Цветан Цветанов: 10 митничари щели да си поделят 15 хиляди лева (обновена в 9:30)

https://www.24chasa.bg/Article/1356987 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

От 8 до 10 митничари са щели да си поделят сумата от 15 хиляди лева на дежурната смяна, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Би Ти Ви.

Подкупността на митницата вече е манталитет и начин на работа. Един тираджия минава през пулта, подпечатват му документите и му казват, че трябва да даде пари. Той отговаря, че има 130 евро в себе си. Митничарят му казва, спокойно, ще ти оставя 30, за да минеш през моста." Това разказа още в ефира на телевизията Цветанов.

Операция „Митница" беше проведена в изключителна секретност, каза още министърът.

Директорът на митниците Ваньо Танов не е знаел за нея. Имаме изпълнение на служебните си задължения. За тази операция миналата седмица съм информирал премиера в общи линии в детайли и вицепремиера Дянков, че предстои реализация на операция на един от пунктовете, в които се извършва рекет и изнудване на пътникопоток, като съм помолил вицепремиера Дянков да не споделя информацията с никого от неговото министерство, каза министърът.

Цветанов благодари за това и посочи, че са щели да останат съмнения за изтичане на информация, ако не е бил постигнат този резултат.

Според него - всяко едно място, свързано с контакт с гражданина на пункта, трябва да бъде обезпечено. По повод благодарностите, изказани от директора на митниците, Цветанов каза: "Има си хас да не благодари на това, което свършиха".

Министърът каза, че има записи, как самите митничари отклоняват в собствения си джоб част от парите, прибрани от рекета на преминаващите.

Винаги имаме предположения, че горни нива, с тяхната санкция се осъществява този рекет, каза той.

Цветан Цветанов призова български и чужди граждани да съдействат, когато им се иска подкуп.

За закона за отнемане на незаконно придобито имущество

Когато един човек всичко му е наред, няма никакво значение дали ще го проверяват една или две години. Заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод приетия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество от парламента снощи.

Изказванията, които се правят, са повече за презастраховане, отколкото реалности. Няма проблем с доказването, когато дадено лице попадне в полезрението на тази комисия, заяви министърът.

Цветанов припомни, че приемането на този закон е европейско изискване. Той благодари на посланиците, участвали в процеса, на всички депутати на ГЕРБ и на подкрепилите закона.

По думите му - всичко може да бъде доказано в кратко време и е нормално, ако има имущество над доходите, то да бъде отнето.

Министърът напомни, че България и Румъния са единствените държави в ЕС с механизъм за сътрудничество и проверка, което означава огромен дефицит на доверие при влизането ни в ЕС.

За ареста на Алексей Петров

Връщането в ареста на подсъдимия по делото "Октопод" Алексей Петров, Цветан Цветанов коментира като правилно решение на съда.

Министърът отказа да отговори дали е доволен от решението на съда, като посочи, че винаги в един процес има доволна и недоволна страна. Според него адвокатите на Алексей Петров в случая са недоволни.

"В един процес трябва да има пълна гаранция, че свидетелите няма да бъдат притеснявани. Искането на промяна на мярката е за оказан натиск преди явяването на свидетелите в зала. В почивните дни лично Алексей Петров и адвокатът му са притискали свидетели да лъжат. Имам предвид Устинов и Донка Митева", каза Цветанов.

Цветанов не пожела да коментира информацията на свидетелите за поръчаните от Трактора убийства. Той заяви на двамата водещи, че не е дошъл да говори за Алексей Петров и ги упрекна, че дават трибуна за делото "Октопод", което по думите му "не представлява интерес за Цветан Цветанов, а за самите журналисти".

"За "Килърите" не се говори чак толкова. Може би защото са в Шумен, няма интерес в медиите, но то е важно. Не идвам при вас да говоря за Алексей, а за важни теми", каза още министърът.