Къде са парите на Наглите?

https://www.24chasa.bg/Article/1363874 www.24chasa.bg
ЗЛОВЕЩИ НАХОДКИ: Ченгета разкопават труповете на Лефтеров и Сапата по показания на Данчо Релето.

Септември 2000 година. Група българи пътуват към границата с Македония. Отиват в курорта Попова шапка, където се провежда международно състезание по парапланеризъм. Сред тях са бизнесменът, 42-годишният тогава Борислав Ралчев, и верният му приятел Цветозар Славчев, който е с 10 г. по-млад.

Двамата са запалени по парашутите отскоро. Ползват еднаква екипировка, с която се реят из въздуха. Не успяват да финишират, но по-важен е адреналинът. По-късно това занимание ще се превърне в мания.

Цветозар Славчев е прословутият Църо, арестуван по операция "Наглите" през 2009 г. Наскоро първа инстанция на съда го оправда като помагач на бандата. Според прокуратурата и МВР бившият бодигард на крупен енергиен бос е съпричастен към отвличането на Джорджио Марков и е подготвял похищението на дъщерята на шефа си.

Борислав Ралчев е шеф на фирмата "Финтех". Трезорът, който стопанисва дружеството му на столичния бул. "Евлоги Георгиев", е нападнат от маскирани бандити. Отмъкват над 20 млн. лв. Това се случва през май 2011 г., когато бандата на Наглите е разбита, приятелят му Църо вече е пуснат от ареста, а  парите от откупите така и не са намерени.

"Църо и Боби са приятели отдавна. Мисля, че Боби Ралчев запали Църо по летенето. Засичали сме се на много състезания. Сред нас, парапланеристите, има бизнесмени, политици, държавни чиновници, спортисти... Но когато провеждаме сбирките си, говорим само за летене.

Боби е много интелигентен, а Църо е добряк. Не можах да повярвам, когато прочетох, че са го арестували за отвличания. След като излезе от ареста, пак съм го засичал по мероприятия.

Но Боби го няма с него. Иначе все заедно се движеха" - разказва любител парапланерист, който години наред е контактувал с двамата арестувани.

Борислав Ралчев е парапланерист още от началото на 90-те, но това за него винаги е било хоби. Дори създава и собствен клуб "Озон" през 1996-а, на който е председател. По-късно там се записва като член и Цветозар Славчев-Църо. Използват всяко свободно време, за да летят. Участват в национални и международни състезания, дори пътуват заедно.

През 2008 г. Църо е 32-ри в класацията на България, а Ралчев - десет места по-назад.

Църо е арестуван през декември 2009 г. при операция "Наглите 2". Тогава са задържани и оправданите по делото Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков-Прасето и убитият преди четенето на присъдите Кирил Кирилов-Шкафа.
По това време Църо е високоплатен бодигард на бизнесмена Красимир Георгиев, шеф на фирма "Фронтиер". Първа за Църо информира Катрин Маркова, вдовица на разстреляния преди години Йордан Марков. Техният син Джорджио е отвлечен от Наглите, а Църо е бил съсед и познат на жената. Интересувал се какво се случва с детето след отвличането. Витаят и съмнения, че е подготвял похищението на дъщерята наГеоргиев, която е охранявял.

Цветозар Славчев е първият от Наглите, който напуска следствения арест още през май 2010 г. След като помирисва свободата, пак започва да лети с приятеля си Борислав Ралчев.

Връзката между двамата става ясна чак в началото на май 2011 г. Тогава е ограбен трезорът на фирмата "Финтех" на Борислав Ралчев. Двамата нападатели пребиват охранителя и нахлуват през нощта. Отмъкват над 40 млн. лева, бижута и нумизматични ценности, което прави удара най-големият у нас. Точната сума никога няма да стане известна, защото в частния трезор са държани недекларирани пари и такива, които са внесени от подставени лица.

Има и съмнения, че част от откупите, прибрани от Наглите, също са съхранявани в сейфовете на Ралчев покрай приятелството му с Църо, но след обира версията остава недоказуема. Години наред клиенти на трезора на Ралчев са бизнесмени, магистрати и политици. Засега единственият задържан по случая е собственикът - парапланеристът Борислав Ралчев. Вече една година той е в ареста за разлика от приятеля си по хоби Цветозар Славчев-Църо.

Разследването показва, че Ралчев е срещал сериозни парични затруднения, които са следствие от финансовите му машинации. Помещенията в офисите му на бул. "Евлоги Георгиев" се продават от частен съдия-изпълнител. Той е разследван за незаконна банкова дейност, а подозренията са, че сам е организирал обира на трезора. До този момент парапланеристът не дава обяснения за случая. Според запознати той все още е жив, защото е зад решетките.

Месеци преди рекордния обир в трезора Ралчев е напуснал управлението на фирмата си, а неговото място заемат две подставени лица. Ралчев е упълномощил втората си съпруга Анна, която е адвокат.

"168 часа" се свърза с нея за повече подробности. Дамата любезно обясни, че вече са разведени и не е в течение на разследването. Истинският собственик на "Финтех" засега остава в тайна, защото собствеността на компанията се държи от офшорка, регистрирана в Кипър. Срещу парапланериста и приятел на Църо все още няма внесен в съда обвинителен акт.

Релето и Гребеца ще умират бавно, рано или късно ще ги пипна

- Г-н Лефтеров, синът ви е убит от членове на Наглите. За разлика от жертвите на отвличания, които намериха възмездие чрез съда, още няма обвинени за смъртта на Юлиан. Как стоят нещата с разследването?

- Никой не иска да ме разпита. Ни МВР, ни прокуратура. Ходил съм над 70 пъти да се интересувам кога ще има обвинения за убийството на Юлиан. Дори днес разговарях за пореден път с дознателката от Столичната дирекция на полицията. До момента нищо. Казва - имаме да разпитваме още 7 човека. Чакай малко - на убийството са присъствали 4-ма, които са ясни - Данчо Релето, Любо Гребеца и евентуално Валентин Янев-Бореца, но за него не е сигурно. Имало е и човек с маска. Те ще разпитват още 7! При първия прокурор по делото Бисер Кирилов също ходих.
Изгони ме от кабинета си Явно сам ще търся справедливост. Рано или късно ще ги пипна. Тогава ще ми се молят да ги убия по-бързо.

- Как разбрахте, че синът ви е мъртъв?

- От телевизията на 10 февруари 2010-а. "Днес Данчо Релето заведе полицията до трупа на Юлиан Лефтеров". След 2 дни намериха и този на Сапата. Нито прокуратура, нито МВР ми се обадиха. И до момента не съм разпитван. Само ми взеха проби от устата, за да се установи, че трупът е на Юлиан. След това започна ходенето по мъките. 38 дни не можех да погреба детето си. Когато отидохме в моргата да го приберем, ми искаха личната му карта. А той няма. Повече от година беше в неизвестност.
Отидох в общината да ми издадат документ, че Юлиан е мой син.

В моргата ми казаха, че този документ не важи. Принудих се да отида в Столичната дирекция на полицията. Помолих за среща с началник, на когото да обясня ситуацията. Слезе Стоян Велчев.
До днес му помня името и съм му благодарен. Набра телефон, говори с някаква жена, после ме прати, където се издават документите за самоличност. Оттам ми дадоха бележка, с която успях да прибера трупа на Юлиан и да го погребем.

- Осъденият на първа инстанция Данчо Релето е завел криминалистите до трупа на сина ви. Познавате ли го?

- Да. Той е израснал в квартала пред очите ми. Беше приятел на Юлиан. За мен Данчо Релето вече е умрял, Бог да го прости.

Той е участник в убийството на сина ми. И в закопаването, и в отвличането също. Не мога да си обясня какво чакат полицията и прокуратурата, че още не са го обвинили. На 12 януари 2009 г., 3 дни след като синът ми беше отвлечен, Релето дойде със Сапата вкъщи и ми плака на рамото. А Юлиан вече е бил убит 3 дни преди това от същите тези.

С Данчо Релето са израснали заедно в квартала. Сапата се появи по-късно, а Йожи дойде от село Лозен. През 90-те караше едно тико. Давах му пари за гориво и да си купи шкембе с хлебче. Това беше Йожи.

Веднъж в Ловния парк си правили сбирка и един от тях пуска поздрав за момчетата от Лозенец. Йожи вдигнал чаша, а синът ми казал: "Ало, Лозенец, не Лозен". Но Йожи не е знаел за отвличането и убийството на сина ми - само Данчо Релето, Любо Гребеца и Сапата. Те са го закопали жив и са го убили. Като дойде вкъщи след отвличането, Данчо Релето ми каза: "Чичо Гошо, ще ги намериме тия гадове, ще ги убием." И аз се разплаках. Казах си - ей какви приятели има нашият син. След 1 година на 10 януари 2010-а, като се разбра, че той е участвал, жена ми ме направи на нищо: "Ти бе, защо не го усети, че е мръсник.
Какво ти пречеше да го заколиш в банята!" Айде де, не съм го усетил.

