Застрахователи ще връщат туристите от чужбина

https://www.24chasa.bg/Article/1360713 www.24chasa.bg

Застраховките на туроператорите да покриват и връщането на български туристи от чужбина, ако закъсат зад граница по вина на фирмата, с която пътуват. Тази новост в закона за туризма предлага Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), съобщи шефката й Донка Соколова.


В момента, ако туроператорът не си изпълни задълженията и не върне туристите си у нас, те трябва да платят билетите до България от джоба си, обясни Соколова. При семейно пътуване със самолет това означавало разход от няколко хиляди евро.
Сега едва след връщането си в България туристите могат да търсят обезщетение от застрахователя на туроператора.


БАТА дава за пример фалита на "Алма тур" от миналата година, когато стотици руски туристи изкараха с дни на летището в Бургас.


"При финландците имаше такива клаузи и те се прибраха моментално. Руснаците обаче са със застраховки като нашите и заради това "Алма тур" в Санкт Петербург не успя да прибере туристите си", обясни Соколова.


Нужен е гаранционен фонд, а не промени при застраховките, твърди обаче Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.
"Фондът трябва да събира всяка година вноска от туроператорите и при възникване на проблем да плаща връщането на туристите", обясни той идеята на втората туроператорска асоциация.


Според Байков застрахователите не са достатъчно оперативни, за да върнат туристите обратно. Гаранционният фонд обаче можел да реагира дори в неработни дни.
От миналата седмица туроператорите трябва да плащат нови по-високи застраховки. С решение на правителството максималният размер на покритието вече е 1,5 млн. лв., а минималния 50 000 лв. вместо досегашните 15 000 лв. Новите застраховки няма да оскъпят екскурзиите, категорични са Байков и Соколова.

Вижте новия Сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.