Изследователят на Ванга си отиде

https://www.24chasa.bg/Article/1362335 www.24chasa.bg
Д-р Лозанов изследва баба Ванга. СНИМКА: 24 часа

"Винаги съм знаел, че човешкият мозък има неограничени възможности и скрити резерви, но през годините трябваше да водя битка, за да го докажа. Бяха тежки години. Някои се опитаха да представят моята наука като излишна, като боклук. Имаше остри критики и отрицание. Много години трябваше да се боря да доказвам, че не съм мошеник.

В края на живота си, през 1993 г., отидох във Виена, защото там ме приеха и уважаваха труда ми. Щом усетих, че нещата в България може би са започнали да се променят, реших да се върна, защото исках да съм полезен на родината си."

Това каза през есента на 2011 г. проф. д-р Георги Лозанов пред "24 часа". Три години след връщането си в България вече бе в инвалидна количка, думите му идваха трудно, но библейската осанка показваше, че се е борил с мъдрост, доброта и търпение цял живот за каузата си.

Изследователят на Ванга си отиде

За съжаление не успя да доживее да я види във всички български училища. Издъхна кротко на 6 май, Гергьовден, в Сливен. Но до последния си дъх не се отказа да се бори. Последният сигнал, че има надежда, дошъл неотдавна. Преди няколко седмици просветният министър Сергей Игнатов се отбил да изрази почитта си към професора.
А часове преди смъртта му американският психотерапевт проф. Мел Гил, който завърши книга за проф. Лозанов, написа във фейсбук: "Моят най-скъп приятел, ментор и колега д-р Георги Лозанов се бори за живота си в далечна болница в България. Имаше само двама души, които промениха живота ми в тази страна, и той бе един от тях. Но ако знаехте какво този човек е направил безкористно за цялото човечество, докато собственият му народ не му обръща внимание, ще се напрегнете, за да помогнете по някакъв начин. Докато останалата част от света търси личностно подобряване, за да запълни празнотите в живота си, Георги Лозанов посвети целия си живот на изучаването на ума и преподаването на учителите да обичат своя занаят. Той знаеше, че същността на живота започва с ума, че имаме неограничени възможности в способността си да учим и в потенциала си да обичаме! Аз не съм просто негов слуга, аз съм негов най-добър резултат. Няма да спра, докато целият свят не узнае, че човек като него е вървял по тази Земя!"

Изследователят на Ванга си отиде

Преди 1989 г. за системата "Лозанов" се говореше тайно, а създателят й бе обвит в мистерия. Малкото, което се споменаваше под сурдинка, бе, че изследва уменията на Ванга. "Преди 1989 г. се бе надигнало голямо брожение срещу нея. Много хора искаха да бъде санкционирана. Затова властите се обърнаха към института по сугестология, който създадох и към който бе открита соцлаборатория по парапсихология", разказа Лозанов. Той и екипът му направили стотици записи да видят дали Ванга има дарбата, за която говори цяла България. Когато прекалено много хора почнали да проявяват интерес към експериментите, Лозанов се отказал.

Друг експеримент, с който свързваха името на д-р Лозанов, бе нетрадиционната методика за учене на чужди езици. Това станало месеци след като успял да организира безболезнена операция на херния без упойка. "Болният Младен бе учител в гимназията в Своге, приятел на баща ми. Имаше проблеми със сърцето и се боеше, че при една операция може да му стане нещо, затова настояваше да намеря лекари, които да го оперират без упойка", разказва Лозанов. Той трябвало да бъде анестезиолог, но с думи. Операцията заснели, а по-късно Лозанов показал филма с думите: "Колеги, човек има сила да влияе на болните да се чувстват по-добре."

Няколко месеца след операцията на Младен проф. Лозанов направил опита със запомнянето на 1000 френски думи за 1 ден "Успехът беше 98%. Разсъждавах така - щом мога да помогна на хората да не ги боли и да няма кръв, значи мога да им помогна и в други неща. Започнах с чуждите езици, защото там резервите на паметта могат да се измерят чрез сравнение колко думи могат да се запаметят по нормалния начин и колко по сугестивния. Колкото повече се натоварва паметта, толкова резултатите са по-добри. Това сложи началото на сугестологията и сугестопедията", каза д-р Лозанов.

