Двама македонски владици служат на български гробища

https://www.24chasa.bg/Article/1360665 www.24chasa.bg
Българи и македонци отдадоха почит на загиналите воини. СНИМКА: Даринка Илиева

Двама македонски митрополити Наум на Струмичката епархия, и Тимотей на Охридско-Дебърската епархия, отслужиха на българското военно гробище в македонското Ново село заупокойна молитва в памет на загиналите наши войници. Над 150 души от Македония, Западните покрайнини и България се включиха в инициативата, организирана за пета поредна година от фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски.

Гвардейци поднесоха венци от Министерството на отбраната, от посланика ни в Македония Иван Петков, кмета на Ново село Петър Спасов, шефката на комисията по европейските въпроси в парламента Моника Панайотова и др. Деца от музикалното училище "Любомир Пипков" изпяха "Хубава си, моя горо".

"Трябва да продължим заедно - България и Македония, към Европа. Вие вече сте там, а ние сме на прага . Надяваме се, че ще ни помагате по пътя към ЕС", каза кметът Спасов.
В Македония има 471 български военни гробища. В Ново село са погребани 71 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Това е единственото място извън България, където се чества Денят на Българската армия.

Вижте новия сайт на "24 часа"