Брюксел предлага водомер на нивата

https://www.24chasa.bg/Article/1356232 www.24chasa.bg

Всяка нива ще трябва да бъде оборудвана с водомер, за да се контролира колко вода се ползва за напояване. Земеделците, които не поставят такива измервателни устройства, няма да могат да получават преки плащания за обработвана земя от държавата и еврофондовете.

Това се предлага от Европейската комисия и ще бъде включено в План за опазване на водните ресурси в Европа. В момента тече обществено обсъждане на предложенията на Брюксел в държавите членки. У нас то се води от Министерството на околната среда и водите, като консултациите по предложенията трябва да приключат на 7 юни.

Другото предложение на ЕК, което засяга земеделците, е финансиране от еврофондовете за изграждане на напоителни системи да се отпуска при ангажимент за монтиране на водомер.

Всяка нива ще трябва да си има водомер, ако бъдат приети предложенията на ЕК.
Всяка нива ще трябва да си има водомер, ако бъдат приети предложенията на ЕК.

Земеделието е най-големият консуматор на вода в Европа, а в много страни в този бранш са практика кражбите на вода, се твърди в документа, подготвен от Брюксел.

ЕК иска да има и възможност да участва при определянето на цените на водната услуга. Причината е, че тарифите в момента не стимулират пестенето на вода. Искането на Брюксел е да се спазват общи методики за определяне цената на водата, когато в региона е изпълнен воден проект с европейско финансиране. Освен това държавите членки ще имат задължителни критерии, по които да определят цената за земеделските стопани.

В проекта на план е предвидено създаването на фонд "Суша", от който да се подпомагат европейските региони, които са жертва на засушаване. Предвиждат се и механизми за пускане на водни еврооблигации и целеви заеми за водни проекти от Европейската инвестиционна банка.