- Защо имате съмнения за пистолета, с който е застрелян синът ви?

- Не съм сигурен дали пистолетът, с който е убит, е бил 22 калибъра, както се пишеше в началото. Помолих дознателката Янчева да ми каже калибъра, тя ме пита защо ме интересува. Ще ти кажа. Като умря, на жена ми баща й имаше един малокалибрен 6 на 35, лейди пистолет. В него имаше 5 патрона. Бяха много стари. Ако е този пистолет, а аз съм сигурен, че е така, той изчезна от апартамента на дядо ми след смъртта му. Баба Юлка, на когото е кръстен синът ми, каза, че Сашо го е взел. Той е брат на жена ми - Александър Чонков. Този пистолет шуреят ми го е дал на Данчо Релето, за да убие сина ми.

- Защо Чонков ще иска да убие сина ви, той му е вуйчо?

- Юлиан го направи рогоносец. Преспа със съпругата му Цветелина. Сашо не може да има деца. Двамата му близнаци са от сина ми. Шуреят разправя, че са от ин витро, ама аз го знам това ин витро кой го направи... От първия ден, в който бопаджиите дойдоха да ми съобщят, че е отвлечен синът ми, се съмнявам в Сашо. Казах им - търсете Сашо, шуреят ми. Не ме взеха насериозно.

Месец след похищението той дойде. Каза да не пускам жалба в полицията, той щял да се оправи. Казах му: "Ти си виновен, не знам колко са го били мутрите ти, но аз ще ти го върна 3 пъти." Кле ми се, че не е той. Каза да не подавам жалба в полицията. Щял да оправи нещата.

Похитителите се свързали с него и искали 50 хиляди евро.

Дадох му ги на бул. "България" и Околовръстното. Заявих му, че ако до ден не пуснат сина ми, ще го убия пред сестра му. Питах го дали се е чул с Юлиан. Каза, че се е чул. А той вече е бил убит. С парите, които му дадох, е платил убийството на сина ми. Релето е взел 40 хиляди, Сашо - 10. Това го научавам по-късно. Ако питате как го знам - плащам тук-там.

- Какво се случи по-нататък?

- Сашо каза, че ще го пуснат в събота. Същия ден ми звъни телефонът, но от скрит номер. Мъж отсреща каза: "Ние сме от БОП-а, сина ви днес ще го пуснат. Искаме да му вземете дрехите, да изрежете ноктите му и да ги сложите в чист найлон. После се обадете." Как да се обадя, като няма номер? Събота, неделя, понеделник, Юлиан го няма. Оттогава и Александър изчезна. Отишъл е на остров, с който нямаме правна помощ и не могат да го върнат оттам.

Като не върнаха сина ми, започнах да търся Сашо, за да го убивам. Ходих при прословутия Сако - Стефан Александров Бонев. С баща му бяхме приятели навремето. Питам го: "Нещо да ми кажеш за шурея?" Вдига рамене и вика: "Не знам." Мисля, че точно той е предупредил Александър и тогава е избягал.

- Що за човек е шуреят ви, бандит ли е?

- Бандит е силно казано. По-скоро кандидат за такъв. Алчен е за пари. Чувал съм, че се занимава с наркотици. Сашо е милионер, плащал е навсякъде и по много. Познава хора от ъндърграунда. Навремето беше в Норвегия, по-точно на някакъв остров там. Беше се оженил.

Изгониха го, защото е безполов и не може да има деца. А той вземаше много анаболи, направи мускули, обаче химията му видя сметката на поколението. Жена му Цветелина, като роди, баба Анче вика: "Айде, дали е от брат ми или от сина ми, все са си наши внуци. Сестрата на Александър, съпругата ми Анчето, да е жива и здрава, ме е заклела.

Понеже тя знае, че, като ги намеря, ще ги убия, и то по най-жестокия начин. И Гребеца, и Релето, ще умират по една седмица. Та Анчето ми казва така: "Георги, убивай, когото ще убиваш, брат ми няма да го пипаш. Искам да ми го доведеш жив. Ще му изкарам сърцето с моите ръце." И тя е сигурна, че Сашо е виновен. И майката на Сашо, баба Юлка, и тя мисли така.

- Ако няма справедливост, какво ще правиш?

- Заделил съм пари. Ще плащам, докато мога. Ако не ми стигнат, ще си продам апартамента. Ако ги оправдаят или ги пуснат по-рано, това е дар от Бога за мен, защото ги чака смърт. Ще ги избия. Но ще направя всичко възможно сам да ги убивам бавно, по седмица ще умират.

