Двама македонски владици служат на български гробища

https://www.24chasa.bg/Article/1360665 www.24chasa.bg
Българи и македонци отдадоха почит на загиналите воини. СНИМКА: Даринка Илиева

Двама македонски митрополити Наум на Струмичката епархия, и Тимотей на Охридско-Дебърската епархия, отслужиха на българското военно гробище в македонското Ново село заупокойна молитва в памет на загиналите наши войници. Над 150 души от Македония, Западните покрайнини и България се включиха в инициативата, организирана за пета поредна година от фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски.

Гвардейци поднесоха венци от Министерството на отбраната, от посланика ни в Македония Иван Петков, кмета на Ново село Петър Спасов, шефката на комисията по европейските въпроси в парламента Моника Панайотова и др. Деца от музикалното училище "Любомир Пипков" изпяха "Хубава си, моя горо".

"Трябва да продължим заедно - България и Македония, към Европа. Вие вече сте там, а ние сме на прага . Надяваме се, че ще ни помагате по пътя към ЕС", каза кметът Спасов.
В Македония има 471 български военни гробища. В Ново село са погребани 71 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Това е единственото място извън България, където се чества Денят на Българската армия.

Вижте новия сайт на "24 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от