На прицел имоти на висши чиновници и обвиняеми

https://www.24chasa.bg/Article/1351639 www.24chasa.bg
Вносителят на проекта за гражданската конфискация Красимир Велчев от ГЕРБ /вляво/, по време на дебатите в парламента. СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Специална комисия ще иска от съда запор и отнемане на имуществото на висши чиновници и обикновени държавни и общински служители.
Законът за гражданска конфискация, който предстои депутатите да гласуват тази седмица, задължава ведомства, банки, търговци, фирми, съседи или колеги на проверявания да дават пълна информация за сметките, ценностите, сделките и имотите му.

На тайната проверка в продължение на 1,5 година ще бъдат подлаганине само извършителите на определени престъпления, но и наказаните за административни нарушения, както и онези, срещу които има "мотивиран" сигнал на граждани, че са получили незаконна облага. В специалната разпоредба, която бе приета въпреки протеста на опозицията, единственото условие за старта на проверката срещу хората, които не са извършили престъпление, е получената от тях облага да е на стойност над 150 000 лв. и да не може да бъде отнета по друг ред.

По време на дебатите авторите на текста не успяха да отговорят на въпроса кой ще определя размера на тази облага.
"Законът за административните наказания изисква контролният орган да посочи причинената вреда, но не и презумпцията за генерирана облага", посочи Мая Манолова от БСП и попита дали изчисления ще се правят от гражданите доносници или пък от членовете на комисията и какви ще са критериите за това.

От текстовете, чието гласуване остана за след празниците, не стана ясно още дали ще се посегне на незаконните имоти на трети лица и фирми, които най-често се обогатяват от нарушения на подкупната администрация. Според правосъдния министър Диана Ковачева ще бъде отнемана и облагата на трети лица.

"90% от глобените за заобикаляне на закона с обществените поръчки например са само чиновници, но не и участниците в конкурсите. Комисията няма основания да ги проверява, защото проектът предвижда проверки срещу обвиняеми и наказани с влязъл в сила акт за административно нарушение", коментираха юристи. Така станалите собственици на комплекси по Черноморието благодарение на подписа на висш чиновник, положен без основание, остават незасегнати от конфискацията.

Едно от първите решения, които ще вземат депутатите на следващото си заседание, е дали от каталога с престъпления, ще отпаднат тези срещу кредиторите. Предложението бе на Христо Бисеров. "При тази криза всяка втора фирма е готова за процедура по проверка и запор на активи", каза Бисеров.

Той, както и независимият Димитър Чукарски възразиха остро срещу това стойността на имотите да се определя по пазарната им цена към датата на придобиването, което може да бъде 15 г. назад. "Почти във всяко българско семейство има практика бабата или дядото да даряват имот на внука си чрез фиктивна продажба на занижена цена, за да няма проблем с другите наследници - братовчеди. Реално внукът нищо не е платил, а по документи е дал 3 хил. лв. Но идва комисията и казва, че имотът струва 30 хил. лв. Какво правим тогава?", попита Чукарски, но вместо отговор мнозинството гласува текста.

По време на дебатите бе припомнено още, че в 98 % от нотариалните актове цената
на имота е данъчната оценка, защото дълго време държавата е позволявала това.
"Проверката не може да обхваща по-дълъг срок от постановения за съхранение на счетоводни документи, а той е 5 и 10 години. Много хора няма да могат да докажат произхода на доходи и направените разходи за 15 г. назад. Тази давност е съотносима само по отношение на извършени престъпления срещу мира и човечеството", заяви Чукарски.

Предстои депутатите да решат каква ще е съдбата на разпоредбата.
Най-големите притеснения на опозицията обаче остават за вероятността комисията, чиито членове практически ще бъдат избрани от сегашните управляващи, да работи избирателно срещу неудобни на ГЕРБ хора. Бе гласувано, че дейността й ще бъде контролирана от Народното събрание, а не от комисия на паритетен принцип, както настояваха от Синята коалиция, БСП, ДПС.

Запорът на имуществото се разпорежда от съда, ако комисията докаже обосновано предположение, че разминаването от доходи и имане е над 250 000 лв.
или облагата от административно нарушение е над 150 000 лв. Едва след влизане в сила на запора проверяваният може да се запознае със събраните материали срещу него и в едномесечен срок да предостави своите доказателства.

Всички движими вещи и пари, открити в дома, каси, сейфове или помещения на проверявания, се смятат за негови до доказване на противното.
Кредитори, жертви на измами, рекет или кражби пък трябва да следят "Държавен вестник". Там ще се публикуват 3 месеца преди началото на съдебния процес данните за човека, срещу когото се води производството, и пълен списък на имуществото му. Така всеки ще може да предяви претенции за това, което смята за свое, пред съда.

На отнемане подлежат цялото лично и семейно имущество, имоти и сметки на съпруга или лицето, с което живее на семейни начала, както и това на децата им, ненавършили пълнолетие, за което липсва законен източник.
Недействителни по отношение на държавата са сделките с незаконно придобито имущество, е записано още в проекта.

Вижте тук интервю с министъра на правосъдието Диана Ковачева.