Като го продупчиш на едно определено място в шията и го увесиш в банята, умира за 7 - 9 дни.
Най-дълго е издържал един индиец - 11 дни. Ако даде Господ да ги уловя, ще ми се молят да ги убия. Говоря само за шурея ми Александър, Данчо Релето и Любо Гребеца, когото не познавам, но знам със сигурност, че е участвал в отвличането и убийството на сина ми. И Вальо Бореца, ако е участвал. Сако, Йожи и Културиста не ме интересуват. Релето, Гребеца и шурея.

Тези са хората. Ако е замесен Вальо Бореца, и него го чака бавна и мъчителна смърт. Ходих да го търся в Горубляне, поне да го питам как стоят нещата. Излезе дядо му. "Валката тука ли е" - питах го. След малко дойдоха двама униформени и ме арестуваха.

- Не разчиташ ли на прокуратурата и съда да си свършат работата?

- Къде е съдебната система, питам и аз? Какво правят по този случай? Мълчат. Никой не говори защо няма обвинение за убийството на сина ми. Не ми обръщат внимание. Още когато са го отвличали, едно момче на първия етаж от кооперацията на ул. "Плана планина" 6, където Юлиан живееше на квартира, се е обадило веднага на 166.

Описало е хората с пищови, казало е номера на джипа, и толкова
. Ако тогава се бяха задействали, щяха да ги хванат още на Околовръстното. До ден-днешен на козирката на входа на "Плана планина" 6, има камера, която е снимала всичко. Те вземали някакви записи, но от друга къща, на 300 м от мястото.

Казах им за камерата до мястото на отвличането, снимал съм я дори, и още си стои там. Или не са се сетили да я вземат, или не са искали. Тогава беше друго управлението. Аз съм благодарен на Бойко Борисов (не че съм му фен, но съм гласувал за него), че ги хвана за гушата и ги удуши тези бандити.

- Вярно ли е, че Юлиан е бил криминално проявен?

- Синът ми никога не е бил крадец на коли, не е бил криминално проявен. Ако е било така, защо 12 години има оръжие? Заедно сме ходили на лов години наред. По ирония на съдбата там, където е бил заровен. И Данчо Релето е идвал с нас на същото място. Юлиан имаше виза за Америка, ходи и в Канада. И друго ме дразни. Какъв е този прякор "Кунгфуто". Никога не е имал такова прозвище. Кокошката му викаха, защото като малък бъркаше кошка на руски с кокошка. Беше малък. И оттогава му остана.

- Какъв човек беше Юлиян?

- Бохем и женкар. Освен шуренайката, преспа и с жената на Данчо Релето
и с още няколко приятелки на неговите хора. Колко съм му говорил да не прави така, но те сами идваха да го търсят. Хобито му беше лов. Имаше туристическа агенция. Никога не е имал нужда от пари. Познаваше се с автокрадците, защото са израснали в един квартал, но никога не е участвал в такива престъпления.
Бях го предупредил и ме слушаше. Иначе те, момчетата, тука все се въртяха в квартала и повечето ги познавам.

- Доколкото познаваш Данчо Релето, може ли той да участва в такава банда за отвличания?

- Да. Това, което го говорят, че имало шапка над тях, че някой ги ръководел, не го вярвам. Те като почнаха да крадат коли, бяха самосиндикални, комбинативни хайдуци
После сикаджиите ги натиснаха да си плащат, но не са ги ръководили, нито защитавали. Само си прибираха глобите. И бяха приятели на сина ми, израснали са в един квартал, събираха се в едно кафене, но Юлиан никога не е крал коли.

- Виждаш ли ги тия момчета, хората, с които синът ти е израснал?

- Всички те ми казват да търся Сашо. Те го знаят, целият квартал го знае (вади листче от джоба си, на което са написани няколко имена. Това на Сашо е подчертаво. Пояснява, че това са хората, които са замесени в случая с отвличането и убийството на сина му. Има го от сигурно място.) Рано или късно ще ги пипна. И ще ги убия.

"168 часа" попита официално Софийската градска прокуратура за подробности по случая с убийството на Юлиан Лефтеров. Оттам отговориха, че не могат да изнасят информация, защото случаят все още се разследва.

Юлиан Лефтеров
Юлиан Лефтеров

Още новини четете в новия брой на "168 часа"

ФАКТИ: Георги Лефтеров знае истината за това кой е виновен за смъртта на сина му.
СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ и АРХИВ
ФАКТИ: Георги Лефтеров знае истината за това кой е виновен за смъртта на сина му. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ и АРХИВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане