Дядо останал в Америка, брат му се върнал в Търново

https://www.24chasa.bg/Article/1364050 www.24chasa.bg
Андреа Александроф и сестра й Лин

Търся живи роднини на дядо ми Никола Александроф в България.

За него знам, че е роден на 10 юли 1896 г. в с. Ресен, Търновско, но е живял в съседното с. Никюп. След смъртта на баща му Кръстьо, майка му Христина се омъжва отново и той приема името на новия си баща - Александроф.

Според документите, които открихме в американските емиграционни регистри дядо ми Никола е пристигнал в САЩ около 1913 г. Горе-долу по това време дошли и братята му Димитър, Георги и Върбан, но след време Димитър се разболява и се връща в България с жена си и петте си деца. Андреа Александроф-Боем, САЩ.

Вдигнал мелница на р. Росица с парите от щатския си бизнес

"Невероятно е това, което правите. Най-после ще мога да позапълня родословното дърво, което събирам от години", казва 53-годишната Андреа Александроф от Питсбърг, Пенсилвания, когато научава, че сме намерили роднини на дядо й Никола във Велико Търново.

Тя започнала да търси подробности, когато преди време открила в семейните архиви
български дубликат на акта му за раждане, издаден от кметството в Никюп през 1959 г.
"Доколкото знам, не се е връщал в България. Поръчал е на някого да му извади документа. Намирането ни ентусиазира да научим колкото може повече за него", казва Андреа.

Търновците Марийка, Димитър и Паунка са доволни, че след повече от 20 г. ще могат да възстановят връзката с роднините в Америка.
Търновците Марийка, Димитър и Паунка са доволни, че след повече от 20 г. ще могат да възстановят връзката с роднините в Америка.

Тя веднага дала акта за раждане да бъде преведен и забелязала, че дядо й е имал различна фамилия при раждането си. По-късно станало ясно, че баща му починал и той приел името на втория съпруг на майка си.

Децата на Лин и Андреа Александроф от американския град Питсбърг намериха живи роднини на прадядо си Никола в България. 
СНИМКИ: ДИМА МАКСИМОВА И ЛИЧЕН АРХИВ
Децата на Лин и Андреа Александроф от американския град Питсбърг намериха живи роднини на прадядо си Никола в България. СНИМКИ: ДИМА МАКСИМОВА И ЛИЧЕН АРХИВ

Освен дядо Никола в Америка емигрирали братята му Стефан, Георги, Върбан и Димитър. Тук останала само сестра им Райна.

В Америка Върбан отворил магазин за хранителни стоки, Георги станал инженер-химик, а
Димитър създал печеливш пекарски бизнес

През 1930 г. обаче Митко се разболял и решил, че ако се върне в България, климатът ще му помогне да се възстанови. Така и направил - потеглил към родината със съпругата и петте си деца, но въпреки това през 1945 г. починал.

Последен от братята в Америка през 1990 г. си отишъл Върбан. Преди смъртта си той разказвал на племенника си Ник - бащата на Андреа, много за България. Споделил, че тръгнал на гурбет едва 15-годишен. Преди да се установи в Америка, пътувал из Европа и дори успял да се върне за кратко в родината, за да види възрастната си вече майка.
След смъртта на Върбан през 1990 г. близките му открили сред документите му няколко адреса на роднини във Велико Търново, Никюп и Горна Оряховица. Връзката с тях обаче прекъснала, защото нямало кой да пише на български. "Разчитаме на вас да ни помогнете да намерим истината", каза в началото на проучването Андреа.

В издирването се включи предишният кмет на с. Никюп Христо Лазаров. По молба на "24 часа" той започна да търси роднините на емигрантите в селото. Една от малкото останали живи е Анка - снаха на една от двете дъщери на завърналия се Димитър. Анка обяснява, че свекърва й Христина, сестра й Куна и брат им Георги са починали, но са живи дъщерите на Куна - Марийка и Паунка, и синът на Георги, които живеят в Търново. "Свекърва ми често говореше за роднините в Америка, все още пазим снимки, които са ни пращали", казва Анка. Роднините в Търново също са приятно изненадани от акцията на американските им братовчеди да ги издирят. "Къщата е пълна с техни снимки, никога не сме забравяли, че дядо ми Димитър е имал братя там", казва Паунка.

Тя споделя, че дядо й бил принуден да се върне заради болестта. "Не знам дали е съжалявал. Там е имал хубав и печеливш бизнес - занимавал се е със сладкарство и хлебопроизводство, но изглежда, е вярвал, че тукашният климат ще му помогне да оздравее", казва внучката. Като се върнал, емигрантът

построил къща и направил голяма мелница на р. Росица

в с. Никюп. "За съжаление после всичко му национализирали. Слава богу той не доживя трагичния развой на събитията, защото починал 2 години преди това", казва внучката.
Известно време семейството имало проблеми заради американското минало на Димитър. Сочели ги с пръст като едри собственици, дъщерята на емигранта Куна не получавала работа, но после нещата постепенно се оправили. "Пишехме си редовно писма, пращахме им снимки и те ни пращаха. Най-редовен в кореспонденцията беше чичо ми Георги", разказва жената.

Паунка още пази писмата на братята, останали в Америка, до майка й Куна, която се падала тяхна племенница. "Чичо Георги дори дойде 2 пъти в България в средата на 60-те и 70-те години. Не знам защо другите не дойдоха - дали са се страхували, или са били прекалено заети", казва Паунка.

Тя се надява внуците и правнуци на американските й роднини да посетят България. С нетърпение чака и внука си Георги, който учи в Лондон, да се върне в средата на май, за да възстанови изгубената кореспонденция с братовчедите отвъд океана.

Вижте новия сайт на "24 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване