Защо арестуваха Алексей Петров отново - виж свидетелските показания

https://www.24chasa.bg/Article/1357409 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Бившият съветник от ДАНС Алексей Петров се върна отново в ареста. Това определи състав на Софийски градски съд в четвъртък вечерта. По-строгата мярка бе поискана от прокурор Светлозар Костов по време на заседание по делото "Октопод".

Причина за оставането му в ареста са показанията на двама свидетели - Донка Митева и Пламен Устинов, които заявиха, че бившият съветник от ДАНС им е оказвал натиск, за да променят показанията си. Адвокат Васил Василев пледира,  че е налице предубеденост на съдебния състав, тъй като при вчерашното решение за оставянето на Петров в ареста, съдът е приел показанията на Пламен Устинов и Донка Митова за достоверни.

Ето какво казаха двамата свидетели пред съда:

Свидетелят Пламен Устинов: Алексей ми поръча да убия Васил Божков

Щокиращи разкрития направи Пламен Устинов по делото "Октопод" в сряда вечерта пред Софийския градски съд.

Три часа бившият гард от НСО обясняваше как Алексей Петров му поръчал да убие президента на "Нове холдинг" Васил Божков, шефа на "Литекс" Гриша Ганчев и бизнесмена Валентин Шотев през 2002 и 2008 г.

Устинов разказа още, че на 27 април той и Петров се срещнали в мандрата на брата на бившия командос близо до Рибарица. Алексей поискал от него да си промени показанията и да каже, че службите са го натискали.

Заради твърденията на свидетеля и на разпитаната преди него Донка Митева, сестра на Винената царица Роза Георгиева, прокуратурата неочаквано поиска от съда да задържи под стража Алексей Петров.

"Законът забранява да се подбужда или притиска човек да променя показанията си, това се нарича престъпление против правосъдието", мотивира се Костов. Той все пак уточни, че в НПК няма забрана подсъдим да говори със свидетел. "Прокуратурата погазва законността", отговори му Алексей.

Пламен Устинов, който през 2008 г. е бил принуден да напусне НСО, "хвърли" първата бомба: през февруари 2002 г. Алексей му поръчал да убие бизнес съдружника му Валентин Шотев, с когото двамата се съдят за комплекса "Златния телец"в София. С поръчката бил натоварен и шуреят на Устинов. Двамата получили 10 000 лв., за да си купят оръжие и голф, от който не се възползвали. Устинов не изпълнил поръчката, защото бил "курсант в академията на МВР".

Следващата поръчка била през февруари 2008 г., когато "на мушката" бил взет Гриша Ганчев. Бившият гард обаче отишъл при него и му съобщил. Ганчев "пребледнял" и се зачудил защо Алексей иска да го убие.

Следващият, когото Устинов трябвало да застреля, бил Васил Божков. Причината - Алексей мислел, че шефът на "Нове холдинг" го е поръчал на бившия си гард Бай Добри през лятото на 2002 г., когато Петров беше прострелян.

През цялото време, докато работел в НСО, Устинов прекарвал почти цялото си свободно време на басейна на басейна "Спартак" и бил гард на Петров.

"Пламен Устинов не е бил до мен. Никога не съм допускал човек, който живееше във филм. Държал съм го на дистанция. Винаги съм имал съмнение за неговото психическо състояние", отговори Петров и увери, че винаги е бил в добри отношения с Гриша Ганчев и Васил Божков.

Още по-изненадващо прозвуча информацията, че Устинов и Петров са се срещнали в неделя. Двамата потвърдиха, но версиите кой е поискал срещата се разминаха. Конкретният повод бил обвинение срещу бившия гард от НСО, че е готвел атентат срещу Петров при откриването на президентската му кампания в Тетевен през септември.

Донка Митева: Алексей платил жилище с крадена от Калина кола?

Алексей Петров е един рекетьор, който си служи с подставени лица, обяви на 3 май т.г. в Софийския градски съд Донка Митева, сестра на бизнес дамата Роза Георгиева, която е известна като Винената царица.

Жената, която в края на януари беше разпитана по делото "Октопод", вчера поиска да даде отново показания, за да разкаже как Алексей Петров й е отнел 220 квадрата апартамент и луксозна сграда на бул. "Цар Борис Трети" 136, където се намира ресторант "Перфект", оставена й от сестра й.

Митева се запознала с Петров чрез покойния прокурор Николай Колев, който й го препоръчал за охрана на сградата, и така сключили договор с неговата фирма "Атлас". След време Петров неочаквано й заявил, че му дължи 100 000 долара за охрана, въпреки че, докато служителите му пазели, била разбита касата и открадната голяма сума пари. Петров й обявил, че покойният шеф на ВИС Георги Илиев му дава 250 000 долара, за да я изгони оттам.

След време Алексей я извикал и казал, че приятелката му Ива Павлова, която щяла да ражда дете от него, има нужда от апартамент, защото живеела с майка си. Обещал да й плати веднага след сключването на договора. Вместо това й предложил мерцедес за 60 000 лв., който се оказал краден от княгиня Калина и се издирва.

В момента Митева, чийто мъж получил инфаркт, след като останали без дом, живее в Ямбол. Свидетелката обясни, че досега не е говорила за тези неща, защото била много болна.

По време на продължилото над 15 часа заседание в сряда в залата се появи без призовка Донка Митева и настоя за допълнителен разпит. Макар че на 26 януари в съда тя заяви, че Петров и е помагал в живота, в сряда обяви, че той е рекетьор. Митева каза, че за предишното заседание била доведена лично от Петров. На въпрос подсказал ли и е той какво да говори пред съда тогава, Митева отговори: "Молбата на Петров е заповед."