Жената на Мишо Бирата обръщала по една бутилка водка "Белуга" на ден

https://www.24chasa.bg/Article/1355963 www.24chasa.bg
Мишо Бирата и съпругата му Ева Михова бяха приятели с президента Първанов СНИМКИ: АРХИВ

Животът си е мой, казвала често на охраната си Ева Михова. Това ставало в случаите, когато най-верните приближени напомняли на дамата, че има проблеми с черния дроб. Тя чакаше от 2 години ред за трансплантация, твърдят нейни служители.

Фаталният кръвоизлив на Ева вчера, който доведе до смъртта й, не беше първият.

Говори се, че дори веднъж лекар отказал да я лекува, защото не спазвала предписаната от него диета. Обръщала по една бутилка от най-скъпата водка - "Белуга", на д ен. Животът наистина си беше неин и тя предпочете да премине през него набързо като повечето родни герои от последните 20 години.

ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ
ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ

“Как може да се прегръщаш с готвачка!”, скара се преди години на местен поет Ева пред луксозния варненски ресторант "Хоризонт". "Облечен в костюм, а до него някаква в бяла униформа", добави възмутено Михаил Михов - Мишо Бирата, докато двамата слизаха от супермерцедеса си. В този момент семейството беше на върха на славата си и бе станало известно с меценатството си на творци катоЛюбомир Левчев, Дора Бонева, Цветана Манева, Йосиф Сърчаджиев, Катя Паскалева.

Хотелът в Правец, където Михаил Михов намери смъртта си.
Хотелът в Правец, където Михаил Михов намери смъртта си.

А младата двойка започва възхода си от пълната нула. Малко преди 10 ноември 1989 г. Ева работи като сервитьорка в "Грандхотел Варна", а силистренецът Мишо е пиколо наблизо. Двамата мечтаят за голям бизнес в таван под наем.

С тях е и Пламен, синът на Ева от първия й брак с варненски моряк.

В навечерието на 2010 година съпрузите пазят в дълбока тайна новогодишния подарък за сина си. Когато удря 12-ия час, Михаил Михов вади ключовете на ново луксозно ауди. Ева ахва, но вади ключовете за същата марка. Така Пламен получава две еднакви коли.

През 1995 г. двойката Михови започва възхода си. Бирената фабрика я купил един, дето баща му бил счетоводител в ОК на БКП, говори се във Варна. Синът бил страшен мениджър, но се оказва, че баскетболистът от Силистра, учил за стругар и после в Икономическия университет във Варна, няма нищо общо.

Бащата на Ева е човекът, който осигурява евтината приватизация най-напред на винзавода "Димят" и после на "Варненско пиво". Оттогава Мишо е под ръководството на съпругата си и дори осиновява Пламен. Заради заболяване на Ева нямат свое дете.

Когато Мишо купува реституирана детска градина в Гръцката махала, изпълнява мечтата на Ева за живот във висините на хайлайфа. Неугледната сграда бе ремонтирана няколко години. Накрая Михов събра комшиите да им демонстрира бронираното фолио на стъклата на прозорците, като стреля в него.

И това обаче не впечатли Ева и семейството остана да живее в по-скромна къща на улица "Хан Аспарух" в същата махала. Пред входа дежуреха денонощно бодигардове, а Мишо си купи първия ягуар. Вижте каква кола имам, казваше той с детска радост.

През 2010 г. Ева вече дава разпореждания на градинарите в двора на бившето съветско консулство във Варна. Луксозната сграда най-после задоволява прищевките й. Над него се издига знамето на Бразилия, след като правителството на Станишев гласува Михов да стане почетен консул на "кариоките". В този дом чест гост е и президентът Първанов на път за ловната резиденция "Шерба".

Докато биреният бизнес върви и Михови държат 33 на сто от пазара у нас, в офиса на бизнесмена минават на опашка политици, културтрегери, депутати. Всеки получава парите, които иска. Само Камен Воденичаров си отишъл с празни ръце, защото Ева не го долюбвала.

Върхът в кариерата на Ева обаче е подписването на договора за “Южен поток” в нейния бар “Синатра” в София. Тя открива заведение съссъщото име в Двореца на културата и спорта във Варна, но по-късно прави дубликат в столицата. Именно в него Първанов и Путин удариха парафите за новия газопровод.

В този момент Ева вече е извървяла огромен път като меценат на изкуството с духовния си център "Артеа". Тя е член на елитни организации като "Сороптимист","Лайънсклуб" и е във връзка с женската организация на "Ротариклуб".

Смъртта наМишо Бирата в хотелска стая в Правец преди година обаче хвърли в шок Ева. След известно мълчание обаче тя се окопити и защити съпруга си.

Отхвърли с пренебрежение намеците за това, че е имало алкохол в стаята му и вероятно е бил с проститутка.

Прислугата в къщата на Михови обаче твърди, че отношенията на съпрузите били вече доста охладнели. Скоро след мистериозната смърт на бирения бос вдовицата приютява при себе си стар приятел, с когото обаче се раздели преди 8 месеца.

Проблемите на Михова започнаха преди година, когато тя назначи пълна вътрешна ревизия на бизнеса на Мишо Бирата. Според нея огромни пари изтичали в джобове на служители на фирмите му.

По-късно Ева обвини първата братовчедка на съпруга си Веска Делудис, омъжена за българския грък Георги Делудис, че е откраднала три фирми на мъжа й и я довела до фалит. Самата Михова бе назначила роднината да управлява "Леденика".

В същото време съдия-изпълнител обяви хотел "Дунав плаза" и резиденцията на Тато край Русе за продан заради дългове.

ЦАНКО ЦАНЕВ

Напреднала цироза я погуби

Ева Михова, съпруга на покойния Мишо Бирата, почина вчера в 5 сутринта във ВМА, съобщиха оттам. Тя страдаше от цироза, съобщи ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. Лекари от ВМА поставили диагнозата на Михова преди 6 г. Оттогава тя се лекувала, а преди 2 г. е включена и в листата на чакащите за донор на черен дроб, каза още ген. Стоян Тонев. Донор обаче не се намерил, въпреки че е търсен и в чужбина.

През последните години Михова няколко пъти получавала кръвоизливи заради цирозата, но лекарите успявали да овладеят положението. Този път не успяхме да я спасим, каза ген. Тонев. В понеделник жената отново получила кръвоизлив и постъпила по спешност във ВМА. Тя знаела, че заболяването й е в последен стадий и че краят наближава.

Настанена била в реанимацията, където лекарите положили всички грижи за нея. Състоянието на Михова обаче било безнадеждно. Кончината не била изненада за лекарите. От постъпването си пациентката била прикована на легло, като състоянието й прогресивно се влошавало. Този път нямала никакви шансове за възстановяване.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Той имал болно сърце, не издържало

Михаил Михов-Мишо Бирата не е убит, а е починал от инфаркт. Делото за смъртта му е прекратено от Софийската окръжна прокуратура още на 30 октомври м.г. с мотива, че няма данни за насилие. Отхвърлени са съмненията, че е бил инжектиран или е погълнал нещо против волята си.

Трупът на бизнесмена е открит на 30 март м. г. в хотелска стая. В следващите месеци разследващите назначават серия от експертизи за причините за смъртта. Тя е настъпила бързо, показва изследването на съдебните медици.

Мишо Бирата страдал от "атеросклероза на венечните артерии на сърцето", която довела до нарушено кръвообращение. Заболяването било установено, след като по искане на прокуратурата лекари взели проби от сърцето и белия дроб. Те били изследвани със специална апаратура.

"При огледите и аутопсията не са открити следи от наранявания, които да са в причинна връзка със смъртта. За да се избегнат всякакви съмнения, са назначени и други експертизи и химически изследвания, като са взети проби от органите и кръвта. Не са открити следи от наркотици, упойващи или синтетични вещества", обясни прокурор Нина Панчева, говорител на Софийската окръжна прокуратура. Вдовицата на Мишо Бирата е била уведомена за резултатите от разследването.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Вижте новия сайт на "24 часа".