150 млн. лв дългове - наследството на Мишо Бирата и жена му

https://www.24chasa.bg/Article/1360814 www.24chasa.bg
Покойните Ева Михова и Михаил Михов разговарят с президента Георги Първанов.

Ева Михова не успя да оздрави разклатената бизнес империя на починалия си преди година и един месец съпруг. Бизнес дамата имаше амбицията да извади на светло всички течове на пари в пивоварната "Леденика" и да ръководи със замах производството.

Дни след смъртта на Михаил Михов Ева събра в Русе всички мениджъри и поръча вътрешен одит на авоарите на десетките фирми на мъжа си и на нейно име. Тя назначи доверен човек - братовчедката на Мишо Бирата - Веска, за шеф на пивоварната. Малко преди да почине, Михова призна, че започва три дела срещу нея, защото откраднала 3 фирми.

Първият съпруг на Ева Михова (с дългата коса и очилата) - Огнян приема съболезнования от приятелите й.
Първият съпруг на Ева Михова (с дългата коса и очилата) - Огнян приема съболезнования от приятелите й. СНИМКА: Цанко Цанев

Нещастието не беше дошло само, защото нейни имоти в дунавския град вече бяха обявени по молба на Банка ДСК и на СИБАНК на търг за необслужени кредити за 6 млн. лв. Ставаше дума за хотел "Дунав плаза", 50 магазина, 21 апартамента и бившата резиденция на Тодор Живков "Липник".

В средата на март обаче частен съдебен изпълнител спря търга, защото лизингов фонд проявил интерес към имотите. В същото време окръжна прокуратура в Русе поднови делото за заменката на резиденция "Липник" срещу 5 апартамента в новото крило на "Дунав плаза". Предявени са 4 обвинения за неизгодната сделка. Едно от тях е към бившия областен управител на Русе Мария Димова.

Когато Михов купи пивоварната във Варна, все още се надяваше заводът да продължава да изнася в Русия. По времето на соца фабриката пращаше пиво за Одеса, макар че качеството му така и не беше високо. Бирен завод няма как да фалира, защото ние продаваме на практика вода, казваше бившият директор на държавното предприятие Дянков.

Точно това обаче се случи на приватизатора Михов. Постепенно руският пазар пусна кепенци. Опитите да бъдат използвани чешки и немски технологии не доведоха до успех, защото варовитата варненска вода не става за правене на бира. Чехите продават хубава вода чрез бирата си, както е известно. И все пак служители на Михов си спомнят, че в първите години са правели по половин милион лева оборот на ден от пенливата течност. А шефът им гордо обяви, че държи 33 на сто от пазара на бира у нас, и се нарече сам "индустриалец".

Малко след като купи винзавода "Димят", Михов обнови производството, създаде нови марки в луксозни бутилки. Но докато колегите му от страната заложиха на кръщаваните със спирт и есенция ментета, той искаше да прави хубави качествени вина. Базата на завода му обаче залиня. Лозята край Варна бяха реституирани, затоплянето на климата започна да уврежда реколтата заради изпаренията на морето и маната. В това розово време съпругата Ева се захваща чрез духовния си център "Артеа" не само с меценатство на изкуството, но и с недвижими имоти.

Точно имотният бум се оказва фатален за семейството. Михови решават винзаводът да се превърне в офис център и започват да теглят кредити. Те купуват имоти навсякъде в страната буквално на килограм и дори от "Димят" им остава само административната сграда заради теглените кредити.

Ева и Мишо строят суперлуксозна сграда на мястото на купената скоро къща в Гръцката махала и я продават по 2000 евро на квадратен метър. Територията на завода за бира пък се превръща в складова база под наем. Михови обаче вече са успели да приватизират бирения завод "Леденика" в Мездра, който е по-модерен и от който печелят по 2 милиона лева на месец. В крайна сметка обаче Ева наследява дългове от 150 милиона лева. Те са към банки и фирми.

Започват дела и за несъстоятелност на фирми с участието на Михаил Михов заради дългове. Последното, което той на практика печели, е от 17 март тази година. Искът е срещу фирмата "Ийст къмпани" АД, която управлява "Леденика". Преди това - в края на ноември, съдът отказва да развали сделка на прокуриста на една от обявените в несъстоятелност фирми на Михов.

Той успява да продаде сградата на три етажа с място от 3,2 декара на фирма на жена си, за да я спаси при евентуален фалит. Под въпрос е обаче двуетажната къща на Михов в с. Кранево с разгърната площ от 360 кв. м и парцел от 420 кв м. Както и на два парцела край Варна с обща площ 2,5 декара. Имотите са запорирани по искане през август и септември миналата година.

Ева Михова е била собственик на три компании, притежава дялове в още две и е участвала в управлението на общо 11 дружества, сочи "Дакси".

"Искам синът ми да бъде добър и справедлив, да има мнение, което да отстоява - това съм се опитвала да му внуша. Може би една от грешките ми е, че от най-ранната му възраст се държа с него като с голям човек. Така може би съм ограбила нещо от детството му. Сега той е разумен 14-годишен човек с много интерeсни идеи. И аз успях да се овладея и да не го карам да живее по моя модел. Предпочитам да решава проблемите си по свой начин, да си намери мястото сред своите връстници", признава Ева пред варненския вестник "Черно море" през 2001-ва година за сина си Пламен. Ще се справи, убеден е и баща му Огнян.

Междувременно приятелките на Ева Михова коментираха, че слухът за връзка между нея и югославския актьор Гойко Митич не отговаря на истината. Когато той пристига през 1970 година за снимки на прочутия си индиански филм "Оцеола", Ева е едва на 11 години. Камерата запечатва природата в устието на река Камчия, а във филма участват и българскте актьори Искра Радева, Пепа Николова и Стефан Пейчев. Сигурно Ева е била и в Куба и СССР, където също са снимани сцени от "Оцеола", добавиха иронично приятелките на бизнес дамата.

Единственият шанс Ева да е познавала Митич е да е била статистка на снимките у нас. Михова обаче никога не е споменавала за подобно участие.

Бизнес дамата даде рамо на театралния фестивал

В средата на 90-те години Ева Михова попадна в светлината на прожекторите като най-големия покровител на изкуството във Варна. Тя подкрепи току-що създадения театрален фестивал. Събитието тръгна като преглед на най-доброто от драмата през годината и прерасна в международен форум.

Ева Михова предостави бившата винарска изба "Димят" до Двореца на културата и спорта за светски живот и изкуство. Подземията на дълбочина 12 м под земята бяха превърнати в сцена за модни ревюта, театър, авангардни изложби. Ева на драго сърце спонсорираше артистите като им даваше богати коктейли, полети с вино собствена продукция с марката "Димят".

Най-запомнящото се събитие в хладните подземия е театралната постановка "Бастард" на режисьора Явор Гърдев. Тя беше сензация за театралния фестивал и за публиката. Трагичната история за жаждата към власт написа самият Гърдев върху текстове на монаха Адсон от Мутие-ан-Дер, Шекспир и Дюренмат.

Действието се развива последователно в двата ръкава на избата. За постановката е проектирана специална шейна, която побира едва 40 зрители. Те наблюдават двучасовия спектакъл, като биват приплъзвани от единия коридор към другия. Преди да потънат в пълен мрак в началото, зрителите получават по една топла мантия, която да ги предпазва от хладината в избата.

Критиката определя постановката като най-екстравагантното зрелище, правено у нас през последните 15 години. Любомир Левчев остана приятно изненадан и похвали лично Гърдев за текста и меценатката Ева Михова. "Бастард" нашумя толкова, че билети за спектаклите се продаваха и на черно.

Ева не жалеше пари и за своята галерия "Артеа", където представя съвременно българско изкуство, иконопис, творби от пленери, премиери на стихосбирки. С нейно одобрение съпругът й Михаил Михов стана председател на инициативния комитет "Варна - Европейска столица на културата 2019 г."

Освен широки пръсти за изкуството Ева Михова не пести пари и за личния си живот. След като се нанасят в разкошната стара къща на ул. "Шкорпил" във Варна, тя поръчва бутикови мебели от Италия - копие на дворцови оригинали в стил барок. Когато ги получава обаче, Михова не ги харесва и ги връща за доработка, смяна на дръжките и цветовете.

Бизнесмени, на които семейство Михови дължи пари, с учудване наблюдават щедрите им меценатски жестове. За да платят по-малките дългове, Михови ипотекират първо дребни имоти като околоблокови пространства и земи във Варна и Каварна. Фирмаджии, на които са длъжници, направо немеят пред лукса, в който са живели.

Вижте новия сайт на "24 часа"