Един от хората, които му подали ръка в по-нататъшното изследване на нечовешкия мозък, била Людмила Живкова. Тя също минала курс по английски при него. "Мила беше рядък човек. Когато през 1966 г. бе създаден институтът по сугестология, тя помагаше, когато имахме нужда - например да се купи електроенцефалограф. Това бе най-модерният енцефалограф в Европа тогава", спомня си Лозанов.

Западът се заинтересовал от експериментите на Лозанов през 1967 г. на конференцията по психосоматична медицина в Рим. През 1976 г. ВТО "Техника" продало методиката в САЩ. Там й сложили заглавие Super learning, но д-р Лозанов намира, че имало много изкривявания.

После започнали да го викат да изнася доклади пред западни учени. В България идвали специалисти от Канада, САЩ и Австрия. През 1978 г. бил направен експеримент в Австрия под негово ръководство, но  експериментите спрели, когато го арестували
през 1980 г.

Той така и не разбрал защо. "Някой ми каза, че по подозрение за идеологическа диверсия. Атаката беше постоянен процес през всичките тези години, докато съществуваше институтът. Получих два пъти инсулт и инфаркт, а през 1980 г. бях сложен под домашен арест", разказа огорчен професорът.

Задържането станало на летище София. Трябвало да пътува за Сан Диего, където имал уговорено обучение по четене и математика в местни училища. "Страната бе получила около 15 000 долара за това и щеше да получи още около $ 760 хил. Отнеха ми паспорта за повече от 9 години, а през 1984 г. бях освободен от поста директор. България анулира всички сключени договори с чуждестранни организации и започна да плаща неустойки, а на чужденците е казвано, че съм болен. Тогава държавата прекрати всички договори, свързани със сугестопедията", разказа с болка Лозанов.

Последните му думи пред "24 часа": Сигурно ще ме оценят, когато няма да ме има

"Още през 50-те години направих опити за възможностите на човешката личност чрез сугестия, която води до хипноза, и такава, която не води до хипноза. Хипнозата е вредна заради ограничаването на свободата на човешката воля. Но ние постигнахме резултати в будно състояние."

***

"Смело мога да кажа, че от САЩ почна изкривяването на моя метод. Там правеха смесица от йогийско дишане, зен и ръководена релаксация. Това напълно противоречи на моя метод. В него няма ръководене и насилие над личността. Всичко е спонтанно, докато там е манипулативно."

***

"Водя непрекъсната битка, която продължава и до днес. Различни хора вземат само част от моята методика и й слагат най-различни заглавия - accelerated learning, super learning и т.н. Но единствено в България тя продължава да съществува в оригиналния й чист вид и там, където преподавателите са обучени от мен. Всеки, който се докосне до сугестопедията, се пленява."

***

"Чрез моя метод се разкриват потенциалните възможности и на ученици, и на преподаватели. Няма друг метод, където всички са равностойни и се разкриват резервите и на едните, и на другите. Това е постоянен силен обмен."

***

"Между 3 и 5 пъти е по-бързо запаметяването на чужд език, отколкото с традиционната методика. Няма умора, подобрява се здравето, позитивно се повлияват психотравми, получени от традиционното обучение. Всеки може да се обучи на тази методика, но не всеки я припознава. Меркантилен човек едва ли ще успее. Може би ще го приеме като техника, а то е сериозна философия."

***

"Сугестопедията развива интуицията. Преподаващите по този метод, влизат в класната стая с мисълта, че човек има безкрайни възможности, а не с мисълта, че учениците са глупаци. Ако ученикът не научи урока, учителят не е направил нещо, за да задържи интереса на ученика."

***

"Моята методика е валидна и за отношенията с околните. Задължително е да няма натиск, а нежност и разбиране, да имаш право да изразиш това, което носиш, без страх, че някой ще те осъди. Нямаш право да съдиш хората."

***

"В българското училище учителят обикновено казва: "Искам да направите това", и смята, че децата трябва да слушат. Идеята на сугестопедията е да се синхронизират желанията с желанията на другия. Учителите би трябвало да питат: "Бихте ли искали да направите това?" Ако детето не иска, няма проблем. Това означава, че то има нужда от време."

***

"Трябва да се промени начинът на мислене и на учителите, и на курсистите, и на родителите. Ако учителите са обучени, а детето се прибере и родителите почнат да го назидават, всичко ще се провали. Дори само изражението на лицето ви да покаже, че детето ви е глупак и травмата е налице."

***

" Не можем да мислим творчески без свобода, да усвоим голямо количество материал без любов. Никои велики постижения не са направени без любов."

***

"Ние българите не сме груби хора. Ние се изразяваме грубо."