Шри Шри Рави Шанкар: Комунизмът и капитализмът се провалиха заради липсата на човещина

https://www.24chasa.bg/Article/1359622 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Шри Шри Рави Шанкар e роден през 1956 г. (като Рави Шанкар Ратам) в Папанасам, Тамил Наду, Индия, и е съвременен духовен водач. Той е световнопризнат радетел за мир и инициатор на образователни, хуманитарни и благотворителни проекти по цял свят. Основател е на международните хуманитарни организации - фондация "Изкуството да живееш" и Международна асоциация за човешки ценности. Създал е дихателна техника, наречена "Сударшан Крия". Тя премахва стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво и подобрява здравето, като използва специални ритми на дишане.

"Изкуството да живееш" развива дейността си в България от 13 години и към момента е регистрирана като фондация в обществена полза и е записана в Централния регистър на Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ). През октомври 2006 г. организацията стартира инициативата "Здрава и щастлива България" с провеждането на редица срещи на високо равнище в Министерството на образованието, Министерството на правосъдието, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето и в голям брой общини и университети.

През април 2009 г. Шри Шри Рави Шанкар посети България. Носител е на много международни награди, включително “Петър Велики I степен" от Руската федерация, най-висшата награда на министър-председателя на Монголия, “Йога Широмани” от президента на Индия, наградата на форума “Кранс Монтана” и много други. През 2010 година той е номиниран за трети път за Нобеловата награда за мир.

Шри Шри Рави Шанкар на 16 май в зала 1 на НДК ще се срещне с българите на вечер с йога, мъдрост и медитация. Тогава ще бъде поставен рекорд за “Гинес”, като 333 гайди от цяла България ще засвирят едновременно.

- Шри Шри, кажете как човек може да се справи със страданието и болката?-

Болката и страданието идват в живота и отминават, те са неизбежни, но те не са теб самия. Просто осъзнай, че ти си много повече от тези преживявания. Във всеки човек има огромна сила и смелост, които могат да бъдат извадени наяве чрез практики като медитация например. Помни, че всяко преживяване, дори да е неприятно, те прави по-силен.

- Как според вас можем да се преборим със страховете си и негативните емоции?

- Не се опитвай да ги премахнеш, това също създава стрес. Просто се отпусни и погледни живота по-леко, забавлявай се! Чрез дихателни техники като сударшан крия можем да се научим как да се справяме с отрицателните си емоции. Вижте,
дишането е връзката между тялото и ума, защото всеки ритъм на ума има съответен ритъм на дишане. Забелязали ли сте как ритъмът на дишането ти се променя, когато си много щастлив или депресиран, или разтревожен или изнервен? Когато не можеш да се справиш директно с ума, чрез дишането можеш да се справиш, много по-лесно е.

- Защо съвременният човек се чувства толкова самотен, когато се прибере вкъщи след дългия работен ден?

- Нужен е баланс между материалния аспект на живота и духовния аспект. Да отделяш малко време всеки ден за интроспекция, за медитация. Когато виждаш целия свят като твое семейство, тогава чувстваш, че животът присъства навсякъде и самотата се разтваря. Важно е да отделяш време за себе си и също да вършиш някаква общественополезна дейност, да връщаш нещо на обществото.

- Какво е отношението ви към новите технологии и стреса, който създават те?

- Целта на технологиите е да дават комфорт на хората. Но, когато има алчност и човешките ценности бъдат пренебрегнати, технологиите носят страх и разрушение вместо комфорт. Без човешки ценности те биха видели природата като мъртъв предмет. Науката ни позволява да вникнем в живота на природата, а духовността кара природата да оживее. Например през очите на децата в света няма нищо мъртво; животните, дърветата, слънцето и луната са живи и имат емоции и чувства. Но в очите на един невеж стресиран човек дори човешките същества са като роботи или предмети!За да получим истинска полза от технологиите, духовността и човешките ценности трябва да играят съществена роля.

- Какви според вас трябва да бъдат качествата на родителя и на учителя?

- Да може да развива чувство на споделяне и дружелюбност у децата. Да им дават семето на духовността и да ги водят с примера си. Когато си спокоен и ведър, децата също стават спокойни.

- Как ще определите най-големия грях на човечеството днес?

- Оставям на вас да прецените. Тероризмът, корупцията и нехуманното държание трябва да спрат.

- Как да разграничим желанието да намерим и постигнем нещо от интуицията?

- Това идва с времето. Интуицията извира от един спокоен и ведър ум, който може да бъде развит чрез медитация. Редовното практикуване на медитация прави мисълта и действията по-фини и носи яснота.

- Какъв е пътят към истинската любов?

- Просто осъзнай, че ти си любов. Любовта не е емоция или действие, тя е това, което си ти. Ти си направен от вещество, наречено любов.

- На какво според вас се дължи световната икономическа криза в момента?

- Алчността на неколцина е причината за този голям икономически срив. Комунизмът се провали, капитализмът се провали, понеже и на двете липсваше хуманизъм. През цялото това време научихме, че никога не трябва да правим компромис с човешките ценности.
Любовта, състраданието, чувството на принадлежност, чувството на благодарност за това, което имаме, и една широка, всеобхващаща визия, трябва да изгрее в живота на всеки човек.

- Може ли човек да се изправи пред финансовите трудности с духовност и спокойствие?

- Трябва да се изправиш. Когато стане факт, ти търсиш сила отнякъде. Търсиш сила от приятели, търсиш сила от своята вяра или навлизаш дълбоко в себе си и намираш своята вътрешна сила.

- Какво бихте казали на хора, които са загубили своите спестявания?

- Тези моменти са нещо, което ни отваря очите. Ние мислим, че парите са всичко в живота, придаваме прекалена важност на тези банкноти. В тези моменти осъзнаваш, че има много повече в живота от парите.

- Казвате, че в България е събрано най-доброто от Изтока и Запада. Какво имате предвид?

- С нетърпение очаквам да се срещна с хората в България. България със своето древно наследство и знание, богати културни традиции и отворени и дружелюбни хора, има много неща, които може да сподели с останалата част от света. Различните хора трябва да се събират заедно и да празнуват човечността, която ги обединява, като в същото време почитат своите различия. Ако погледнем на народите като на един букет от цветя, в който всяко цвете е красиво и уникално само по себе си, и същевременно са толкова красиви заедно - България, разбира се, би била розата!

- Кажете ни малко повече за промяната, която се случва със света през 2012 година?

- Земята ще “изчезне” само в американските филми, но не и в действителност. Всичко, което трябва да знаете, е, че това е нова ера, в която хората ще станат по-духовни и ще станат по-хуманни. Алчността, завистта и престъпността ще намалеят. Хората ще станат по-грижовни и духовни. Това е, каквото ще се случи. В китайския календар
2012 е годината на Дракона и това се счита за много щастлива година.
В индуския календар, това е годината на Nanda, което означава блаженство. Това ще бъде много добра година.

- Каква е причината за конфликтите и насилието по света?

- Липсата на глобален поглед. Конфликтите са причинени от егоистични мотиви, тясна идеология и липса на принадлежност. Мултикултурното, мултирелигиозното образование са жизнено необходими, за да сплотят хората.

- Фондацията ви работи със затворници. Защо според вас хората извършват престъпления? Изпращането на хората в затвор правилният начин ли е за наказание? Как работи вашата методика в тази насока?

- В древните времена се е смятало, че хората извършват престъпления, защото са били под стрес. Затова са били отделяни от обществото, за да могат да навлязат навътре, да медитират и да освободят стреса. Трябва да разширим нашия поглед и да видим, че вътре във всеки престъпник има жертва, която плаче за помощ. Ако излекуваме жертвата, ще премахнем престъпленията от планетата. Нашите програми за затворите дават резултати по целия свят, тъй като те целят да излекуват една от коренните причини за престъпленията - стреса. Преподаваме техники за справяне с гнева и стреса, включително медитация, йога, бойни изкуства и дихателни техники като Сударшан Крия. Също така работим с бивши криминално проявени, за да им помогнем да се реинтегрират в обществото.

- Как трябва да живее съвременният човек, за да бъде щастлив и удовлетворен от себе си?

- Балансирай живота между служба към обществото и лично удоволствие; между материалния аспект на живота и духовния аспект.

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо