРС). Той си обяснява това с факта, че мястото, където би трябвало да e селото, се намира сравнително далече от Мальобка.
Някои от местните хора твърдят, че са виждали с очите си странното селище, информира сайтът на РУФОРС. Изследователят Валерий Якимов разказва, че като 14-годишен заедно с приятели попаднал там.

Хлапетата тръгнали с лодка по реката, която минава през Мальобка. Изминали двадесетина километра. Решили да стигнат пеша до близкото село Каменка и оттам през гората да се приберат.

Паметник на извънземното, издигнат край селото.
Паметник на извънземното, издигнат край селото.

За да спестят време, тръгнали не по познатия им път, а по пътека сред шубраците. След малко разбрали, че са се объркали. Стигнали непозната местност. Видели просека, край която дърветата били изкоренени или прекършени, сакаш оттам е минал ураган.

Факсимиле от сайта на РУФОРС, където се съобщава за странните явления.
Факсимиле от сайта на РУФОРС, където се съобщава за странните явления.

Внезапно зърнали няколко селски къщи. Изненадали се, никога не били чували по тези места да има селище.

Руски уфолог по време на експедиция в района
Руски уфолог по време на експедиция в района

Момчетата решили да видят кой живее в това затънтено място. Къщите изглеждали пусти, като че ли обитателите им ги напуснали преди няколко часа. В един от домовете печката дори била топла, а на масата имало сварени картофи. Приятелите се почерпили с тях. Били капнали от ходене. Задрямали с надеждата, че като се приберат, стопаните ще им покажат пътя.

Внезапно били разбудени от клаксон на камион. Навън стоял ЗИЛ-131, пълен с хора. "Къде сме попаднали", попитал шофьорът. Оказало се, че карал работници към близко село. По някое време шофьорът видял, че се е озовал на стария път, който отдавна никой не ползвал. Докато пътували, попаднали в някаква мъгла. Когато тя се вдигнала, били вече по някакви непознати места и така се озовали при момчетата.

Хлапетата се качили в камиона, който поел по една от просеките. След няколко километра сред гората изведнъж камионът се озовал отново на главния път, само на 5 км от Мальобка. Никой не можел да разбере как разстояние от почти 30 км внезапно се съкратило с около две трети.

Подобна история Валерий Якимов чул от друг мъж, живеещ в съседно на Мальобка село. Като малък баща му един ден го взел със себе си. По стария път стигнали до селцето, описано от Валерий. Бащата влязъл в една от крайните къщи, след малко се върнал, придружен от възрастна жена. Когато се прибрали у дома, бащата казал на сина си на никого да не разказва къде са ходили и какво са видели. Години по-късно мъжът няколко пъти опитал да намери същото място, но без успех.

Николай Суботин предполага, че в случая може да става дума за т.нар. хрономиражи. Това са видими образи на селища, исторически събития, които са отдалечени на голямо разстояние от местата на наблюдението или са се случили в миналото.
По правило става дума за обекти, които може да са се появили в дадена географска точка преди стотици, а и хиляди години. Учените още не могат да кажат дали става дума за паралелна реалност, за т.нар. памет на пространството, или за портал във времето и измерението.

Преди експедицията през лятото изследователите ще проучат картите със старите селища в района и ще я сравнят с местата, където са били наблюдавани подобни странни явления. В картите от XVIII и XIX век има около 20 села, които вече не съществуват. Изследователски групи на РУФОРС вече са били на някои от тези места. Измервания на електромагнитното и радиочестотното поле там показали някои аномалии. Фоновите показатели били завишени няколко пъти, сякаш по тези места съществува неизвестен източник на неизследвани лъчения.

Когато в края на миналия век учените започнали да изучават аномалната зона Мальобка, забелязали, че с часовниците им стават странни неща. На някои места стрелките се въртели по-бързо, хората губели така от минути до 2-3 часа, разказва Николай Суботин.

Такива места в зоната има няколко, там времето върви по-бързо. Учените поставяли часовници, включително електронни, прецизни хронометри - винаги времето бягало напред. Там бил забелязван и т.нар. реликтов хуминоид снежен човек.
Някои експерти по паранормалните явления смятат, че той пази границата между нашия и другия свят.

Самият Суботин още не е виждал село призрак, но се е сблъсквал със звукови аномалии. През 2006 година в гората край Мальобка чул наблизо два гласа. Единият бил на възрастен мъж около 50-те, другият - на значително по-млад човек. Суботин и другите членове на изследователската група нищо не могли да разберат от разговора, въпреки че гласовете идвали от не повече от 50 м разстояние. Тръгнали да разберат кой е наблизо, но гласовете заглъхнали. Никой не отвърнал и на виковете им.

Миналата есен феноменът се повторил. В тайгата Николай Суботин чул жена да пее. Спътниците му, които били на около 100 м от него, от своя страна доловили разговор между него и жената. Няколко пъти той им викал, но те не го чули. Директорът на РУФОРС смята, че става дума за разновидност на хрономиражите, наречена хронозвукова аномалия.

През февруари Николай Суботин и Валерий Якимов заедно тръгнали да търсят селото призрак. Със снегомобил пропътували около тридесетина километра. Намерили и просеката с изкорубените дървета. Малко след това стигнали открито място. Над гората имало необичайно сияние. Експертите предполагат, че през подобни енергийни сфери е възможно да се намират т.нар. портали, които свързват нашия свят с други светове, включително с други епохи.

ПАМЕТНИК НА ИЗВЪНЗЕМНОТО ИЗДИГНАТ КРАЙ МАЛЬОБКА

В края на 80-те години на миналия век мастити съветски учени се отправят към село Мальобка, привлечени от необясними явления.

В района на много места липсва магнитно поле, в небето се появяват странни светлинни явления. Някои предполагат дори, че там съществува база на извънземни.
Оттогава се говори за аномалната зона или триъгълника Мальобка, чиято площ е около 70 кв. км.

До днес научен отговор на тези феномени липсва. В селото до 1904 година е имало мини, които били затворени заради изчерпване на залежите. През Гражданската война в околностите му се водели кървави сражения.

Днес край селото се издига единственият в света паметник на извънземното същество. 180-сантиметровата дърворезба, дело на местен майстор, бе поставена през миналата година. В Мальобка смятат да открият и музей на НЛО, както и обсерватория.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи