Без екотакса за сметище, ако общината рециклира боклука

https://www.24chasa.bg/Article/1357976 www.24chasa.bg
НОНА КАРАДЖОВА

Общините, където гражданите събират разделно и се рециклират отпадъците, ще бъдат освобождавани от екотаксата за ползване на сметище. Това обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

След като общината не плаща таксата, би трябвало да бъде намалена и такса смет, която пък внасят жителите . Според Караджова това били социалните ефекти от промените в закона за управление на отпадъците.

За да не се плаща таксата обаче, трябва и общината да си депонира отпадъците, които не могат да се рециклират на модерно депо, а не на старите сметища.
До 4-5 години проблемът с липсата на модерни депа и с чистотата може да бъде решен, обяви още Караджова, докато инспектираше строежа на ново регионално сметище за Ботевград, Правец и Етрополе.

Има осигурени средства, но на места няма готовност от общините, обясни Караджова. Най-проблемни били проектите за нови регионални депа на Провадия, където избраните площадки били неподходящи, и Кочериново, където участващите общини не могат да се разберат.

Депото на Ботевград ще е готово преди първия сняг, обяви пред Караджова кметът Георги Георгиев. Стойността му е 14,5 млн. лв.

До края на лятото трябва да започне работа и предприятие, което да сортира отпадъците и да насочва част от тях за рециклиране. Така реално на сметището ще отиват едва 20% от отпадъците на региона.

Отличници при европроектите за управление на отпадъците са Ботевград, Бургас, София, Гоце Делчев, Враца, Шумен и Асеновград, обясни Нона Караджова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка